00
עדכונים

מנוי במייל

קבלת עדכונים על רשומות חדשות ישירות לתיבת האמייל
יש להזין אימייל תקין על מנת להרשם לעדכונים
ברגעים אלו נשלח אליך אימייל לאישור/ביטול ההרשמה
*שים/י לב, מרגע עשית מנוי, כותב/ת הבלוג יוכל לראות את כתובת האמייל שלך ברשימת העוקבים.
X

מהלב ומהראש

הגלידה של חורף

 

נכון, אני נודניקית! נכון, כבר שמעתם את זה ממני הרבה פעמים!  אבל קר לי, כל הזמן! אז אני חוזרת ומצהירה (מעניין אם זה נחשב לפעילות גופנית ממריצה?) : אני לא אוהבת חורף! אני מבינה שיש צורך בגשם כדי שנוכל להמשיך להתקלח ולאכול מושטים, ואני מבינה שצריך קור כדי שהדובדבנים לא יעלו 70 ש"ח לקילו בקיץ, אבל למה צריך חושך? ולמה צריך רוח?  ולמה יש קשר בן הגשם והקור, כלומר כמה שפחות גשם ככה יותר קר? למה שהגשם לא יעשה הגירה לקיץ כמו במדינות נורמליות? ולמה לא נולדתי דוב?עכשיו הייתי ישנה שנת חורף וגם מרזה תוך כדי! נראה לי זו פשוט קונספירציה של חברת החשמל, שנמשיך לצרוך יותר ויותר חשמל והם ימשיכו לשלם משכורות עתק לכל המשפחה הסגל...

מה שלא יהיה, כאמור קר לי. ומה עושים כשקר? מתכסים בשכבות לרוב ומכינים מיני מזונות מחממים (ולא, כוסית וודקה לא נחשבת). בשבילי אחד היתרונות הבודדים של החורף זה מרק. ההביל, הריחני, המחמם והמנחם. לגימה אחר לגימה, הגוף חוזר לטמפרטרה נורמלית ומצב הרוח משתפר פלאים. פתאום לכמה רגעים זה רק אתה והמרק ושום דבר מסביב לא מטריד ולא מפריע , רק הנחמה הנוזלית שמתפשטת בכל הגוף... זה בדיוק אותה תחושה שמקבלים כאשר אוכלים גלידה קרה בקיץ הרותח, משהו מרוכז וטוב שפשוט חייבים כדי לשמור על השפיות!

יש כל כך הרבה סוגים של מרקים שבטח אפשר להכין כל יום מרק אחר והחורף הקצר שלנו עוד לא יספיק בשביל כולם, אבל בשבילי יש רק שניים שהם ה-מרקים. הראשון הוא מרק עוף כמובן (עליו כבר דיברנו פעם) והשני הוא בוֹרש והוא הנושא של היום. אולי בזכות הצבע הבורדו המפתה, אולי בזכות הרכיבים הלא שגרתיים ואולי בגלל השמנת החמוצה שמתווספת אליו בהגשה, אבל משהו בבורש עושה לי את זה ובגדול. אני מכינה כמות קטנה כי בן זוגי לא נוגע ב"דברים מוזרים" אבל לא מוותרת, כי גם לי מגיע להתפנק מדי פעם! את הבורש המקורי כמובן מכינים מציר של בקר עם עצמות (כזה שמסננים דרך בד חיטול) אבל לפעמים מותר לקצר קצת את התהליכים ולהכין גרסא צמחונית טעימה כמעט באותה מידה. שפע של תבלינים ואהבה ויש מרק מיוחד ומנצח שיפשיר איברים קפואים וישכיח צרות מציקות :-)

 

 

*המתכון המקורי באדיבות ילנה אייזיקוביץ' "*

בורש צמחוני
הרכיבים (ל-4 מנות):
כ-1/4 ראש כרוב חתוך לרצועות דקות
1 תפוח אדמה בניוני חתוך לקוביות קטנות (כ-1 ס"מ)
1 כף שמן זית
1 סלק בינוני מגורר גס
1 גזר בינוני מגורר גס
1 בצל קצוץ דק
1 כפית פפריקה מתוקה
2 כפות רסק עגבניות
1/2 כפית סוכר
תבלינים לפי הטעם, למשל: זרעי כוסברה, פלפל אנגלי,עלה דפנה,זרעי קימל וכו...
כ-1/4 כוס פטרוזליה קצוצה
כ-1/4 כוס שמיר קצוץ
להגשה: שמנת חמוצה

ההכנה:
יוצקים כ-6 כוסות מים לסיר קטן ומביאים לרתיחה.
מכניסים פנימה את הכרוב ותפוח האדמה.
שמים את השמן במחבת גדולה ומטגנים את הבצל עד השקיפות (או הזהבה כפי שאני אוהבת).
מוסיפים את הסלק והגזר המגוררים, מערבבים ומאדים 2-3 דקות.
מוסיפים את הפפריקה המתוקה לערבב ולהעביר בעדינות אל הסיר.
שמים את התבלינים היבשים בתוך מתקן מיוחד או קושרים בפיסת בד חיטול ומכניסים אל המרק הרותח.
ממליחים ומבשלים כ-20 דקות עד שהכרוב ותפוח האדמה מבושלים דיים.
שולפים את התבלינים המיובשים.
יוצקים כמצקת מן המרק לקערה קטנה ומערבבים עם רסק העגבניות והסוכר, מחזירים לסיר ומביאים שוב לרתיחה.
בודקים ומתקנים תיבול במידת הצורך.
מוסיפים פנימה את העשבים הקצוצים ומכבים את האש.
משהים עם מכסה סגור כ-5 דקות ומגישים.
חובה-חובה להגיש עם שמנת חמוצה!

 

הערות:
במתכון המקורי מוסיפים גם גבעול סלרי עלים קצוץ דק וגם גמבה קטנה חתוכה לרצועות דקות. את הגמבה אני מוסיפה מדי פעם ואת הסלרי אני שמה שלם ומוציאה יחד עם התבלינים לקראת הסוף.
לי אין מתקן מיוחד לתבלינים לכן את התבלינים "זרעתי" בתוך המרק. גרגרי הכוסברה הם המעצבנים שלא ניתן לדוג אחר כך, את כל השאר ניתן לאתר בקלות ולשלוף מתי שרוצים.
אם יש בבית ציר עוף או ירקות כמובן זה יביא לתוצאה יותר משובחת ולמען האמת אפשר להכין ציר ירקות מהיר למדי טרם בישול הבורש, אבל רק במקרה שרוצים להשקיע כמובן
יש המגישים את הבורש עם קארטוֹפליאניקי שהם מעין קובות מטוגנות מתפוחי אדמה מבושלים (אולי עוד אפרסם כאן מתכון פעם?)
עמכם הסליחה! כל המאכלים הטובים פשוט לא מצטלמים טוב בצורתם הטבעית ולעשות להם "מתיחת פנים" כמו שאוהבים במגזינים מקצועיים אני לא יודעת :-)

 

בהצלחה ובתיאבון!

הוספת תגובה

נשארו 150 תוים
נשארו 1500 תוים

14 תגובות

© כל הזכויות לתוכן המופיע בדף זה שייכות ל IliAsh אלא אם צויין אחרת