33
עדכונים

מנוי במייל

קבלת עדכונים על רשומות חדשות ישירות לתיבת האמייל
יש להזין אימייל תקין על מנת להרשם לעדכונים
ברגעים אלו נשלח אליך אימייל לאישור/ביטול ההרשמה
*שים/י לב, מרגע עשית מנוי, כותב/ת הבלוג יוכל לראות את כתובת האמייל שלך ברשימת העוקבים.
X

בריאות בקלות

תזונה בעת מחלת סרטן השד.

22/10/2012

 

אנסה לשתף אתכם ולספר על אופי התזונה שכדאי ורצוי לאכול בעת טיפולי כימותרפיה .

מניסיון מועט שיש לי בקליניקה עם נשים שעברו טיפולים, וכן משיתוף וסיפורים של נשים שחוו את המחלה והשלכותיה  למדתי שקיימים סימפטומים ותסמינים המשפיעים על איכות החיים בין הטיפולים ואחריהם.

המערכות שבעצם נפגעות בתהליך הטיפול הן מערכת העיכול וכמובן מערכת החיסון. אחרי טיפולי כימותרפיה ישנה עייפות גדולה, פעילות יתר של מערכת העיכול הבאה לידי ביטוי בבבחילות וצרבות ולעיתים ריפלוקס. הנשים מקבלות סטרואידים ,כטיפול נקודתי, למספר ימים כדי להקל על הבחילות  וכן טיפול ממושך בסותרי חומצה.  

במקביל נוצר מצב שהתאבון גדל ומתחזק, ואוכלים כרגיל , תפריט שגרתי , לחם, מוצרי חלב, עוף ,בשר, דגניים וכדומה . .מערכת העיכול  מגיבה "בפראות" . אי נוחות, כאבים, צרבת, בחילות, עצירות, לעיתים הטיפול התרופתי לא מצליח לאזן ולייצב את התחושות.

התזונה המתאימה לדעתי בתקופה זו  היא צמחונית -טבעונית. תפריט המבוסס על ירקות ופירות.

 מיצים טריים, חשוב להעזר במסחטת מיצים, ירקות כגזר,מללפון, סלרי, סלק אדום. פירות  כתפוחים, אננס, אגסים,  רימונים- ניתן  לשלב בין הפירות  והירקות או לערבב מיץ פרי עם מים כדי לאזן מתיקות.

משקה סמודי, הוא רכיב חשוב בתפריט. שילוב של עלים ירוקים ופירות ביחס של 40 % עלי חסה, עלי קייל, סלרי, תרד, ו60 % פרי כבננה, תפוח, גזר, אגס, בנוסף לכוס מים וקוביות קרח למעוניינים.

מרקים  ותבשילים מחיתיים - היתרון במרק טחון הוא יכולת ספיגה והטמעה טובה,  צריכה מטיבה של  וויטמינים ,פירוק של הסיבים התזונתיים ויצירת נפח ותנועתיות ללא לחץ וכובד על מערכת העיכול.

מרקי ירקות כתומים ,בטטה, דלעת, גזר, דלורית. ניתן לשלב עדשים כתומים או תפוח אדמה כדי ליצור סמיכות. מצד שני 1/2 כוס גרגרי חומוס מושרים מונבטים להעשיר בחלבון.

מרקי ירקות המבוססים על בצל, קישואים, גזר, סלרי,תפוח אדמה, בטטה ,לתבל במלח ופלפל ,לבשל ולטחון.

מרק עדשים כתומים/מרק עדשים ירוקים מבושלים ומתובלים בסלרי, פטרוזיליה, תרד, בצל.

מרק כרובית, מרק ברוקלי- אפשר להעשיר בשמנת צמחית, או שמנת סויה של אלפרו. (בכמות מוגבלת).

בטטה אפויה,פירה תפוח אדמה, מחית אפונה.

בנוסף חשוב לאכול פחמימות מורכבות  וקיטניות.

דייסת קווקר על בסיס מים או חלב אורז מתובלים במעט קינמון ודבש. חשוב לשתות לפחות 2 כוסות מים אחרי, כיון שהסיבים של השיבולת שועל אינם מסיסים וזקוקים לנוזלים כדי להתפרק.

אורז מלא מבושל היטב, 1 כוס אורז ו4 כוסות מים. לבשל עם ירקות כגזר, סלרי, בצל, אפונה, עדשים שחורות. האורז מעט דייסתי, אני ממליצה על אורז לא עגול.

קינואה מבושלת עם ירקות. ניתן להוסיף למרק.

 יש כאלו המרגישים אי נוחות מאוד גדולה אחרי אכילת קיטניות. לכן חשוב להנביט , ניתן לקנות נבטוטי קטניות מוכנים. כאלו הרגישים מאוד לשעועיות למינהן, גרגרי חומוס, יכולים להסתפק בעדשים שחורות וכתומות כתוספת למרק.

 פירות יבשים כתמרים לחים מספקים את הצורך למתוק.

 אגוזים ושקדים, קשיו, אגוזי ברזיל טחונים , עשירים בברזל, סידן, סלניום ועוד. ניתן לערבב עם דבש או סילאן, מולסה ולאכול בין כפית לכף לפי הצורך והחשק.

 טחינה ביתית, טחינה + סילאן,  ממרח שקדים, חלבה , שוקולד חרובים, ממרח תמרים+אגוזים טחונים. ממרח שומשום של חברת פרג.

 משקה שקדים, חלב אורז, מהווים תחליף למוצרי חלב , אפשר להוסיף לשייק פירות, למשקה סמודי, לבשל עם אורז או שיבולת שועל.

רצוי לאכול לחם שאור או לחמים ללא גלוטן . באפייה ביתית  אני מאוד ממליצה על קמח תמי. 

רכיבי מזון נוספים אותם ניתן לשלב הם קמח אורז, קמח שקדים לאפיה ביתית.

תה צמחים כמרווה, נענע, לואיזה, שומר, זוטא לבנה, זנגויל,טובים להקלה על התסמינים וחיזוק של מערכת העיכול.

בעת טיפולים אני יודעת שהרופאים אינם מרשים להשתמש בתוספי תזונה כחיידקים ידידותים וכדומה. בכל זאת אמליץ להתייעץ ולצרוך ויטמין B12 למציצה . ספיגתו יורדת עם הטיפולים והשינויים שמערכת העיכול חווה ומגיבה.  

ההמלצה שלי להמנע ממוצרי חלב, עוף , בשר, ביצים, קפה, משקאות מוגזים, קולה,תפוזים, ממתקים כשוקולד וחטיפים , עוגות עוגיות , חטיפים מלוחים, מזונות מטוגנים , מזונות תעשייתים העשירים במלח וסוכרים כיון שעלולים לגרום לחומציות יתר במערכת העיכול וחלשה כללית.

התזונה נשמעת כקשה ולא קלה לביצוע, לכן רצוי להתיעץ עם איש מקצוע , לקרא אודות רכיבי התזונה המוזכרים ואחרים, לבקר בחנויות יעודיות ,להעשיר את הידע המקצועי במטבח בבישול, אפייה צמחונית  טבעונית.

תודה רבה שקראתם.

מאחלת הרבה בריאות , אתי.

 

 

 

 

הוספת תגובה

נשארו 150 תוים
נשארו 1500 תוים

8 תגובות

© כל הזכויות לתוכן המופיע בדף זה שייכות ל eti19651 אלא אם צויין אחרת