33
עדכונים

מנוי במייל

קבלת עדכונים על רשומות חדשות ישירות לתיבת האמייל
יש להזין אימייל תקין על מנת להרשם לעדכונים
ברגעים אלו נשלח אליך אימייל לאישור/ביטול ההרשמה
*שים/י לב, מרגע עשית מנוי, כותב/ת הבלוג יוכל לראות את כתובת האמייל שלך ברשימת העוקבים.
X

bob ממשיך במסע

יינות חדשים מהמקום "החם" שמעבר למצר מסינה

15/06/2012

למרות חיבתי הרבה לארץ המגף, טרם ביקרתי ב-"אי הנבעט". טעימת יינות סיציליה שהתקיימה לא מזמן עוררה בי חשק לבקר באי הגדול ביותר בים התיכון. במידה ולמישהו מבין קוראיי יש המלצות לביקור כזה, אשמח מאד לשמוע. 

ערב הטעימה נפתח בהרצאה קטנה של היבואן אלדד לוי. להלן עיקרי הדברים הן מההרצאה והן מהמידע המצוי במרחב הווירטואלי:

בתקופת ה- Magna Graecia (יוון הגדולה) לפני כ- 2500 שנה הגיעו לסיציליה מתיישבים חדשים. הם הביאו עימם זני ענבים ונטעו כרמים. התקופה הערבית החל מהמאות ה-8 וה- 9 לספירה אף היא תרמה את תרומתה לתחום. למרות ההתנגדות באסלם לאלכוהול הובאו לאי זני ענבים חדשים והכרמים הקיימים נשמרו. עוד נקודת ציון היסטורית חשובה קשורה להגעתו של ג`וזפה גריבלדי לאי ב- 1860 במסגרת המסע לאיחוד איטליה. יחד איתו הגיע הנביולו (הזן האופייני לפיימונטה). בערך ב- 1870 החלו נטיעות הכרמים מזן זה.

כיום למעלה ממיליון דונם כרמים נטועים הופכים את סיציליה לאזור היין הגדול ביותר באירופה. מדובר בהיקפי נטיעות הגדולים פי 2 מטוסקנה, פי 2.5 מפיימונטה ולשם השוואה גם פי 20 מישראל. שני שליש מהכרמים הם של זנים לבנים ושליש של זנים אדומים. נתון מעט משונה נוכח מזג האוויר השורר באי. רוב הזנים הם זנים מקומיים. בשנים האחרונות נעשה ניסיון לאקלם זנים מבחוץ, לא ברור עדיין אם שילובם הצליח.

גודלו של האי הוא כ- 26 אלף קילומטר רבוע ויש בו מספר סוגים של אזורי יין. באופן כללי ניתן לחלק את האי לשלושה חלקים : 
האזור הגדול ביותר המשתרע ממרכז האי לכיוון מערב. באזור זה נמצאים כ- 85% מכרמי האי. הגובה בו נע מגובה פני הים עד לגובה של 700 מ`. האזור מפורסם בעולם בעיקר בזכות יין המרסלה אשר במידה מסוימת הפך ליין הרשמי של האי.
אזור נוסף נמצא בחלק הדרומי של האי. כמות המשקעים בו היא הנמוכה ביותר. באזור זה נמצא גם האזור היחיד שדורג כ- DOCG, כלומר דרגת הייצור והפיקוח הגבוהה ביותר.

בצפון ניתן למצוא את האזור השלישי הצמוד להר אֶטנה (Etna). תושבי האי מציינים שאזור זה הוא "אי בתוך אי" היות ומרכיביו שונים מהאזורים האחרים של סיציליה: אזור יחסית גבוה, אדמתו וולקנית (אדמת בזלת ו/או אפר וולקני) וכמות המשקעים בו גבוהה יחסית. הפרשי טמפרטורה גדולים בין היום ללילה.
* מהאזור הראשון טעמנו שני יינות ומהאזור השלישי שבעה יינות.

 

סרטון על אזור היין בהר אתנה

 

במשך שנים רבות הכמות היא שדיברה בעולם היין הסיציליאני ולא האיכות. רק כחמישית מתפוקת הגפנים בוקבק (נתוני 2009). היתר היה מקור לתזקיקים או לתרכיזי יין (grape concentration).

בתקופה האחרונה החל תהליך של שינוי הן מתוך רצון אמיתי לנצל את הפוטנציאל של האי והן כצורך השעה (האיחוד האירופי החל לצמצם את הסבסוד). למרות השינויים שעתידים להתרחש אפשר למנות כיום 21 אזורי גידול מוגדרים DOC ואזור אחד  DOCG .

 

מפת איזורי היין בסיציליה

מקור המפה

 

בטעימה היו שני יקבים:

 

1.  Caruso & Minini

אתר היקב

יקב משפחתי לא גדול הממוקם במערב סיציליה (אזור מרסלה) עם ייצור שנתי של 900 אלף בקבוקים בשנה.

Caruso & Minini Tasari Nero d`Avola - Merlot 2010

הרכב זני: 85% Nero d`Avola ומרלו 15%. התבגרות של כ- 10 חודשים במיכלי נירוסטה. אין עץ.

רשמי טעימה: נרו דיאבולה הוא זן חומצי וטאני. הוספת המרלו עוזרת לרכך ולעדן את היין. אמנם הטעם לא ארוך אבל היין כייפי (vin de soif - מרווה צמאון). מתקתקות, פרי שחור. מרירות נעימה.

יופי של יין במיוחד מול מחירו הקטלוגי 65 ₪.

Caruso & Minini Sachia, Perricone 2009

100% Perricone - הזן המשויך למערב האי. מדובר בכרם יחידני כ- 20 דונם על גבעת חימר בגובה של 250 מטר. גפנים בוגרות. שוב אין עץ. "יושב" על הקליפות. 6 חודשים במיכלי נירוסטה, 6 חודשים בבקבוק.

רשמי טעימה: היין לא היה כל כך ברור. האף יותר "מלוכלך" מהיין הראשון אך הפה מורכב ורחב יותר. לא טאני מידי. מתוק יותר מקודמו. בשל מידי (שזיפי, צימוקי). יין שיסתדר עם בשר.

 

2. Terre Nere

הבעלים מרקו דה גרציה אשר נחשב לדמות בעלת תרומה חשובה לנושא היין באיטליה (בעיקר בשיווק וייצוא) החליט להקים יקב משלו באזור הר אטנה. ליקב  Terre Nere כ- 220 דונם כרמים על המדרון הצפוני של ההר. כ- 185 דונם מתוכם נטועים ב- Nerello Mascalese. כתוצאה מהקרבה להר הגעש האדמה באזור מצריכה מאמץ רב בעיבוד. בשל כך בחלק מהכרמים אין מנוס מעבודה ידנית. אלדד לוי מספר שכאשר הוא ביקר במקום הוא נתקל בגפנים משונות (גבוהות ועבות) שלרגע היה נראה לו שהן לקוחות מסצנה של פארק היורה. חלק מהגפנים הן מהתקופה של טרום הפילוקסרה. ליקב יש 9 תוויות והוא מייצר כ- 135 אלף בקבוקים בשנה המיוצאים ל- 72 מדינות. הבציר הראשון היה ב- 2002 אולם רק ב- 2004 כל התהליכים התרחשו ביקב עצמו. כיום היקב מוגדר כאורגני.

אתר המרכז את פעילותו של מרקו די גרציה.

 

 סרטון עם תמונות סטילס של היקב והבעלים

 Terre Nere Etna Bianco 2010

יין לבן. הגפנים נטעו ב- 1940. ביין ארבעה זנים כשהבולט שבהם (50%) הוא Carricante. התסיסה נעשית  במיכלי נירוסטה. אין עץ. 12.5% אלכוהול.

רשמי טעימה: יין "מלא", מינראלי, קריספי. יכול להתאים לאוכל. היה מי שהרגיש שהוא מתכתב עם בורגון. היה מי שאף ציין שבתחילה הוא הזכיר לו יין רון אם כי פחות מנדנד וככל שהתחמם הוא הפך להיות דומה יותר למרסו.

Terre Nere Cuvee deIle Vigne Niche Etna Bianco 2010

יין לבן. 100% Carricante.הגפנים ניטעו ב- 1940. מיושן כ- 10 חודשים בעץ איכותי בקלייה קלה. למרות שעל התווית רשום 12.5% אלכוהול, יש הערכה שמדובר ביותר.

רשמי טעימה: היין היה פתוח כשעה. האף היה מאד בושמי (כמעט אפטר שייב) ואפילו משולב בתחושה של מאובק. מבחינת הפה הוא היה עדיין סגור/עצור/אטום/דל. יחד עם זאת החמיצות בולטת. היה מי שהשוני והאי וודאות בקשר ליין מצאו חן בעיניו. אני מעדיף יינות יותר ברורים.

Terre Nere Etna Rosso 2010

היין האדום הבסיסי של היקב. מכיל 98% nerello mascalese ועוד 2% nerello cappuccio שנותנים בעיקר צבע. הגפנים ניטעו ב- 1927 וב- 1967. חומר הגלם מגיע גם מכרמים המפוזרים בכל האזור שאינם בבעלות היקב. התסיסה במיכלי נירוסטה ועוד כמה חודשים בסוגים שונים של מיכלי עץ. על התווית 13.5% אלכוהול.

רשמי טעימה: הצבע יחסית בהיר. האף של גרנאש צעיר. היה מי שהאסוציאציה שלו הייתה "תותי פרוטי". מבחינת הפה, חסרה אלגנטיות אם כי הטעם חלק וארוך. יין שעושה את העבודה.

Terre Nere Etna Rosso "Feudo di Mezzo" 2009

ההרכב הזני זהה ליין הקודם. הכרם נמצא בתחתית העמק (גובה 550-600 מטר) והוא די שטוח. האדמה היא רכה (שילוב של חול ואפר וולקני) מה שהופך אותה לאדמה סופגת מים. הגפנים ניטעו ב- 1927 וב- 1947. היין כמו היינות הבאים (המוגדרים כיינות cruכאשר בשם היין מופיעה החלקה ממנה הענבים מגיעים) מבלה כשנה בעץ.

רשמי טעימה: היין עגול יותר מקודמו אך המתינות בטעמים גורמת לי לפחות עניין. זה לא יין ש-"צועק". 

Terre Nere Etna Rosso "Calderara Sottana" 2009

הכרם נמצא בגובה של 700 מטר ובשיפוע לכיוון מזרח. האדמה וולקנית/סלעית ענייה יותר מאדמת הכרם הקודם. באופן כללי ככל שהכרם נמצא גבוה יותר כך הבציר מתרחש מאוחר יותר. הגפנים ניטעו ב- 1957 וב-1967. יחד עם זאת כ- 10 דונם מהכרם הם טרום פילוקסרה (בני יותר מ- 120 שנה). ליד הגפנים יש גומות קטנות אותם עושים פעמיים בשנה בכדי לקלוט מי גשמים.

רשמי טעימה: צבע כהה יותר מהיין הקודם. ארומתי, ריבתי, פטל, פרי אדום. מצד אחד מורכב מצד שני עדין. דומה לנביולו ומזכיר יינות Roero בפיימונטה.

Terre Nere Etna Rosso "Santo Spirito" 2009

הכרם נמצא בגובה של למעלה מ- 800 מטר. הגפנים נמצאות על טרסות בצורת אמפיתיאטרון. הכיוון של היקב הוא צפון מערבי. הכרמים ניטעו ב- 1950 וב-1960.

רשמי טעימה: יין מתוק ועשיר מקודמו גם באף וגם בפה אם כי אין זה בהכרח מציב אותו כבעל יתרון.

Terre Nere Etna Rosso "Guardiola" 2009

הכרם דרמטי במראה שלו. הוא ממוקם לא רחוק מהכרם הקודם בנקודה הגבוהה ביותר בין כל כרמי היקב. קשה להגיע אליו ובשל כך רוב הכרם לא מעובד. האדמה קשוחה, ענייה ונזירית. לא רחוק מהכרם הגיעה הלבה בהתפרצות שהייתה ב- 1981. הגפנים הקיימות ניטעו ב- 1917 וב- 1947.

רשמי טעימה: אף מתובל, היה מי שחש אקליפטוס. בפה מרוכז ועוצמתי. העץ נמצא בקדמת הבמה. אין ספק שצריך לתת לו זמן. יין מרשים.

למרות שציפיתי, יין אחד שסקרן אותי לא היה. הוא כנראה ייובא בהמשך. מדובר ב- Etna Rosso "Prephilloxera" המיוצר מגפנים מאד בוגרות.

 

יינות הטעימה

 

 

 לסיכום

היבואן ציין ביושר לב שההתלהבות הגורפת של עיתונות היין בעולם מאזור האטנה היא קצת מוגזמת. אמנם יש מספר מצומצם של יקבים המצליחים לייצר יינות טובים באופן עקבי אבל רוב היקבים עדיין לא שם. הוא בטוח שזה יקרה בשל נתוני היסוד: חלק מהגפנים וותיקות, הקרקע מינראלית, יש זנים אשר יכולים להתפתח היטב בתנאי המקום וכיום קיימת ההבנה שיש להשקיע זמן ומאמצים בחיפוש האיכות. נראה גם שהנתונים המסכמים מדברים בעד עצמם ובכל שנה הרמה עולה.
 

יינות Terre Nere הם ללא ספק בעלי ייחוד. ניתן אף לומר שיש לכרמים של היקב את המרכיבים שאנו מחפשים בטרואר מובחן. נראה כי ליקב יש גם כיוון פילוסופי ברור: קיים סוג של התכתבות עם יינות פינו נואר מבורגון (חלקות קטנות, חביות, תוויות) ואולי אפילו נביולו וכל זאת בתג מחיר נמוך יותר, לא ניכר רצון להתאים את היין לטעם של מאן דהוא או לאופנות ולבסוף היינות אינם צעקניים או מפוצצים.

מבחינתי הטעימה הצליחה בכך שחשפה אותי לאזורים, ליינות ולזנים שלא הכרתי.
היינות שהתחברתי אליהם במיוחד היו : Tasari 2010 המתומחר במחיר מאד הוגן, Etna Rosso "Calderara Sottana" 2009 המעניין במיוחד.
יכולתי גם להבחין בפוטנציאל המרשים של Etna Rosso "Guardiola" 2009  המיועד לשימור ארוך.

 

עוד על הטעימה

טעימה שהתקיימה במועד אחר מהטעימה שבה השתתפתי - מהבלוג 2grandcru

אותה הטעימה שבה גם אני השתתפתי - מאתר סומלייה

הוספת תגובה

נשארו 150 תוים
נשארו 1500 תוים

24 תגובות

© כל הזכויות לתוכן המופיע בדף זה שייכות ל bob68 אלא אם צויין אחרת