00
עדכונים

מנוי במייל

קבלת עדכונים על רשומות חדשות ישירות לתיבת האמייל
יש להזין אימייל תקין על מנת להרשם לעדכונים
ברגעים אלו נשלח אליך אימייל לאישור/ביטול ההרשמה
*שים/י לב, מרגע עשית מנוי, כותב/ת הבלוג יוכל לראות את כתובת האמייל שלך ברשימת העוקבים.
X

בחירות נכונות

בירה נשר מאז 1935

     

נו... אז מה הקשר? - ברור בירה נשר!

 

דקות קצרות חלפו עד  לרגע בו לגמנו בירה נשר צוננת ומפנקת מאז שירדנו כמו במנוסה מלהט חום יולי שכיסה אותנו ללא רחם לפיתחן של המדרגות היורדות לפאב של נחום מזא"ה במפעלי טמפו בנתניה.

 קבלת הפנים במקום מקסים שהעניק תחושת חיבוק אמיתית. שולחן ערוך שפע כל טוב ומגוון משקאות שזה עתה הגיעו מהמפעל הממוקם מעלינו הוגשו לנו עוד ועוד.  התחלנו לצלם, להתרשם, ולהתעניין. 

ברכה את פנינו דניס מנהלת המותג בירה מאלט  שהסבירה בקצרה על  הבירה השחורה והזמינה את נחום מנהל ההדרכה של מרכז המבקרים לספר לנו  איך התחיל הכל בשנת 1935 .לא שלא תטעו ולו לרגע...  אם נחום היה מספר לנו  באמת את הכל, היינו יושבות שם עד לרגע זה ומאזינות לו ללא שובע. שהרי נחום מזא"ה הוא חלק בלתי נפרד מטמפו כבר לאורך שנים רבות וכל מילה מפיו נשמעת כמו שיצאה מלבו. אהבתו למקום ניכרת בכל משפט.

 

נחום בשעת פעולה...  

ויש גם ראיון עם נחום הבירולוג 

 

אני אוהבת לשמוע את סיפורי הנוסטלגיה ומודעת לכך שזה מרמז באחת ומסגיר את מרום שנותי וגילי... 

ההסטוריה של הבירה השחורה ומפעל טמפו - פפסי ריתקה וריגשה אותי. 

גם מבלי שארגיש צורך להתנצל. משהו בסיפור ובטעמים החזיר אותי מהר מאוד למחוזות ילדותי.  גדלתי על בירה שחורה לילדים קראו לה בזמני פפ וזה היה הפינוק הכי משמעותי שזכינו לקבל אחי ואני בשולחן ארוחת הצהריים של יום שבת. 

ארבעה בקבוקי פפ שקנתה אמא מידי יום חמישי בצרכניית המושב, הוצפנו במגרה שמתחת לפריזר

(כן פעם היה מקרר כזה... ) והוגשו לנו רק בשבת בצהריים. השמחה לקראתם היתה באמת גדולה.

כאן בעצם נבטו זרעי האהבה הגדולה שלי לבירה השחורה. אהבה שהעברתי לילדי ועד היום מאז ילדותם אני קונה את הבירה השחורה רק בבקבוקי זכוכית כי לטענתם ובצדק, זה הרבה יותר טעים.  

 

 סיפור המעשה מתחיל בשנת 1934 במיזם של משפחת רוטשילדחברת פיק"א וחברה בנקאית מפאריס תוצאת מיזם משותף זה היתה מבשלת בירה בשם  Palestina Brewery Ltd  

 

 

הפרטים: הבריטים חובבי השתייה נמצאים בארץ כבר 17 שנה, ומסתמכים בעיקר על בירות חזקות ו/או מלאות כשות שיכולות לשרוד את המסע מאירופה. הברון ג'יימס רוטשילד, בנו של פטרון השתיינים אדמונד רוטשילד, מזהה את הצורך בייצור מקומי. אביו נפטר בסוף השנה, ובתחילת 1935 מקים הבן - יחד עם חברים נוספים במשפחה (תחת חברת פיק"א) וחברה בנקאית מפריז בראשותו של גסטון דרייפוס - מבשלת בירה בשם .Palestine Brewery Ltd, עם השם העברי "תעשיות בירה א"י בע"מ".

 

הם כל כך מזכירים לי את פאב של נחום... 

 

 

המבשלה הוקמה בראשון לציון בסמוך ליקב שגם הוא היה בשליטת משפחת רוטשילד. המותג העיקרי אותו ייצרה המבשלה הוא ’נשר’,  כן כן, אותה בירה נשר המוכרת עד היום. לוגו הנשר נשאר כמעט זהה לאורך כל השנים ורק לאחרונה עבר תהליך של ’הצערה’ ורוב שערותיו הלבנות נצבעו לשחור.

  

         טמפו אז                                                              וטמפו והיום בעיצוב יעקב גיל-עד 

השוק העיקרי של מבשלת פלסטינה היה אז חיל המצב הבריטי בארץ ישראל. שתוף הפעולה ביניהם הביא לייצור מתכון בירת הנשר שפותח  על פי טעמם של החיילים: בירה בסגנון פילזן.

 

בנוסף לנשר מסוג פילזן בישלה המבשלה בירה שחורה בשם ’ראשונייה’ שכנראה היא אב הטיפוס לבירת הנשר השחורה (מאלט) האגדה מספרת כי בין המבשלה ליקב הפרידה גדר שיחים. בזמן הפסקת הצהרים היו נפגשים הברומאסר של המבשלה מנחם ברלינר ז"ל ויינן היקב פרדי שטילר ז"ל ליד הגדר, כל אחד היה מביא מתוצרתו וכך היו מעבירים את ההפסקה.   

  

 

מי את טמפו? 

טמפו הינה אחת מחברות המשקאות הגדולות והוותיקות בישראל. החברה מייצרת ומשווקת משקאות מכל הסוגים. בענף הבירה, ניתן למנות את גולדסטאר, את מכבי עטורת הפרסים, ואת בירת הפרימיום הפופולארית ביותר, היינקן. הבירות הייחודיות של טמפו נמנות פאולנר, סמואל אדמס ניוקאסל ומרפי'ס.

 

 

טמפו היא הנציגה הבלעדית של תאגיד פפסיקו ומותגיו הבינלאומיים פפסי, פפסי מקס, סבן אפ ומירינדה. מותגים נוספים בקטגוריה זו הם סיידר הגליל וג'אמפ. בענף המים: סאן פלגרינו, סאן בנדטו ואקווה נובה.ובבעלותה יקב ברקן.  מאז 2011 טמפו מפיצה גם את וודקה אבסולוט, שיבאס, ג'יימסון, בלנטיינ'ס ורבים אחרים.

בניין ההנהלה בסגנון בנלאומי.

 

לשם 'טמפו' באיטלקית יש משמעויות רבות: זמן, קצב, מהירות ונוכחות. האדריכל  יעקב גיל-עד,  להלן הסרטון

מי שתכנן את המפעל החדש בנתניה בחר להציג חזית משילובי מלבנים בגוונים שונים ובמקצב משתנה, כדי להציג לכאורה את "ארגז המשקאות" של החברה ולרמז על תסיסת הבועות מלמטה למעלה בבירה ובמשקאות המוגזים. 

 

כשפסענו לעבר קו היצור במפעל התרשמתי מאוד ממראהו האסטטי של המפעל והסביבה והירוקה, הסדר וקבלת הפנים של העובדים בקו היצור השרו בי תחושה  טובה.  

בקבורי הבירה שרק שניות קודם לכן היו חומר גלם מפלסטיק. התנפחו, קבלו את צורתם המוכרת - ליטר וחצי והוסעו על גבי מסוע אוטומטי לשלב המילוי, האטימה, האריזה בארגזי קרטון ועטיפת הנילון. 

 

"בירה נשר" - בירה שחורה.

מקור המילה בירה אינו ברור. ככל הנראה במילה הלאטינית  biber שמשמעו משקה או שיקוי . כמי שאוהבת את הבירה השחורה, גדלה על המשקה ומכירה היטיב את התועלות הבריאותיות שלו לעומת משקאות קלים מתוקים, רווי סוכר, פחמימות וקלוריות,  למדתי  גם את ילדי עוד משחר ילדותם שטעמה של הבירה מזמין ועדיף  פי כמה וכמה על פני משקאות קלים אחרים מכילי צבעים מלאכותיים וסוכרים מזוקקים. 

 

נשר מאלט בהשוואה למשקאות קלים אחרים: הוא בעל  תכולת סוכר נמוכה .  

אינו מכיל חומרים משמרים וגם לא חומרי טעם וצבע מלאכותיים. 

נשר מאלט הינו משקה לכל המשפחה! היות שאין בו אלכוהול!

והמסקנה חד משמעית- כוס בירה נשר היא כוס בריאות בקלוריות נמוכות מכל משקה.

ושלא לדבר על טעמה המופלא באופן יחסי לכל משקה אחר - לטעמי!

 

ויש גם דיאט שטעמו מעולה!  (הבת שלי שותה רק אותו. )

 

את המיידע העדכני אודות הבירה שמענו בקשב רב מפי חן יער דיאטנית קלינית  שהעניקה הסבר מפורט והשיבה לכל שאלותינו. 

אחד ממרכיבי הבירה השחורה היא השעורה - לתת.  יתרונה היחסי של השעורה שהיא מכילה נוגדי חימצון.

בשנים האחרונות עולה בנו המודעות לצריכת מזון טבעי ובריא כי נוגדי חימצון מאיטים תהליכים דלקתיים, תהליכים סרטניים, מחלות לב, תהליכי הזדקנות וכיוצא בהם.  בודדים אם בכלל הם המשקאות הקלים המכילים מרכיבים בריאותיים או טבעיים. תכולת הויטמינים שבמשקה מקבוצת B תורמים כך שהם מאיצים תהליכים מטאבוליים בגופינו ומועילים בהפקת אנרגיה, איזון ביוכימי במוח תוך שהם משפרים מצבים מנטליים כמו גם נפשיים.  תרומתה המשמעותית של השעורה - הלתת ניכר גם בזכות המינרלים : סידן, מגנזיום, אבץ, אשלגן ועוד. 

 

לתת לבן לבירה  לבנה ולתת קלוי לבירה שחורה. 

המיכל הזה מזכיר לכם משהו? ... (נכון דגני הבקר שלנו ... וגם הלתת הוא דגן!) 

 

כשות - הכְּשׁוּתָנִית (HOP)

האקדמיה ללשון העברית טבעה את המושג כָּשׁוּת כשם נרדף לצמח הכְּשׁוּתָנִית. (כְּשוּתית) השם כְּשׁוּת מתייחס לסוג של צמחים טפילים ממשפחת החבלבליים. הכשות הוא קרוב רחוק של הקנאביס. כן למי שלא יודע....וגם הוא אחד ממרכיבי בירה.  הכשותנית מעניקה לבירה ארומה ייחודית ומרירות אופיינית. התרכובת הכימית של הכשותנית מסייעת בשימור הטריות ובייצוב הקצף של הבירה. 

 

 

 

נשר מאלט מכילה 90% מים, לתת קלוי, כשות, סוכר' CO2 טעמה נפלא מתקתק מריר.  נוסיף למרכיבים הבריאותיים שציינתי גם את המים והסוכרים ועדיין באופן יחסי לכל משקה  קל אחר, מכילה הבירה פחות קלוריות לצד היותה כוס בריאות.  

משקה נשר מאלט מכיל 33 קלוריות ל100 מ"ל לעומת 40-50 קלוריות לכל משקה מתוק אחר. הוא אינו מכיל צבעים מלאכותיים ולא חומרים משמרים. כמובן שאינו מכיל אלכוהול ובנוסף לכל אלו תרומתו במלאכת האפיה והבישול היא רבה. 

תקופה ארוכה לאחר הלידות של ילדי היתה אמא מניידת אל מפתני כמויות בלתי מוגבלות של בירה שחורה. כל זאת עוד בטרם פורסמה ההוכחה המחקרית כפי שהתקבלה בגרמניה בשנת 2000 על קשר ישיר בין אחד מרכיבי השעורה המעודד את הפרשת ההורמון האחראי על יצירת חלב האם. 

מנסיוני האישי לא כל הילדים מתלהבים משתיית מים. הם ממהרים לשתות את כל הממותקים שתרומתם מוטלת בספק. אצלי בבית שותים בעיקר לימונדה תוצרת בית, מיצים טבעיים בעלי אחראי על מכונת הסחיטה, מים ובירה שחורה.

(רק בבקבוקי זכוכית) לעתים נדירות מתווספים גם משקאות קלים במידה שהצעירים מבקשים. 

 

אני מאוד ממליצה להשקות ילדים בבירה שחורה  

על פני תרכיזים רווי צבע מאכל וסוכרים.

הבירה השחורה מרווה אינה מכילה אלכוהול .

ותרומתה לבריאות אינה מוטלת בספק.


חיבה יתרה זכה בעיני פרוייקט שתוף הפעולה בין בית הספר הגבוה לעיצוב שנקר וטמפו.  כאם לבת בוגרת מגמת התקשורת החזותית בשנקר,  שסיימה את הלימודים כבר לפני שנתיים התרגשתי לגלות שעשרים סטודנטים הלומדים בשנה ג' במסלול לעיצוב גרפי במחלקה לתקשורת חזותית בשנקר, עיצבו תוויות לבקבוק הזכוכית של המשקה נשר מאלט בהשראת "100 שנים לתל- אביב", תוך מתן דגש על סיפור אישי, יצירתי ומקורי המתקשר לנושא.

העיצוב הזוכה  של נדב שטריימר הוא מעין משחק טריוויה, שכולל סדרה של חמישה עשר אייקונים בחזית הבקבוק, המייצגים אירועים מכוננים בהיסטוריה של העיר. הצרכנים, שירכשו את נשר מאלט, יוכלו לנחש מהם האירועים שהפכו את תל-אביב לעיר המיוחדת שהיא לפי האייקונים בחזית, ולהשוות לפתרונות הממוקמים בצידו האחורי של הבקבוק.

           

    הזוכה 

 

נדב שטריימר (שהעיצוב בו זכה מופיע ראשון מימין למעלה) -  הוא סטודנט שנה ג' בשנקר, העצוב ישווק במהדורה מוגבלת של כחצי מיליון בקבוקים.  הוא נבחר על-ידי צוות שופטים מיוחד המורכב מצוות שיווקי של חברת טמפו ומסגל אקדמי של שנקר, ישווק במהדורה מוגבלת של כחצי מיליון בקבוקים ויזכה את יוצרו בכרטיס כניסה לתערוכת עיצוב בין לאומית. 

קרן ספיר, מנהלת תחום הבריאות בטמפו, מציינת כי חברת טמפו שמחה על שיתוף פעולה זה המקדם את הדור הבא של העיצוב הישראלי. לדבריה, יוזמה זו במסגרת חגיגות ה- 100 לתל אביב, תואמת את ערכי המותג נשר מאלט המצליח הודות לטעמו הנוסטלגי והאהוד, המזכיר את ארץ ישראל של פעם.    (קרדיט": שנקר  )

באופן אישי אני מאמינה בשתופי פעולה. עיצוב וארזתו של מוצר הם משמעותיים בכל שקשור לברחירת הצרכנים.בכל שקשור לבירה שחורה מאלט אני רואה בזה רק עוד בונוס למשקה שכל סגולותיו הפנימיות ראויות גם לחזות מרשימה ראויה.

כי במאלט סטאר בירה נשר תמצאו:

טעם מתקתק מופחת סוכר וקלוריות

מרכיבי בריאות עשירים בנוגדי חימצון.

ללא חומר משמר וללא אלכוהול.

ללא צבעי מאכל.

תחליף אולטימטיבי לארוחת ביניים

מרוה ומותירה טעם של עוד... 

משתלבת להפליא במגוון רחב של מאפים ומתכונים.

נמכרת באריזת פלסטיק משפחתית או בבקבוקי שתיה ופחיות אישיות

כך שיכולה לקלוע לטעמו של כל אדם בכל גיל. 

אז... לרוויה כי יש גם מבצע 

 "שתה לי בריא"

מוגובי וטמפו במבצע משותף: שותים נשר מאלט וזוכים ב"אופנוע וירטואלי" באתר מוגובי.

 במסגרת המבצע  שיערך בין התאריכים 22.7.12 ועד 31.8.12 שמשיקות החברות, קונים בקבוק נשר מאלט או דיאט נשר מאלט 1.5 ליטר, מזינים באתר מוגובי את הקוד אשר מופיע על הפקק וזוכים באופנוע וירטואלי מתנה!

שותים    וזוכים  

 כי ככל שאוספים יותר פקקים צוברים יותר נקודות באתר זכאים ליותר פריטים וירטואליים במתנה.

 

 מוגובי הישראלי  (*להלן האתר ) הוא עולם וירטואלי לילדים בני 6-12 ממשפחת וואלה! המשלב משחקים עם פעילויות בתחומי הטבע, חגים, היסטוריה, מדע, ערכיםומהווה רשת חברתית לילדים בסביבה מוגנת באינטרנט. באתר יוצרים דמות וירטואלית (אווטאר)  הנקראת 'מוגובי' ודרכה מכירים חברים, משחקים במשחקים, משתתפים במשימות והרפתקאות מעשירות המלווים בהקפדה וחינוך לשמירה על פרטיות. תוכן האתר מתעדכן על בסיס שוטף. מוגובי נבחר לאתר הילדים המוביל בישראל. 

 אופנוע הטורנדו - הזכיה שלכם... הוא כלי הרכב הראשון בעולם הוירטואלי של מוגובי. הילדים המשחקים באתר יוכלו לרכוש אופנועים בארבעה דגמים, זאת לאחר שיעברו בהצלחה את מבחני ההסמכה, הכוללים מבחן תיאוריה על כללי הבטיחות בדרכים ותמרורים ומבחן מעשי. הנה התמורה ההכנה שלהם לעולם הנהיגה הזהירה בעתיד!

בנוסף, יוכלו הילדים לרכוש בכסף וירטואלי מגוון אביזרים משלימים כגון ביגוד מתאים ומאיצי מהירות, ואף להשתתף במרוצי אופנועים, תחרויות ואירועים חווייתיים שונים.

ועוד אוסיף:   שאתר מוגובי רואה מחויבות לסייע ולתרום להתנהגות של הילדים בכבישים בתקופת הקיץ.ולכן במסגרת שיתוף הפעולה, ישתו הילדים משקה בריאות אמיתי יאספו פקקים של בקבוקים נשר מאלט, יזינו את הקודים שמוטבעים בהם ויוכלו ליהנות באתר מחוויית האופנועים, ובה בעת גם להגביר את תשומת הלב לזהירות בדרכים. 

 

 

ולא אפרד מכם בטרם אשתף בשלושה מתכונים על בסיס בירה שחורה שמעניקים ארומה נפלאה וגיוון יחודי לכל  ארוחה. נסו ולא תתחרטו. כי את לחם הבירה חטפו אצלי חם עוד בטרם זכה להתקרר.  בתאבון. 

מתכון שמהרתי לשמור ולשתף גם אתכם. כי בירה זה לא רק משקה בריא. בירה היא גם חומר גלם מעולה לעוגות, תבשילים, ולחמים בואו תהנו. 

 

 

צלי בקר בבירה שחורה ובצלצלי פנינה - מסעדת אל גאוצ'ו

המרכיבים:

1 ק"ג בשר סינטה

2 כוסות (350 גרם) בצלצלי פנינה

2 ראשי סלרי חתוכים לרבעים

200 גרםפטריות שמפניון שלמות               

2 בצלים חתוכים לרבעים

1 גבעול כרישה חתוך לטבעות עבות

5 שיני שום

2 כפות קמח

1 ליטר נשר מאלט

2 כפות תימין טרי

2 כפות פלפל גרוס

1 כף מלח גס

100 גרם מחמאה מומסת

 

אופן ההכנה:

1. את הנתח מסדרים בתבנית אפיה ויוצקים את המחמאה מעל, מפזרים מלח גס ופלפל גרוס תימין ושיני שום.

2. מחממים תנור ל 220 מעלות וצולים את הנתח כ-10 דקות.

3. בנפרד מטגנים במחבת עם מעט מחמאה את הבצלים עד הברקה מוסיפים את שאר הירקות ומטגנים עד הברקה. מוסיפים את הקמח ומערבבים היטב מוסיפים נשר מאלט ומבשלים כ 30 דקות.

4. מנמיכים את חום התנור ל 150 מעלות יוצקים את הרוטב עם הירקות וצולים יחד עוד כ 10 דקות .

5. להגשה: מוציאים את הנתח מהרוטב ופורסים לפרוסות ,מסדרים בכלי הגשה ויוצקים את הרוטב עם הירקות מעל.

מתאים להגשה עם פירה תפו"א.

 

ויש גם לחם בירה שחורה שמאחד 5 דגנים 

 מרכיבים

לבצק המקדים: (מכינים 3 שעות מראש)

500 גרםקמח שיפון מנופה (2.5 כוסות)

50 גרםמים (רבע כוס)

330 מ"ל בירה מאלט שחורה (1 בקבוק)

25 גרםסילאן או דבש (1 כף)

לבצק:

250 גרם קמח כוסמין מלא מנופה.(2 כוסות)

220 גרם קמח חיטה לבן מנופה (1 ושלושת רבעי כוסות)

125 גרם מים (חצי כוס)

10 גרם שמרים טריים (1 כף)

695 גרם כל הבצק המקדים

15 גרם מלח (1 כף)

10 גרם סוכר (1 כף מתוקה)

לציפוי:

שיבולת שועל מעוכה (קוואקר)

 

 

אופן ההכנה:

1. הכנת בצק מקדים: מכניסים את כל החומרים לקערה. מערבבים עד לקבלת עיסה אחידה ללא גושים. מכסים במגבת או בניילון ומניחים בצד ל-3 שעות.

2. הכנת הבצק: יוצקים את המים לקערת הלישה ומפוררים לתוכם את השמרים. מוסיפים לקערת הלישה לפי הסדר: בצק מקדים, שני סוגי קמח, מלח וסוכר. בעזרת וו הלישה לשים את העיסה במהירות נמוכה 4 דקות עד לאיחוד החומרים. מגבירים למהירות בינונית ולשים עוד דקות לקבלת בצק רך וחלק. מוציאים את הבצק ומניחים על שולחן עבודה מקומח קלות, לשים דקה ביד ומגלגלים לכדור.

3. התפחה: מניחים את כדור הבצק בתוך קערה מקומחת קלות, מכסים במגבת או בניילון ומתפיחים 60 דקות או עד שהבצק כמעט מכפיל את נפחו. מחלקים את הבצק ( בעזרת סכין) ל-9 חלקים שווים ומגלגלים אותם לכדורים. מועכים מעט כל כדור בצק, אוספים את הקצוות ומעגלים לכדור מהודק. מצמידים כל 3 כדורים יחדיו ומצפים אותם בשיבולת שועל מעוכה. מניחים את הכיכרות על מגש מרופד בנייר אפייה ומתפיחים עוד 75 דקות. כ-10-15 דקות לפני תום ההתפחה מחממים את התנור ל-220 מעלות.

4. אפייה: מכניסים את הכיכרות לתנור ואופים 10 דקות בתנור שחומם מראש. מנמיכים את הטמפרטורה ל-170 מעלות,

 אופים עוד כ-20 דקות לקבלת לחם שחום. מוציאים מהתנור ומצננים על רשת. (קרדיט:  אוכל טוב mako)

 

ולקינוח רוטב ברביקיו מיוחד   

4 כפות קטשופ

כפית רסק עגבניות

4 כפות דבש

בקבוק בירה שחורה

2 טיפות טבסקו

מלח

קורט קינמון

קורט אבקת גינגר

קורט אבקת שום

קורט פלפל לבן טחון

אופן ההכנה

מערבבים בקערה את כל החומרים להוציא הבירה השחורה

מוסיפים את הבירה בזרם דק ואחיד עד שהמרכיבים מתאחדים ומתקבל רוטב חלק ולא סמיך מידי

ומגישים. 

הרוטב מצוין לכל סוגי הבשר אך בעיקר למריחה על כנפי עוף שיצאו מהגריל. (קרדיט : מסעדת קזה דה ברזיל)

אז בואו נערוך שולחן... 

 

קרדיט תמונה 

 מה הקשר? בירה נשר!

חברים שתו כמוני. בירה מאלט בירה שחורה!

 

תודה לטמפו  על האירוח והסיור החוויתי. ותודה לתפוז. 

 

 

קרדיטים: 

 תמונה ופרטים  אתר beerbur. 

 לאדריכל יעקב גיל-עד +צלם עידו ארז.

מסעדת אל גאוצ'ו

 

 ואתם קוראי: 

תודה שבקרתם בבלוג של תפו ופוזה, שמחה ומודה לכל תגובה.

מזמינה אתכם לדף הפייסבוק שלי 

שלכם תפו 

הוספת תגובה

נשארו 150 תוים
נשארו 1500 תוים

29 תגובות

© כל הזכויות לתוכן המופיע בדף זה שייכות ל תפו ופוזה אלא אם צויין אחרת