00
עדכונים

מנוי במייל

קבלת עדכונים על רשומות חדשות ישירות לתיבת האמייל
יש להזין אימייל תקין על מנת להרשם לעדכונים
ברגעים אלו נשלח אליך אימייל לאישור/ביטול ההרשמה
*שים/י לב, מרגע עשית מנוי, כותב/ת הבלוג יוכל לראות את כתובת האמייל שלך ברשימת העוקבים.
X

בחירות נכונות

ראצ`ה - גרוזינית כמו שלא הכרתם...

 

כשהערב ירד  על הבירה ירושלים בערבו של סיור קסום בחסות מרום תקשורת על ציוותה המופלא. והייתי תשושה ממהלך היום כולו,  ידעתי שזה הזמן שאשב לנוח ולהתקשקש עם חברותי על סעודה. אלא שהפתעה הלא צפויה שיבשה את תוכניותי ומצאתי את עצמי לוקחת חלק בארוחה כיד המלך ובמשתה רויי שמחה, מוסיקה, ריקודים ויין כמו שלא הייתי בו מזמן.

יש לי ידע מאד בסיסי בכל שקשור למסורת הגרוזית ולמאכלי העדה. חמותי וחמי עליהם השלום כמי שעלו בצעירותם מחבל טיביליסי שבגרוזיה הקפידו במסורתם על בודדים מתבשילי עדה ואני הייתי בטוחה שלא אוכל להתחדש כבר בטעמים. אלא שכשנכנסתי למסעדת ראצ'ה נגלה לעיני ולחיכי מגוון אין סופי של תבשילים מושקעים, מתובלים ואניני טעם  על טהרת חמרי הגלם האייכותים שמציע השוק.

 

 

קבלת הפנים של לילי מבעלי מסעדת ראצ'ה - (לילי וישראל האחים) היתה חמה ומחבקת. לילי העניקה לכולנו את ההרגשה  כאילו אנו מכירים מימים עברו ואין לתחושת הזרות הראשונית כל קשר למציאות שהייתי בה מהרגע שדרכה רגלי במסעדה הקסומה הזו.

 

 

 אגדה עתיקה מספרת: "כשאלוהים חילק אדמות לעמים בעולם, היו הגרוזינים עסוקים מדי באכילה ושתייה והגיעו מאוחר מדי. כדי לנסות ולשפר את מר גורלם, פנו לאלוהים והזמינו אותו לארוחה. אלוהים הגיע ונהנה כל כך, עד שהביא להם את האדמה ששמר לעצמו ".

 גם במסעדת ראצ'ה הירושלמית, מתגאים בהמשך המסורת הגרוזינית המאופיינת בשפע ואירוח אינסופי, ומחזירים את הכבוד למטבח הגרוזיני על ידי הענקת חווית אכילה ייחודית לסועדים באווירה מעוצבת, ביתית אך יוקרתית.

  ראצ'ה הינה מסעדה גרוזינית ירושלמית, מושקעת ומשובחת, הנקראת על-שם חבל ארץ עשיר ופורה בגרוזיה שבהרי הקווקז. בעליה של ה"ראצ'ה" עלו ארצה מחבל זה, ועדיין מתרפקים על זיכרונותיהם היפים מנופיו המרהיבים ועוצרי הנשימה של האזור, מהשווקים הצבעוניים שלו, המוסיקה המיוחדת, ומעל הכל – התרבות הקולינרית העשירה והמגוונת. תושבי ויוצאי חבל ראצ'ה ידועים בהכנסת האורחים שלהם וגאים במורשתם התרבותית, וכך גם האחים לילי וישראל, בעליה של מסעדת "ראצ'ה", שהעניקו לה סגנון מיוחד מאוד - בית אחוזה מושקע עם אווירה של בית חם, המעוצב בריהוט ביתי יפייפה ואותנטי, המזכיר לכולנו את אווירת הארוחה המשפחתית בערבי שישי.

 ראצ'ה החוגגת בימים אלו שנה להיווסדה, שוכנת במבנה עתיק מתקופת המנדט הבריטי ברחוב החבצלת בירושלים, ממש בלב העיר. החוויה של ראצ'ה מתחילה במטבח, עם שפים גרוזינים ילידי חבל ראצ'ה, בניצוחה של אם המשפחה טינה. המטבח של המקום מגיש את מיטב המטעמים של המטבח הגרוזיני עם טביעת יד אישית של המשפחה, ויוצר חגיגה של צבעים וטעמים בפה.


התפריט :

בין המנות המומלצות ניתן למצוא איספנחי, שהוא טפנד תרד עם אגוזי מלך וחומץ בן יין, פטריג'אני, שהן שכבות חצילים עם תערובת אגוזים ועשבי תיבול, צ'אנחי, מנה המכילה שכבות כבש עם תפו"א, חצילים, עגבניות ועשבי תיבול המוגשת עם אורז, צ'יבוריאקי, סהרוני בצק פריך ממולאים בתערובת בשר ומטוגנים בשמן עמוק, וחינקלי, כיסוני בצק מאודים, ממולאים בתערובת בשר גרוזינית קלאסית, צוואר טלה ממולא בבשר, שזיפים, צנוברים מוגש על מצע ירקות קלויים, ח'אליה- קדירת עגל עם רימונים ובצל.

 

בראצ'ה תוכלו למצוא שני ברים מפוארים לטובת המבלים במקום. אחד מהם הוא בר עישון, שגם מגיש מנות טאפאס גרוזיניות המתאימות לאווירה החופשית ולכל מצב רוח.

 

 במשך הערב הסבירה לנו לילי על התהליך האישי שעברה עד שובה לשורשים ולמסורת המשפחתית תוך שהיא ואחיה לומדים את תחושת הגאווה האמיתית על פני ימים בהם העדיפו להתרחק ולהתעלם משורשיהם. לילי הרחיבה על המסורות הגרוזיניות ועל מקום הארוחה בחיי העדה. 

הבילוי ב"ראצ'ה" מציע גם הופעות מיוחדות ומוזיקה במבחר סגנונות: גרוזינית, בלקנית, אתנית וצוענית..

בנוסף קיימת אפשרות של עריכת טקס הטמנדה. טקס הטמנדה הינו טקס גרוזיני מסורתי וחוויתי במיוחד במהלכו מברכים יושבי השולחן אחד את השני בברכות מקוריות. בתחילת הארוחה מכתירים את ראש השולחן. ראש השולחן מקבל לידיו קרן אייל מסורתית (עשויה מזכוכית, או הקרן המקורית) מלאה ביין ועליו לברך את כל יושבי השולחן בברכה מקורית. לאחר מכן עוברת הקרן בין הסועדים, כאשר כל סועד מברך את שאר חברי הקבוצה. 

הטקס יוצר דינמיקה מרגשת ואווירה מיוחדת. בטקס מברכים הסועדים אחד את השני כמיטב המסורת הגרוזינית. בתום סבב הברכות מגישים את הקרן לראש הטקס ששותה את היין עד תום, שזאת אמנות בפני עצמה. 

לא פחות הפליאה אותי העובדה המשמחת ש... בראצ'ה 

 בראצ'ה הגדילו לעשות

עשרות אלפי ישראלים לוקים בצליאק - מחלה גנטית שנגרמת בשל רגישות לגלוטן שבקמח. הרגישים לגלוטן נאלצים להימנע מביקור במסעדות רבות, ולמעשה לגזור על עצמם מעין התנזרות מחוויית היציאה לארוחה טובה ולבילוי במסעדה. כמו כן, בשנים האחרונות גם יותר ויותר אנשים ברחבי העולם, גם כאלו שאינם לוקים בצליאק, מפנים אצבע מאשימה על הגלוטן, ומאמינים שהוא זה שאחראי לשורה ארוכה של תחלואים, ומסלקים אותו מהתזונה שלהם. אי לכך, במסעדת ראצ'ה הגרוזינית, היושבת בלב ירושלים, מציעים תפריט למען הרגישים לגלוטן, במטרה להעניק גם להם חוויה קולינרית גרוזינית אמיתית אנינת טעם.

 המטבח הגרוזיני המפורסם ידוע בהענקת חווית אכילה ייחודית לסועדים, המשלבת אוכל נדיר ושתייה כיד המלך לצד אירוח מסורתי באווירה ביתית אך יוקרתית. אך מה שרבים אינם יודעים הוא שהמטבח הגרוזיני מתאפיין בשימוש מינימאלי של תבלינים, הבא לידי ביטוי בשימוש במלח, פלפל, פלפל שאטה וזהו! אין מרק עוף, ואין אף תבלין לא טבעי אחר הנכנס למטבח הגרוזיני, שלמרות התבלון המינימאלי, עדיין שומר טעמים עשירים ועמוקים המגיעים ממרכיבים האופייניים למטבח הגרוזיני כגון: רימונים, אגוזים, תמציות שזיפים, ירק, עשבי תיבול ועוד. מכאן, שהרגישים לגלוטן יכולים ליהנות משלל המטעמים הגרוזיניים במסעדת ראצ'ה, השמה לנגד עיניה את סוגיית האוכל הבריא וההתחשבות ברגישים לגלוטן.

 

 

בין המנות ללא הגלוטן ניתן למצוא את ה- איספנחי, טפנד תרד, אגוזי מלך וחומץ בן יין ; את ה- פרקילוביו, קדרת בשר בשעועית ירוקה; את ה- צ'אנחי, שכבות כבש עם תפוחי אדמה, חציל, עגבנייה ועשבי תיבול ; וכמובן גם את ה- סליאנקה, הלא הוא הגולש של הגרוזינים. כל המנות הללו מצטרפות לתפריט עשיר ורחב, המלא באוצרות המטבח הגרוזיני המתהדר בטהרת התבלון המינימאלי, ואשר ממנו יכולים ליהנות הרגישים לגלוטן ללא כל חשש.

ויש גם סרטון  , המלצות טובות ומתכון....

 

 פרקילוביו  קדרת בשר בשעועית ירוקה . השף: טינה שימשלשוילי,

 

4  ק"ג שעועית ירוקה

3 ק"ג בשר שריר

1 ק"ג פלדה כבש חתוך לקוביות

2 בצלים קצוצים

5 שיני שום

צרור כוסברה גדול קצוץ דק

מלח, פלפל שאטה

                     אופן ההכנה:

מבשלים במים את שעועית עד לריכוך.

מבשלים בנפרד את בשר הבקר והכבש במים עם מעט מלח, למשך שעתיים בסיר פתוח

עד לרכוך הבשר (כמות הנוזלים צריכה להצטמצם עד לכשליש).

מאחדים את השעועית המסוננת והבשר עם שארית הנוזל, מוסיפים את הבצל,

שום והכוסברה ומתבלים במלח ובפלפל שאטה לפי הטעם.

מבשלים כשעה והתבשיל מוכן. 

 

כל אלו בשילוב עם אוכל נדיר ושתייה כיד המלך מבטיחים לנו חוויה ייחודית,

משמחת ומענגת במיוחד.  רק זכרו.... להזמין שולחן 

ועוד אומר מסעדת ראצ'ה חוגגת שנה.  חוויה של אוכל מוסיקה משתה ואירוח מסורתי כיד המלך מצפה לכם בכל שנייה... 

 

המסעדה כשרה וניתן לערוך בה אירועים פרטיים עד ל-100 משתתפים

 רחוב החבצלת 6, ירושלים  ויש גם מפה

 

 

 

כשתם הערב והדרך לשפלה היתה עוד לפנינו, הרגשתי את ליבי כטוב ביין ואת נפשי רווית שמחה והנאה מבילוי מרנין במסעדה ולאורך היום כולו.

תודה - לטל מרום ולצוות מרום תקשורת. תודה מיוחדת לאריאלה פיקסלר אלון האהובה שבזכותה הגעתי לסיור הקסום הזה ואני שולחת לה מכאן את ברכות ההחלמה המהירה שאני מרבה לשלוח לה שוב ושוב.

תודה לצוות ראצ'ה ולמלצרים האדיבים. תודה לחברים החדשים שנכנסו למעגל החברות שלי במהלך היום הזה. 

 

להראות במפגש הבא. תודה. 


קרדיט תמונה סלונה 

 

 

ואתם קוראי: 

תודה שבקרתם בבלוג של תפו ופוזה, שמחה ומודה לכל תגובה.

מזמינה אתכם לדף הפייסבוק שלי 

שלכם תפו 

 

 

 

 

הוספת תגובה

נשארו 150 תוים
נשארו 1500 תוים

11 תגובות

© כל הזכויות לתוכן המופיע בדף זה שייכות ל תפו ופוזה אלא אם צויין אחרת