00
עדכונים

מנוי במייל

קבלת עדכונים על רשומות חדשות ישירות לתיבת האמייל
יש להזין אימייל תקין על מנת להרשם לעדכונים
ברגעים אלו נשלח אליך אימייל לאישור/ביטול ההרשמה
*שים/י לב, מרגע עשית מנוי, כותב/ת הבלוג יוכל לראות את כתובת האמייל שלך ברשימת העוקבים.
X

תופרת חלומות

מלוכייה ומה עושים עם זה

01/09/2012

זו הצצה לעגלה שלי השבוע ב"שוק פייסל הגדול"

ומעשה שהיה כך היה.

כבר בפעם הקודמת ראיתי את העלים האלו, וטעמתי אחד. הטעם זרק אותי אחורה והזכיר לי בבת אחת עלים של חובזה, במיה בשום ותחושה רירית מרגשת בפה. אני חובבת מושבעת  של טקסטורות במזון, ועוד יותר של מתכונים חדשים שלוקחים אותי במנהרת הזמן אחורה אל זכרונות הילדות שלי.

בכל אופן העלה שטעמתי הזכיר לי בבת אחת את סבתא שושנה ז"ל, את הריח בין כפות ידיה אחרי שעבדה בגינה, ואת ריחות הבישולים שלה.

אחרי הקפיצה אחורה, חזרתי לזמן הווה והבחנתי באשה מוסלמית אדוקה (לפי הלבוש המכוסה) ומבוגרת האוספת לה צרור מלוכייה.

סליחה, שאלתי אותה. איך מכינים את זה?

היא הזדקפה, חייכה בשמחה וסיפרה שמטגנים בקצת שמן הרבה שום, ראש שום שלם חתוך לחתיכות. מוסיפים קצת מים שלא ישרף השום. אח"כ שמים מרק עוף,

כוסברה ואת המלוכייה, אבל לא מטביעים בהמון מים כי זה צריך להיות בעיקר עלים וקצת נוזלי. אפשר לשים גם גרגרי חומוס.

איך מרק עוף, שהכנת קודם, שאלתי.

לא, כף אבקה או מג'יק כזה, היא אומרת.

תצחקו, אין לי אבקת מרק עוף בבית. אני מכינה מרק עוף מעוף, סלרי, גזר, בצל ותבלינים (פפריקה, שומר, פטרוזיליה, מלח, כמון, כורכום).

הודתי לה והובלתי את העגלה לעבר הקופות.

עמדתי בתור.

לפניי עמדו שני אנשים נחמדים ושאלו אותי (אני, הטירונית!) מה זה ואיך מכינים את זה.

אמרתי שזה מלוכייה ושאשה אחת הסבירה לי שמטגנים ומבשלים את זה בסיר כמו תרד.

הקופאית מיד הצטרפה לשיחה והעמידה אותי על טעותי. לא כמו תרד! תרד מכינים על בצל! ומלוכיה על שום!

עד שסיימתי להעביר את המצרכים בקופה קיבלתי גם את המתכון שלה, שכלל מתכון לעוף בתנור, לאורז בסמתי מלא בצד ולמלוכייה עם מרק עוף מעוף.

מדהימה הקופאית הזו!

חזרתי הביתה, והכנתי  אורז בסמתי, עוף בתנור ומרק מלוכייה.

כשטעמתי ממנו עפתי שוב לתוך המטבח של סבתא וידעתי

ידעתי שהטעם הזה נכון לי למרות

שסבתא שלי לא הכינה את המאכל הזה מעולם. אבל אמא שלה, אסתר ברנה ז"ל, אמא שלה ז"ל כן הכינה מאכל דומה בתקופת הצנע. מחובייזה. חלמית.

ואת הטעם ההוא, הטעם שרק סבתא שלי טעמה כשהיא היתה ילדה ולא אני

את הטעם הזה בדיוק אני זוכרת.

ואת הטקסטורה הרירית המרגשת,

לא כמו במיה (שגם אותה אני נורא אוהבת בגלל הריר והשום והעגבניות)

שהריריות שלה מתקרבת למגעיל (לא אותי).

למלוכייה יש ריריות רכה ומלטפת.

מזינה, מנחמת.

ובכן, אכלתי לבד.

כי האיש שלי לא אוהב אוכל עם כוסברה ומה לעשות זה אחד מעמודי התווך של המתכון,

והילדים לא אוכלים אוכל ירוק שנראה ככה אלא אם זה מסווה בתור מרק לקוסקוס

אבל ממילא מנקים את העלים אז תעזבו.

הכנתי לעצמי. גם לי מותר לעוף.

ועפתי. אכלתי בכף. לא במזלג. בכף. כי ככה אכלו פעם. רק בכף.

ולא סתם כף, כף שהיתה של אמא של סבתא. אסתר ברנה. אם כבר איחוד מרגש אז גם בסכו"ם. וגם בצלחת. שהיתה של סבתא רבא. כן כן, הלבנה פושטית הזו בתמונה, מהבודדות שנשארו לי ובהן אני משתמשת כשאני רוצה להתפנק עד הסוף.

היה נהדר. ונשאר לי גם למחר. לבני המשפחה הכנתי עוף בגריל מרוח בנענע-בזיליקום-אזוב מצוי מלח- כמון-פריקה בתנור. ואורז בסמתי.

ואני את שלי אכלתי עם אורז בסמתי וחגגתי לי.

אז איך בדיוק הכנתי?

האיש קילף לי ראש שום ואני חתכתי יפה וגם כוסברה (חתכתי לבד):

לקחתי את המלוכיה

והתחלתי את החלק הכי מאתגר. להפריד את העלים מהגבעולים

עד שכל הקערה הזו היתה מלאה לגמרי ואז בסכין חתכתי את הערימה

והכנתי עוד שום בשביל הבשר בגריל (לא מצולם). והתחלתי בהליכים.

שום במחבת כמו שאמרו לי, הוספתי במקום מים כוס מרק עוף צלול שהקפאתי (כשנשארת שארית ממרק העוף בסיר, אני מקפיאה אותה בקופסא בתור תמצית ההתחלה אם אצטרך) וחיממתי לכבוד המאורע.

ואז הוספתי את הכוסברה והמלוכייה וגם 2 פולקע שנשארו לי בשביל שכבר יהיה שם עוף. ומיץ מלימון שלם וגם קצת כמון ומלח.

וגרגרי חומוס שהנבטתי ובישלתי לפני יומיים (כי זה נראה לי מתאים)

וכל זה התבשל עם מכסה

עד שהעוף מוכן והצבע נהיה כזה

ואז...

הוצאתי את הצלחת מבית סבתא והגשתי לי...

זהו, אז כמויות?

ראש שום

חצי צרור כוסברה (סבתא לא השתמשה בכוסברה. זו סטיה שלי)

עלים מעשרה גבעולים מלוחיה טרייה (הגבעולים לקומפוסט, העלים לתבשיל)

כמה שיש (נניח כוס) חומוס מבושל

כמון, מלח, פלפל לפי הטעם

מיץ מלימון שלם או חצי לימון לפי הטעם

להגיש עם אורז ועוף.

וזהו.

נזכרתי שהקופאית אמרה לטחון הכל במג'ימיקס ואז לאכול. לא טחנתי. אולי בפעם הבאה?

מלוכייה וחוביזה. זה מאותה משפחה. עוד על המלוכייה בויקיפדיה, כאן.

עוד מתכון למלוכייה טחונה ללא כוסברה כאן

ובפעם הבאה כשתיהיה חוביזה (חלמית) בחורף, אעשה מרק מלוכייה מחוביזה ובלי כוסברה. בשביל לבדוק אם זה זה.

 

בתיאבון

עינבל

הוספת תגובה

נשארו 150 תוים
נשארו 1500 תוים

46 תגובות

© כל הזכויות לתוכן המופיע בדף זה שייכות ל עינבלית אלא אם צויין אחרת