00
עדכונים

מנוי במייל

קבלת עדכונים על רשומות חדשות ישירות לתיבת האמייל
יש להזין אימייל תקין על מנת להרשם לעדכונים
ברגעים אלו נשלח אליך אימייל לאישור/ביטול ההרשמה
*שים/י לב, מרגע עשית מנוי, כותב/ת הבלוג יוכל לראות את כתובת האמייל שלך ברשימת העוקבים.
X

להיות דולה- על הריון, לידה והורות

הפרשת חלה, או: איך לזרז את הלידה על ידי לישת בצק (וגם מתכון מעולה)

השבת נקרא את פרשת "שלח לך", שבה מוזכרת מצוות הפרשת חלה הידועה גם כסגולה ללידה קלה.

"בְּבֹאֲכֶם אֶל הָאָרֶץ..וְהָיָה בַּאֲכָלְכֶם מִלֶּחֶם הָאָרֶץ תָּרִימוּ תְרוּמָה לַה' רֵאשִׁית עֲרִסֹתֵכֶם חַלָּה תָּרִימוּ תְרוּמָה כִּתְרוּמַת גֹּרֶן כֵּן תָּרִימוּ אֹתָהּ מֵרֵאשִׁית עֲרִסֹתֵיכֶם תִּתְּנוּ לַה' תְּרוּמָה לְדֹרֹתֵיכֶם" (במדבר טו, יח-כא)

מעבר לסגולה שבדבר, להפרשת חלה יש גם הגיון פיזיולוגי שאכן גורם לזירוז לידה טבעי. חשוב להדגיש שכמו כל זירוזי הלידה הטבעיים גם סוג זה של זירוז יעבוד רק במידה והגוף כבר בשל ללדת (וכאן אני לא מתכוונת לשכנות שאומרות לך שהאף שלך כבר התנפח, הבטן ירדה ובאופן כללי את נראית מבושלת אלא לבשלותו של צוואר הרחם). כך שאם את בוחרת לעשות הפרשת חלה ביום שישי הקרוב וזה לא הוביל ללידה אל תתייאשי- הפרישי חלה גם בשבוע הבא, אולי עכשיו צוואר הרחם שלך כבר הבשיל והלידה תתחיל?

איך קשורה הפרשת חלה ללידה קלה?

למה הפרשת חלה גורמת לזירוז לידה? יש לכך שתי סיבות.
הראשונה- פעולת הלישה של הבצק מפעילה לחץ על נקודות מסוימות בכף היד ובכך עושה למעשה סוג של רפלקסולוגיה לכף היד (הידעת? רפלקסולוגיה לא קשורה רק בכפות הרגליים אלא גם בידיים ובאוזניים). קראת נכון, אם את עושה הפרשת חלה לצורך זירוז לידה אין טעם שתשתמשי במעבד המזון שלך. דרושה כאן עבודה פיסית רצינית כדי שדברים יתחילו לזוז... לכן חשובה הלישה של הבצק.
הסיבה השנייה נעוצה בתפילה המתלווה להפרשת החלה וברגשות שהיא מעוררת אצלך. אם את מתפללת מעומק הלב על לידה קלה ואולי אפילו מזילה דמעה הגוף שלך מפריש הורמונים בתגובה, שחלקם מקדמים את הלידה ויוצרים צירים.

איך עושים הפרשת חלה?

  • חלה מופרשת בברכה אך ורק מעיסה העשויה מאחד מחמשת מיני דגן (חיטה, שעורה, כוסמת, שיפון ושיבולת שועל) אותם לשים בנוזלים כגון: מים,יין, דבש, שמן, חלב.
  • הפרשת חלה בברכה יכולה להיעשות מעיסה שמשקלה לפחות 1600 גרם. העיסה המופרשת היא בשיעור של כ-30 גרם.
  • זמן ההפרשה הוא לאחר לישת הבצק בנוזלים ולפני האפייה. אם שכחת להפריש חלה לפני האפייה, ניתן להניח לאחר האפייה את כל המאפים זה בצד זה, לכסות כדי לאחד אותם ולהפריש חלה.
  • כך מפרישים:
    מניחים את הבצק לפנינו.
    יש נשים שמקפידות ליטול ידיהן (בלי ברכה) לפני הפרשת חלה.
    (כאן הזמן להתפלל ולבקש בקשות)

מברכים את הברכה:בָּרוּךְ אַתָּה יְיָ אֱלֹהֵינוּ מֶלֶךְ הָעוֹלָם, אֲשֶׁר קִדְּשָׁנוּ בְּמִצְוֹתָיו, וְצִיוָּנוּ לְהַפְרִישׁ חַלָּה [יש המוסיפים: מִן הָעִיסָה]. (אשכנזים)

בָּרוּךְ אַתָּה יְיָ אֱלֹהֵינוּ מֶלֶךְ הָעוֹלָם, אֲשֶׁר קִדְּשָׁנוּ בְּמִצְוֹתָיו, וְצִיוָּנוּ לְהַפְרִישׁ חַלָּה תְרוּמָה. (ספרדים)

מפרישים חתיכה קטנה מן הבצק, אוחזים אותה ואומרים: "הרי זו חלה".
את החלה המופרשת ניתן לשרוף בתנור או לעטפה בשתי עטיפות ולהשליכה לפח.

נוסח התפילה המקובל בשעת הפרשת חלה:

יְהִי רָצוֹן מִלְּפָנֶיךָ, ה' אֱלֹהֵינוּ וֵאלֹהֵי אֲבוֹתֵינוּ, שֶׁמִּצְוַת הַפְרָשַׁת חַלָּה תֵּחָשֵׁב לִי כְּאִלּוּ קִיַּמְתִּיהָ בְּכָל פְּרָטֶיהָ וְדִקְדּוּקֶיהָ, וְתֵחָשֵׁב הֲרָמַת הַחַלָּה שֶׁאֲנִי מְרִימָה כְּמוֹ הַקָּרְבָּן שֶׁהֻקְרַב עַל גַּבֵּי הַמִּזְבֵּחַ וְתִתְקַבֵּל בְּרָצוֹן. וּכְמוֹ בִּזְמַן שֶׁבֵּית הַמִּקְדָּשׁ הָיָה קַיָּם, הָיְתָה הַחַלָּה נְתוּנָה לְכֹהֵן וְהָיְתָה זוֹ לְכַפָּרַת עֲווֹנוֹת, כָּךְ תִּהְיֶה הַפְרָשָׁה זוֹ לְכַפָּרַת עֲווֹנוֹתַי, וְאָז אֶהְיֶה כְּאִלּוּ נוֹלַדְתִּי מֵחָדָשׁ נְקִיָּה מֵחֵטְא וְעָווֹן וְאוּכַל לְקַיֵּם מִצְוַת שַׁבַּת קֹדֶשׁ וְהַיָּמִים הַטּוֹבִים עִם בַּעְלִי (וִילָדֵינוּ), לִהְיוֹת נִזּוֹנִים מִקְּדֻשַּׁת הַיָּמִים הָאֵלֶּה. וּבִזְכוּת מִצְוַת חַלָּה יִהְיוּ יְלָדֵינוּ נִזּוֹנִים תָּמִיד מִיָּדָיו שֶׁל הַקָּדוֹשׁ בָּרוּךְ הוּא בְּרֹב רַחֲמָיו וַחֲסָדָיו וּבְרֹב אַהֲבָה. וּתְקַבֵּל מִצְוַת חַלָּה כְּאִלּוּ נָתַתִּי מַעֲשֵׂר. וּכְשֵׁם שֶׁהִנְנִי מְקַיֶּמֶת מִצְוַת חַלָּה בְּכָל לִבִּי, כָּךְ יִתְעוֹרְרוּ רַחֲמָיו שֶׁל הַקָּדוֹשׁ בָּרוּךְ הוּא לְשָׁמְרֵנִי מִצַּעַר וּמִמַּכְאוֹבִים כָּל הַיָּמִים. אָמֵן כֵּן יְהִי רָצוֹן.

מתכון מעולה לחלה חצי מתוקה

כדי להפריש חלה עלייך להגדיל כמויות, הכמויות במתכון זה מתייחסות לק"ג קמח אחד בלבד והמשקל הכולל של העיסה לא מגיע למשקל שממנו ניתן להפריש בברכה.

מצרכים:

1 ק"ג קמח
1 כף שטוחה מלח
2 כפות שמרים יבשים
6 כפות סוכר
כ-2.5 כוסות מים חמימים
שליש כוס שמן

למריחה על החלות- ביצה טרופה, שומשום

הכנה:

  1. לשים את הקמח המנופה בקערה. להוסיף לו את המלח ולערבב היטב כך שהמלח יתפזר על פני כל שטח הקערה.
  2. ליצור גומה במרכז הקמח ולשים בה את השמרים והסוכר.
  3. להתחיל להוסיף מים תוך כדי לישה. כמות המים במתכוני שמרים אף פעם איננה מוחלטת, בגלל שכל קמח סופח כמות אחרת של נוזלים. שימי לב שאת מוסיפה מים עד שהבצק יוצא רך ולא נדבק יותר לידיים. אם כמות המים שבמתכון לא מספיקה הוסיפי קצת, אם יותר מדי- הורידי. אל תפחדי לשנות!
  4. להוסיף את השמן וללוש כעשר דקות לפחות לקבלת בצק גמיש.
  5. התפיחי את הבצק עד שיכפיל את נפחו. את ההתפחה עושים על ידי כיסוי הקערה והעמדתה במקום חמים אך לא חם מדי. המטבח שלך ביום קיצי כשהמזגן לא דולק בוודאי יספיק...
  6. עכשיו הזמן להפריש חלה
  7. לושי את הבצק לישה קצרה והניחי לו לתפוח שוב עד להכפלת נפחו.
  8. צרי מהבצק צורה של חלות שאותן תניחי במגש מרופד בנייר אפיה. לתוספת אווריריות ניתן להתפיח כאן פעם שלישית אבל זו ממש לא חובה.
  9. מרחי על החלות ביצה טרופה ופזרי שומשום.
  10. אפי בתנור שחומם מראש לחום בינוני כעשרים עד שלושים דקות (תלוי בגודל החלות). כשהחלה זהובה ובמטבח יש ריחות משגעים של אפיה- כנראה שהיא מוכנה

ועכשיו כל מה שנותר לך לעשות הוא ללחוץ כאן ולקבל ממני במתנה את סדרת הוידאו שתוביל אותך ללידת החלומות שלך. מחכה לך שם!

הוספת תגובה

נשארו 150 תוים
נשארו 1500 תוים

5 תגובות

© כל הזכויות לתוכן המופיע בדף זה שייכות ל imahit אלא אם צויין אחרת