33
עדכונים

מנוי במייל

קבלת עדכונים על רשומות חדשות ישירות לתיבת האמייל
יש להזין אימייל תקין על מנת להרשם לעדכונים
ברגעים אלו נשלח אליך אימייל לאישור/ביטול ההרשמה
*שים/י לב, מרגע עשית מנוי, כותב/ת הבלוג יוכל לראות את כתובת האמייל שלך ברשימת העוקבים.
X

ליאתה

לחוח מקמח מלא - קבלת שבת בניחוח תימני

סבא יוסף ז"ל היה חוזר מבית הכנסת...

"יום הַשִּׁשִּׁי. וַיְכֻלּוּ הַשָּׁמַיִם וְהָאָרֶץ וְכָל צְבָאָם: וַיְכַל אֱלהִים בַּיּום הַשְּׁבִיעִי מְלַאכְתּו אֲשֶׁר עָשָׂה. וַיִּשְׁבּת בַּיּום הַשְּׁבִיעִי מִכָּל מְלַאכְתּו אֲשֶׁר עָשָׂה: וַיְבָרֶךְ אֱלהִים אֶת יום הַשְּׁבִיעִי וַיְקַדֵּשׁ אתו. כִּי בו שָׁבַת מִכָּל מְלַאכְתּו אֲשֶׁר בָּרָא אֱלהִים לַעֲשׂות: סַבְרִי מָרָנָן." 

עורך קידוש ולאחריו... מרק עוף תימני עם שני לחוח על השולחן בערב ליל שבת.

סבא עלה מתימן במבצע על כנפי נשרים, היה בעיר, שתיים עד שהתיישב ביהוד. לא אספר כאן סיפור חיים... כי סיפור חייו של סבא שווה רשומה בפני עצמה.

בקיצור רב, סבא עבר ליהוד והתחתן עם סבתא שלי. נולדו להם 3 ילדים. האמצעית זו האמא שלי.

הלחוח, או בשם הבייתי שלנו "לחוחה" (כי כל מה שטוב בא בנקבה ) היה אהוב מאוד על סבא ז"ל.

כשהגעתי בסוכות שנה שעברה המצב הבריאותי של סבא היה טוב באופן יחסי ולגילו (כלומר לגיל המשוער שלו - כיוון שאת תאריך הלידה שלו לא ידענו), אבל לפני שעזבתי בחזרה לאיטליה הוא כבר היה מאושפז בבית החולים.

ביום שבת כשהגעתי לונציה נודע לי שהוא נפטר  יהי זכרו ברוך.

 

סבתא ביקשה שאחרי שהיא תמות נזכור את הדברים הטובים ונצחק משגיאות קלות שהייתה עושה בעברית 

אז כעת מעבר חד כי אני משתדלת לדבוק בחיוביות ולזכור את הדברים הטובים - סבא אהב "לחוחה" וכעת אתן לכן/ם מתכון ללחוח תימני אמיתי של אמא שלי.

 

מצרכים (מתקבלות 7-9 יחידות):

חצי קילו קמח (אני השתמשתי הפעם בקמח מלא)

חצי כף / 1 כף מלח (לפי הטעם)

1 כף סוכר (אני השתמשתי הפעם בסוכר חום)

3-4 כוסות מים

20 גרם שמרים

 

אופן ההכנה:

לשים בקערה גדולה את הקמח והסוכר. לעשות גומה ולשים בה את השמרים.

להוסיף 3 כוסות מים חמימים, לערבב ולהוסיף בהדרגה את כוס המים הרביעית - למה בהדרגה? כדי לא לקבל "רוטב לחוח"...

 

 

להוסיף את המלח, עירבוב אחרון וכיסוי של הקערה במגבת מטבח נקייה לחצי שעה 

לאחר חצי שעה הבלילה נעשית סמיכה יותר, זה הזמן לחמם מחבת טפלון, אני השתמשתי בזו שקיבלתי בערכה.

לקחת כף שמן, לשפוך אותה במחבת ולספוג בעזרת נייר סופג, להעביר את הנייר הסופג על כל המחבת כדי שהשמן ייספג.

לערבב קלות ולמזוג בעזרת כף מדידה בגודל של כוס מבלילת הלחוח, להזיז מעט מצד לצד ולהניח על האש כדי שהלחוח יחל להיעשות...

 

 

לאט לאט תשימו לב ל"עיניים" שנפתחות בצידו העליון של הלחוח, הלא הם אותם חורים קטנים-בינוניים שנמצאים בצד אחד לעומת הצד השני שהוא חלק ושחום יותר

 

 

 

כשהקצוות מתחילים להיפרד מהמחבת ונראה שבצק הלחוח כולו עשוי, להפריד את הלחוח מהמחבת באמצעות מרית עץ ולהניח על רשת צינון ואז מגש נירוסטה גדול כמו של הסבתות.

 

 

לי אין באיטליה מגש כזה אז הנחתי את הלחוחים על רשת ואז על משטח נקי.

לעבור עם הנייר הסופג (שספגנו אליו את כף השמן מקודם) על המחבת ולמזוג כוס מבלילת הלחוח, כשהקצוות מתחילים להיפרד מהמחבת ונראה שבצק הלחוח כולו עשוי להפריד את הלחוח מהמחבת באמצעות מרית עץ ולהניח בצד - כך עם כל הבלילה עד שהיא נגמרת.

 

 

 שימו לב שימו לב, אל תניחו מיד את הלחוחים אחד על השני, הם י-י-ד-ב-ק-ו-! תנו לכל אחד מהלחוחים את המרחב שלו לפחות עד שהם מגיעים לטמפרטורת החדר.

בקיצור מי שגדל/ה בבית תימני יודע/ת שלחוח זה משהו של לקראת שבת או אם ממש מפנקים 

 

 במידה ונשארים לכן/ם לחוחים, אפשר לאחסן אותם במקפיא - לא לשכוח להפריד באמצעות ניילון נצמד.

 

 שימוש שאפשר לעשות באותם לחוחים קפואים הוא חביתת לחוח 

מה צריך ואיך להכין?

לכל לחוח - 1 ביצה טרופה עם מעט מלח ופלפל

אופן ההכנה - לחמם את הלחוח במחבת

 

להפוך לצד השני (זה של החורים כדי שיהיה פריך גם הוא)

 

 

 

להחזיר את הלחוח למצב שבו החורים נמצאים בצד שמופנה אליכן/ם

 

 

 

לשפוך את הביצה הטרופה

 

 

בעזרת מזלג או כף לשטח את הביצה על כל הלחוח

 

  

 

כשרואים שהקצוות הופכות מעט שחומות...

 

 

להפוך את הלחוח ולתת גם לצד השני להתבשל.

 

      

 

להפוך על צלחת ויש לכן/ם אחלה ארוחה עם מעט גבינה לבנה וסלט עגבניות בצד 

 

 

לקראת סיום, שיר מזמור של מלך הזמר התימני - ציון גולן! כי יותר תימני מזה לא יכול להיות 

 

 

מתגעגעת אלייך סבא שלי!  (בתמונה אנחנו וסבא בטקס החינה שלנו, הטישטוש טוב לצניעות)

 

 

שתהיה לכולנו שבת שלום  לבריאות ובתיאבון 

הוספת תגובה

נשארו 150 תוים
נשארו 1500 תוים

14 תגובות

© כל הזכויות לתוכן המופיע בדף זה שייכות ל תותי-בת אלא אם צויין אחרת