33
עדכונים

מנוי במייל

קבלת עדכונים על רשומות חדשות ישירות לתיבת האמייל
יש להזין אימייל תקין על מנת להרשם לעדכונים
ברגעים אלו נשלח אליך אימייל לאישור/ביטול ההרשמה
*שים/י לב, מרגע עשית מנוי, כותב/ת הבלוג יוכל לראות את כתובת האמייל שלך ברשימת העוקבים.
X

bob ממשיך במסע

דומניקו קלריקו - ממובילי הדרך בפיאמונטה

 

Domenico Clerico הוא אחד מהיקבים החשובים של פיאמונטה. נציג היקב - Luciano Racca שהצטרף אל היקב לפני כשלוש שנים הגיע לארץ וליווה שלוש טעימות שנערכו ב"דרך היין".
בואו של נציג היקב וטעימת היינות משמשים סיבה טובה לחגיגה עבור אוהבי האזור ויינותיו. 

 

נציג היקב Luciano Racca מנחה את הטעימה

 

היקב מייצר 110 אלף בקבוקים בשנה מכל הזנים האופיינים של פיאמונטה: דולצ`טו, ברברה ונביולו. יחד עם זאת עיקר פרסומו הוא בחלקות הכרם היחידני שלו. שתים מהן Ciabott Mentin ו- Pajana היוו את מוקד הטעימה.

הסיפור של קלריקו אופייני לדור שלם של ייננים בפיאמונטה. צעירים שחזרו ליקב של ההורים מתוך מחשבה לעשות את הדברים בצורה שונה. דומניקו חזר לחווה המשפחתית ב- 1976. עד לאותה עת אביו נהג למכור את הענבים לקואופרטיב המקומי לצורך ייצור יין. דומניקו החל לקנות חלקות מובחרות תוך התרכזות בענבי נביולו  מובחרים על מנת לייצר בעצמו יין. ב- 1981 נקנתה תת החלקה Ciabott Mentin, ב- 1990 נקנתה Pajana וב- 1995 Percristina. לאחרונה הוא חורג מ- Monforte d`Alba שבו יש לו 210 דונם גם ל- Serralunga d`Alba ליצור יינות ברולו נוספים. שתי החלקות Ciabott Mentin ו- Pajana נמצאות על אותה גבעה Ginestra. גיל הגפנים הממוצע 35 שנה. למרות הקרבה ביניהן החלקות שונות מעט מבחינת הרכב הקרקע, ניקוז המים וחשיפה לשמש. בשל כך הגפנים בחלקה Pajana מתפתחות מהר יותר בהשוואה לגפנים של החלקה  Ciabott Mentin Ginestra ונבצרות מספר ימים קודם לכן.

 

מקור התמונה : אתר היקב

קלריקו, בדומה לאנג`לו גאיה, האמין בכך שיש לשנות שינויים יסודיים בדרך עשיית היין על מנת שיינות הנביולו יהיו גם נגישים בשלב מוקדם של חייהם וגם יאפשרו שימור ארוך שישביח את טעמם. הוא נטש את השימוש בחביות סלבוניות של 5000 ליטר לטובת חביות באריק קטנות הקלויות באופן מתון תוך שימוש בעץ מובחר, הפחתת השימוש בעץ חדש, שימוש בתסיסות קצרות יחסית ושימת דגש על פרי בשל. כמו כן נעשה ניסיון להגיע לטנינים חלקים ככל האפשר. הוא העלה את רמת הסניטציה ביקב, שיפר את הטיפול והסלקציה בכרמים ועבר לשימוש בטכנולוגיות מודרניות כולל העזרות בנתונים מטאורולוגיים לצורך הבציר.

מספר מילים על הבצירים בטעימה (מבוסס על דפי המידע שנמסרו בטעימה):

2008 - חורף גשום ומזג אוויר קר גרמו להנצה מאוחרת. הכרמים הגיבו לתנאים הללו בצורה לא טובה והיו אף בעיות של קימחון. המזל של אזור ברולו היה שבחלק השני של אוגוסט מזג האוויר אפשר הבשלה וענבי הנביולו שהם האחרונים להבשיל יצאו נשכרים. הבציר נחשב לבציר טוב לברולו אם כי חשוב גם לבחון מיהו היצרן היות שלא כל היצרנים עשו יין טוב.  

2007 - בציר שצלח גם בברולו וגם בברברסקו. חום ויובש יחסיים בחורף ושעות שמש רבות בקיץ אך ללא ימים חמים בצורה קיצונית אפשרו הנצה מוקדם מהרגיל והבשלה מלאה. הלילות הקרים בסוף הקיץ נתנו את המגע האחרון החשוב כל כך לענבי הנביולו.

2006 - חורף ואביב רגילים. קיץ חם יחסית למעט מספר אירועי ברד בעיקר באזור הכפר לה-מורה שהחריב חלקות שלמות. באוגוסט וספטמבר ירדו גשמים והטמפרטורות בלילות ירדו מה שתורם לענבי הנביולו להיות יינות ארומאטיים ומורכבים.

2005 - מזג האוויר היה קר יחסית ולא יציב לאורך השנה. סופה בתחילת אוקטובר גרמה לבציר מוקדם מהרצוי. בציר טוב במיוחד דווקא בברברסקו.

2004 - חורף קר, מושלג וגשום אושש את הכרמים לאחר בציר 2003 החם במיוחד. קיץ חם אך לא חם מידי וירידת טמפרטורות דרסטית בלילות היטיבו עם הבציר. בציר 2004 נחשב לנגיש יחסית ואחד מהטובים בעת האחרונה.

2003 - שנה חמה מאד בכל אירופה. לאור התנאים הקיצוניים היקבים נאלצו לבצור מוקדם.

2000 - בזכות התאריך העגול השנה קיבלה נופך מיתי. יחד עם זאת תנאי מזג האוויר לא היו יציבים. החורף והאביב היו גשומים, חודשים מאי ויוני חמים מאד, ביולי היו גשמים, סופות וטמפרטורות נמוכות ובאוגוסט טמפרטורות גבוהות מאד כאשר בסוף החודש סופות ברד.

1999 - לאחר שני חורפים יבשים וחמים יחסית הגיע חורף מושלג, אביב גשום, עליית טמפרטורות בחודשי הקיץ, חודש אוגוסט יחסית קר ומעונן וחודש ספטמבר אידיאלי. הבציר נחשב בסך הכול לבציר קלאסי.

 

 

יינות הטעימה:

עוד לפני הטעימה קיבלנו בכניסה את יין הפתיחה ברברה 2009 של היקב. בטעימה, כאמור, שתינו יינות מהחלקות  Ciabott Mentin ו- Pajana. בכל סבב נמזגו שלושה יינות מאותה חלקה ומשנים שונות. מזיגה בדרך זו אפשרה להבין את השפעת התנאים האקלימיים על שנות הבציר השונות וגם לחוש את ההבדל המהותי בטרואר.

Ciabott Mentin Ginestra Barolo DOCG 2003

100% עץ חדש. השנה החמה במיוחד הביאה להבשלה מהירה של הפרי ובשל כך מרכיב החמיצות היה בולט. בשנותיו הראשונות היין היה עם טנינים יבשים שהלכו והתפוגגו.
TN: היין לא היה לטעמי. באף פורטי. עדיין צעיר בהרגשה אך כבד. לא בטוח שישמר לאורך זמן.

Ciabott Mentin Ginestra Barolo DOCG 2005

80% עץ חדש. היקב הצליח להתחמק מפגיעות הברד שפגע באוגוסט בחלק מהכרמים. בכרם העדיפו יין "ירוק" מאשר שלא יהיה יין והחליטו לבצור מוקדם מפחד משינוי במזג האוויר. בדיעבד, ההחלטה שנתקבלה הייתה נכונה והיין בסופו של דבר לא היה ירוק.
TN: אף נעים ובולט, אולי בולט מידי. לטעמי בפה טוב יותר מ- 2003.

Ciabott Mentin Ginestra Barolo DOCG 2007

כ- 80% עץ חדש.
TN: הטוב בשלישיה. מעין שילוב של המרכיבים הטובים בשני היינות הקודמים. באף תות שדה. החמיצות טובה, עגול ועשיר, הרבה פרי אבל לא ריבתי. החביות פחות מורגשות. ברולו שגם מי שאינו שותה ברולו יכול לאהוב.

Pajana, Barolo DOCG 2007

TN: באף רמזים לקינמון ואגוז מוסקט. היין נגיש, גדול עם טנינים רכים.

Pajana, Barolo DOCG 2008

TN: נגיש אף הוא, מזכיר את 2007 אבל מתון ממנו. אין טעמי עץ, טנינים טובים, טהור, קלאסי. נטען שהוא עומד להיסגר. יחד עם זאת מסקרן מאד מה יקרה איתו בעוד עשור.

Pajana, Barolo DOCG 2006

TN: אף לא בולט. יין "רגוע" שנשאר כך לכל אורך הדרך. יש מי שציין שמדובר בברולו במיטבו.

* בכוס השארתי במכוון את Ciabott Mentin Ginestra 2007 בכדי לבצע השוואה ל- Pajana 2007. לטעמי Ciabott Mentin בעל חמיצות בולטת יותר והוא יתאים לשימור ארוך יותר.

 

Pajana, Barolo DOCG 2000

TN: לא ממש אהבתי את האף. הרחתי גומי. בפה ניכר שהשנה חמה. היין היה בשל אפילו שזיפי. מעט עץ נוכח.   

Pajana, Barolo DOCG 2004

אחד מהבצירים הטובים ביותר לא רק בפיאמונטה אלא גם באיטליה.
TN: אף מושך אופייני לברולו. חמיצות בולטת, טנינים, עשיר ובעל כוח. טעם שיורי ארוך. הייתה הסכמה שהוא אחד מהיינות הטובים ביותר בטעימה אבל הוא בחיתוליו.  

Pajana, Barolo DOCG 1999

ביציאה מן היקב היין לא הוערך כראוי, אולי גם משום שהוא בא לאחר בצירים 1997 ו- 1998 הנחשבים ובהמתנה לבציר המילניום. מתברר שטעו לגביו. הוא היה נוכח ועלתה הטענה שיוכל "לחיות" כמעט לנצח. יין מצוין.

 

 

לדעתי היין המצטיין של הטעימה

 

 לסיכום

אחד מגדולי היצרנים בפיאמונטה, אם לא הגדול מכולם, ג`יאקומו קונטרנו טוען שיינות ברולו זקוקים למזג אוויר קר על מנת לתת את המקסימום שלהם ולכן הוא לא היה מוכן לייצר את יין הדגל שלו מונפורטינו בשנה כמו 2007 אשר נחשבת לשנה מצוינת אלא העדיף להשתמש בפרי מהגפנים ליין הרגיל שלו.

הטעימה הוכיחה גם לי שיינות הברולו המועדפים עלי הם משנים לא חמות מידי.

היה מרתק לבדוק את היינות בטעימה תוך התייחסות לאופי השנים ולהרגיש ב"קסם" של ההבדל בין החלקות  הנמצאות קרוב כל כך אחת לשנייה ויחד עם זאת סגנונן שונה.

פאיאנה 1999 היה יין מצוין. לטעמי היין הטוב בטעימה היה פאיאנה 2004.

 

על טעימות נוספות מאזור פיאמונטה המרתק ניתן להרחיב ולקרוא ברשומות הבאות :

יקב Aldo Conterno - איכות זאת לא מילה גסה

ביקורה של יורשת העצר מממלכת Gaja

 

הוספת תגובה

נשארו 150 תוים
נשארו 1500 תוים

21 תגובות

© כל הזכויות לתוכן המופיע בדף זה שייכות ל bob68 אלא אם צויין אחרת