33
עדכונים

מנוי במייל

קבלת עדכונים על רשומות חדשות ישירות לתיבת האמייל
יש להזין אימייל תקין על מנת להרשם לעדכונים
ברגעים אלו נשלח אליך אימייל לאישור/ביטול ההרשמה
*שים/י לב, מרגע עשית מנוי, כותב/ת הבלוג יוכל לראות את כתובת האמייל שלך ברשימת העוקבים.
X

שיק - SHIK דינה (וינשטיין) שק

מספרת סיפורים

עקבות המורשת - כרוב ממולא - גולומבקס

יש פעמים שדברים מתגנבים אליך בחשאי בלי שתתכונן. נכנסים פנימה בלי לנקוש על דלת ההכרה.

אלא מודיעים  בקול גדול: "אִייך בִּין דוּ!"

ככה זה הרבה פעמים עם מחשבות על כל מיני וככה זה עם אנשים, בעיקר עם כאלה מהעבר, בעיקר עם כאלה שהיו בסביבה הקרובה, אינם עוד ועליהם אנחנו אומרים: זיכרונם לברכה.

כל הפתיחה הזו הזו באה כדי לספר על "סבתא חנה" חמותי, שתנוח על משכבה בשלום ובנחת, שבאה אלי לפתע במחשבה ומכיוון שלא הרבינו לפטפט, עוד בחייה, מטעמי שפות, יצא שדיברתי עליה, אני עם עצמי בבוקרה של שבת יפיפה.

היא היתה אישה שגדלה בצל אִמה ואחותה הצעירה. שתי האחרות היו בולטות, דעתניות, חזקות, נאות מראה והיא שרויה בצל ונהנית ממנו. לאורך חייה השתדלה תמיד להסתופף במקומות המוצלים, כך עם בעלה כך עם ילדיה, כך בעבודה וכך עם חברותיה. אשה טובה, כנועה מרבית שנותיה. ידעה שלוש שפות, בהן דיברה, כתבה וקראה אך בעברית גמגמה עד סוף ימיה. אהבה מאוד לקרוא ובמולדת הרחוקה אף שרה במקהלה. עברה בין שלוש מדינות בעקבות המלחמה, עד שהגיעה לחופי המובטחת ומשם הסיעוה עם משפחתה וילדיה ישר למעברה שלוחפי עתלית, שם הכירה מקרוב את השמש והיתושים והוסיפה למאגר חוויותיה גם גג שעף ברוח, שזיפים מצומקים ומרירים שהתגלו לבסוף כזיתים מושחרים....היא בישלה למשפחתה מידי יום למרות שעבדה במשמרות ליד מכונה שעות ארוכות ומתישות. מגוון המאכלים היה מצומצם כמו שנהוג באירופה המזרחית והתאימו לעיירה הגלילית. במטבחה השתתפו שלושה תבלינים בלבד: מלח, פלפל שחור (במשורה) ופפריקה (מתוקה) וכמובן כמובן היה עוד כוכב אחד! הסוכר!!!

מאכל אחד היה מבחינתי המלך של החבורה: כרוב ממולא " גולמבקס". היא לא נהגה לעשות אותו לעיתים קרובות אלא בעיקר בחגים ומועדים או לרגל מסיבות. את המתכון של זה ושל דג ברוטב (אדמדם ומתקתק - אלאמה?!), רשמתי מפיה לפני המון שנים. פעם ניסיתי להכין את הכרוב הממולא ולא עלה בידי - בעיקר סביב הטיפול בעלי הכרוב. וזנחתי, שהרי יש מספיק מטעמים בסביבה. לאורך השנים הייתי בטוחה שהמתכונים שמורים עימי ויום אחד אתפנה ואכין צעד אחר צעד לפי המתכונים שלה. אך כנראה שעם השנים, המעברים, הארגונים מחדש, הם נעלמו לבלי שוב. כמה חבל. 

לפני זמן לא רב התפרסמה רשומה בבלוג של : "אוכל ביתי נהדר/נפלא", על כרוב ממולא, אצלו מדובר על כרוב צמחוני ("לא עלינו, זה לא טוב לכרוב" או אולי "איינער האט ליב זויערמילך, דאר צווייטער - מפטיר(האחד אוהב לבן, השני - מפטיר - על טעם ועל ריח ...), כך היתה בוודאי סבתא חנה אומרת או לפחות חושבת), יש בו הסבר נהדר לגבי הטיפול בכרוב. מיד כשקראתי, ידעתי! זהו זה ולא אחרת! אני ניגשת בקרוב להכנת התבשיל, וכן כמובן שהוא יהיה עם בשר וכמובן ברוטב אדמדם מתקתק (וקצת חריף....) כמעט כמיטב המסורת.

אז מה עושים? עוצמים את העיינים, חוזרים אחורה בשעון הזמן, מנסים לחוות את הטעם כאילו עכשיו, כאילו כאן ונכנסים יחד אתה למטבח - מושיבים אותה על הכתף (השמאלית, כי אני ימנית), מחדדים ומסירים את האבק מהיידיש....ומתחילים...............מסבירים לה כבר בהתחלה שיהיו קצת שינויים.....(לא בהפתעה).

אז ככה:

גולומבקס - זכרון ממולא מבית סבתא חנה

כרוב רחב ופחוס - זהו הכרוב המומלץ למילוי.

למילוי:

250 גר בשר בקר טחון

250 גר בשר הודו אדום נקבה טחון

4 שיני שום מעוכות

חופן פטרוזליה

חופן כוסברה

פפריקה מתוקה וחריפה

1 כוס אורז מבושל למחצה

כפית כמון

עגבניה חלוטה ומרוסקת

מלח ופלפל שחור

לערבב היטב ולתת להם לפטפט לפחות שעה במקום קריר ומוצל (מקרר, למשל).

רוטב,

1, עגבניה בשלה חלוטה ומרוסקת.

חופן פטוזליה

100 גר, רסק עגבניות

2 כפות דבש

3, כפות סויה

4 כפות יין אדום

2 כפות רוטב צ`ילי חריף מתוק

2 כפות שמן זית

כפית מלח

1 כף פפריקה מתוקה ועוד אחת חריפה.

לבשל את כל הכבודה, לטעום ולהשביח במידת הצורך ולפי הטעם.

ולהרכבה.....

החלטתי להגדיל ולעשות, לצלם קצת בתהליכים ובהכנות בכדי להשאיר במתועד את עקבות המורשת.....

שלב "הטיפול" בעלי הכרוב,

זהירות המים רותחים!

שלב העלים לאחר "הקוסמטיקה"

לא סמרטוטיים אך בהחלט שאינם קשוחים.

שלב המילויים

שלב הקיפולים

שלב הגלגולים

שלב הסידורים

מתחת ומעל כל הכבודה הונח לו הרוטב האדמדם

והגענו לשלב הכי הכי

שלב הטעימות והזלילות

אז תודה לך סבתא חנה, שבאת והופעת ללא הודעה. ככה, נכנסת.

ותודה לlacuna inc, על ההסבר שאיפשר.

המשך שבת נעימה

ושבוע הכי טוב.

הוספת תגובה

נשארו 150 תוים
נשארו 1500 תוים

47 תגובות

© כל הזכויות לתוכן המופיע בדף זה שייכות ל dshk אלא אם צויין אחרת