00
עדכונים

מנוי במייל

קבלת עדכונים על רשומות חדשות ישירות לתיבת האמייל
יש להזין אימייל תקין על מנת להרשם לעדכונים
ברגעים אלו נשלח אליך אימייל לאישור/ביטול ההרשמה
*שים/י לב, מרגע עשית מנוי, כותב/ת הבלוג יוכל לראות את כתובת האמייל שלך ברשימת העוקבים.
X

מהלב ומהראש

Russian סטייל

04/01/2013

ערב טוב לכולם!  מה שלומכם ערב לפני חילופי הקידומת האזרחית?
אני כאמור כבר שנים לא לוקחת חלק בחגיגות (למרות שלפעמים ממש-ממש מתחשק לי) אבל שומרת לעצמי את המאכלים החגיגיים והאהובים. מסורת, טעמי הילדות, הרגל, תקראו לזה איך שבא לכם וכנראה הכל נכון גם יחד אך את הסלטים המיוחדים "מהבית" אני אוהבת ומוקירה. אף שולחן חג לא יהיה כזה בלי כוכבי נבחרת קבועים שהם סלט אוֹליבייה (משהו כמו סלט תפוחי אדמה משודרג מאוד), סלט שוּבּה וסלט ויניגרט, כאשר בשניים אחרונים נעסוק היום.
לא יודעת שום דבר על מקורות הסלטים והם כל כך מובנים במטבח הרוסי שגם אם הומצאו במקום אחר כבר לא ניתן להוכיח זאת. ומה זה בעצם חשוב כשיש שילובי טעמים נהדרים כל כך? אולי הסלטים יראו לכם קצת מוזרים אבל כל המישמש של לא מעט רכיבים מתחבר למשהו באמת נפלא! כמו שאמרתי: אולי זה רק ההרגל... ועדיין, בשבילי אלה פשוט מעדנים!

 

נתחיל מסלט ויניגרט לו אין כל קשר לרטוב צרפתי נפוץ שמתהדר בשם זהה. נדמה לי שזה הסלט הרוסי המקורי והמייצג ביותר! הוא מורכב ממיטב החומרים הטבעיים המקומיים, כאילו פשוט ולא מהודר במיוחד, אך יפיפה ומאוד טעים!

 

 

סלט ויניגרט רוסי
הרכיבים(כ-4 מנות):
1 סלק בינוני
2 גזרים בינוניים
1 תפוח אדמה בינוני
כ-1/3 כוס שעועית מנומרת או חומה
1-2 מלפפונים חמוצים
כ-1/2 כוס כרוב כבוש
1 בצל סגול קטן קצוץ
מלח, פלפל לפי הטעם
2-3 כפות שמן חמניות או זית מעודן
כ-3 כפות שמיר טרי קצוץ דק

 

ההכנה:
לילה לפני הכנת הסלט משרים את השעועית במים קרים. למחרת מבשלים אותה עד לריכוך.
מבשלים את הירקות בקליפתם, מצננים וקולפים.
שמים בקערה שתכיל את כל הסלט את הכרוב הכבוש והשעועית המבושלת.
חותכים את כל הירקות וגם את המלפפונים לקוביות בגודל של 0.7-1 ס"מ ומעבירים את כולם לקערה.
מוסיפים את הבצל הקצוץ, מתבלים במעט מלח ופלפל ומערבבים היטב.
טועמים ומתקנים תיבול במידת הצורך.
יוצקים את השמן, מוסיפים את השמיר ומערבבים.
מכסים את הקערה בניילון נצמד ומעבירים למקרר לספיגת טעמים ל4-6 שעות.

 

הערות והמלצות:
יש גרסאות נוספות עם אפונה משומרת במקום השעועית ועוד כמה שאני לא מכירה. המתכון כאן הכי קרוב למה שהיה נהוג להכין אצלנו בבית וככה הכי טעים לי.
הכמויות הם די "לפי העין" וצריך לטעום תוך כדי ולהחליט אם להוסיף או להוריד משהו. הטעמים חמוץ/מלוח מול תפל אמורים להיות מאוזנים מאוד! ככה שאולי צריך קצת פחות שעועית למשל מול קצת יותר מלפפונים חמוצים. לכן גם כדאי להיזהר עם המלח בתיבול
בשום פנים ואופן לא להשתמש בכרוב כבוש מצנצנת שימורים(זוועה!!!). תקפצו לטיב טעם או מקום דומה ותשקיעו בכרוב איכותי יותר.
לפני שנים היינו משתמשים בשמן חמניות לא מזוכך והיה לו טעם "גרעיני" מדהים , אולי כמו שלשמן זית טוב יש טעם של זיתים. כרגע אין לי בבית שמן מיוחד לכן השתמשתי בשמן חמניות רגיל מהסופר.
כדאי לשמור קצת מן השמיר בצד ולבזוק אותו ממש לפני ההגשה, כדי לרענן קצת את הצבעים.

 

 

ועכשיו לסלט השני!
סלט שוּבּה(דגש על ה"ו") או בשמו המלא "מליח תחת (מעיל)פרווה". ואפשר להגיד כשמו כן הוא- תחת שכבות ירקות צבעוניות מרופדות בכמויות של מיונז מסתתרת הפתעה מלוחה ונהדרת! סלט יפיפה אף הוא ,מיוחד ומהנה!

 

 

סלט שוּבּה
הרכיבים(כ-4 מנות):
1.5-2 פילטים של דג הרינג או מטיאס
1/2 בצל סגול בינוני
1 תפוח אדמה בינוני
2 גזרים בינוניים
1 סלק בינוני
לתיבול: מיונז
לקישוט: ביצה קשה או חלמון

 

ההכנה:
מבשלים את כל הירקות על קליפתם עד לריכוך, מצננים וקולפים.
מגררים גס כל ירק בנפרד (חשוב לא לערבב את הצבעים בשלב זה!).
חותכים את הפילטים לקוביות של כ-1.5 ס"מ ומסדרים בצפיפות בתחתית כלי הגשה.
חוצים את חצי הבצל ופורסים דק. מסדרים באחידות מעל שכבת הדג ומורחים מעל כ-2 כפות מיונז.
מסדרים מעל את תפוח האדמה ומורחים במיונז בנדיבות.
חוזרים על הפעולות תחילה עם הגזר ובסוף עם הסלק, מסיימים בשכבת מיונז.
מעבירים למקרר לכמה שעות לספיגת טעמים.
לפני ההגשה מקשטים בביצה קשה או חלמון מפורר.

 

הערות והמלצות:
שוב זו הגרסא הביתית שלנו (למיטב זכרוני לפחות). במקור היינו משתמשים בדג מטיאס שלם, אותו תמיד פילטנו לבד, אבל כיום אין סיבה לטרוח, נכון?
בהגשה חותכים את כל השובה עד התחתית ומוציאים בזהירות "פלחים" מן הסלט.
מומלץ להכין את הסלט בכלי שקוף כדי להמחיש את השכבות הצבעוניות ומעוררות התיאבון. אני לא הייתי בטוחה שאצליח להפיק חתך אסטתי דיו לכן צילמתי רק את הסלט המורכב במלואו. אם בא לכם לראות את כל השובה "החשופה" אתם מוזמנים לקפוץ לבלוג של נטי.
חשוב מאוד לא לקמץ במיונז, הוא התיבול היחיד כאן ואם לא יהיה מספיק הסלט יצא טיפה תפל (מה שקרה לי כאן לצערי).
הביצה הקשה היא רק לקישוט וזה ממש לא חובה. אם תרצו ללכת על זה תזכרו שעם הזמן היא סופגת את הצבע מהסלק והופכת לורודה-סגולה (ודי מפחידה :-)

 

בהצלחה ובתיאבון!

 

כפי שאומרים ברוסית "איך שנקבל את פני השנה החדשה ככה נבלה בהמשך" ובסגנון הרוסי זה פחות או יותר אומר שבעים ושיכורים:-) אז אנחנו ניקח את החלק האכיל ונעביר את השנה החדשה עם אוכל ביתי משובח, זכרונות משמחים ומיטב ההנאות הקולינאריות שרק נוכל להשיג!


שתהיה לכולם שנה אזרחים חדשה מעולה ומהנה!

 



 

 


 

הוספת תגובה

נשארו 150 תוים
נשארו 1500 תוים

22 תגובות

© כל הזכויות לתוכן המופיע בדף זה שייכות ל IliAsh אלא אם צויין אחרת