00
עדכונים

מנוי במייל

קבלת עדכונים על רשומות חדשות ישירות לתיבת האמייל
יש להזין אימייל תקין על מנת להרשם לעדכונים
ברגעים אלו נשלח אליך אימייל לאישור/ביטול ההרשמה
*שים/י לב, מרגע עשית מנוי, כותב/ת הבלוג יוכל לראות את כתובת האמייל שלך ברשימת העוקבים.
X

קצת מזה וקצת מזה וזה

חמין לשבת חורפית

אין דבר כזה "החמין הכי טוב" יש רק חמין אחר כי לכל משפחה יש את החמין שלה, את התוספות שלה, את הטעם ואת הצבע שלה. תשאלו בכל משפחה שבה מכינים חמין וכל אחד יגיד שהחמין של אמא שלו הכי טוב בעולם, למה? ככה! כי חמין זה הכי משפחתי שיכול להיות, תיכנסו לבית שבו יש סיר חמין בתנור, תריחו את הריח, תרגישו את החום ותבינו על מה אני מדברת. ראיתם פעם מישהו מכין חמין לזוג? הרי אם כבר מכינים סיר חמין אז מזמינים אורחים והרבה כי סיר החמין הוא הסיר הכי גדול במגירת הסירים, ככה זה היה תמיד וככה זה תמיד יהיה. 

החומרים הדרושים לחמין שלי:

 2 בצלים קצוצים
 20 גרם חמאה (אפשר להחליף ב-2 כפות שמן נוספות)
 2 כפות שמן
 5-6 שיני שום
 2 כפות סילאן
 רבע כוס תה חזק עשוי מ-3 תיונים
 12 תפוחי אדמה מושרים במים
 5-6 ביצים קשות
 תבלינים: 2 כפיות פפריקה מתוקה, רבע כפית פפריקה חריפה, 1 כפית פלפל שחור, 2 כפיות מלח, 1 כפית אבקת מרק
 500 גרם קיטניות מושרות במים 24 שעות
 1 נתח בשר בקר לבישול ארוך במשקל כ-1 קג'.
 מים 

לפני הכל, חמין זה לא תבשיל ספונטני, ההחלטה על חמין בשבת חייבת להתקבל כבר ביום חמישי כדי להספיק להשרות היטב את הקטניות. את  הקיטניות משרים במים לפחות 24 שעות לפני הבישול. דואגים לכלי מספיק גדול שיכיל מספיק מים היות והקיטניות משלשות את נפחן בזמן ההשריה ואנחנו רוצים שהן תשארנה מכוסות במים במשך כל זמן ההשריה. חשוב גם שבמהלך 24 השעות של ההשריה המים יוחלפו מדי פעם כדי למנוע תסיסה. 

למה משרים במים? מכמה סיבות, יש הטוענים שזה מסייע להקטין את תופעת הגזים שנגרמת מאכילת קיטניות, אמנם ההשריה מסייעת להיפתר מהפחמימה שאינה ניתנת לעיכול שנמצאית בחלק החיצוני של השעועית למשל אבל ההשריה לא מבטלת לחלוטין את תופעת הגזים, החדשות הטובות הן שאתם לא לבד....  יש שמוסיפים למים סודה לשתיה, יש שמוסיפים חומץ ויש נשים כמו חמותי שאומרות שהחמין שלהן לא עושה גזים, גם הכחשה היא סוג של פיתרון... הסיבה העיקרית להשריה היא שהקיטניות כאמור סופחות מים וזה מאפשר זמן בישול אחיד וגם זמן בישול קצר יותר.
איזה קיטניות משרים? איזה שאוהבים, אני מערבבת שעועית לבנה, שעועית אדומה וחומוס. יש שאוהבים גריסים וחיטה, הכל הולך. כמה קטניות משרים? תלוי בגודל הסיר שלכם וכמה אנשים הולכים לאכול ממנו, כשאני מכינה חמין רק נגיד ל-6 נפשות אני משתמשת ב-500 גרם קיטניות ומגדילה את הכמות בהתאם לכמות האורחים. 

יללה מתחילים, מטגנים 2 בצלים גדולים קצוצים ב-20 גרם חמאה ו-2 כפות שמן קנולה, מי ששומר על כשרות יכול לוותר על החמאה ולהשתמש רק בשמן.

בינתיים מכינים תמצית מ-3 שקיות תה רגיל ורבע כוס מים רותחים. תה רגיל כן? לא ארל גריי, לא תה ירוק וגם לא הילולי פירות, תה רגיל!

כשהבצל שחום יפה, מוסיפים 5-6 שיני שום וממשיכים לטגן עוד 2-3 דקות. חשוב להכניס את השום רק בשלב הזה כי לבצל לוקח יותר זמן להשחים ובזמן הזה השום פשוט יישרף וחבל, הוא צריך הרבה פחות זמן על האש.

מורידים מהאש ומוסיפים את הסילאן ואת תמצית התה (סוחטים את שקיות התה לתוך הסיר לפני שזורקים אותן), נותן צבע משגע וגם טעם מעולה. לא נראה סופר אטרקטיבי בתמונה הזאת אני יודעת אבל בפולניה לא אומרים איכס על אוכל 

מקלפים תפוחי אדמה, אני משרה במים עד השימוש, ההשריה במים מסייעת להיפתר מחלק מהעמילן בתפוח האדמה ועודף עמילן בסיר יהפוך את התבשיל ליציקה ואנחנו לא אוהבים יציקה נכון? בכמה תפוחי אדמה משתמשים? אני מחשבת 2 לכל סועד.
את כל הפעולות עד כאן אפשר להכין ביום שישי בבוקר וכך להשאיר רק את מלאכת ההרכבה לערב שבת. לוקח  בדיוק 10 דקות לעשות את מה שפירטתי עד כה ונותרו עוד 5 דקות עבודה בחיי, את השאר עושה התנור.

ישנתם צהריים? התעוררתם ושתיתם כוס קפה? עכשיו מתחילים להרכיב את סיר החמין. על הבצל והשום מניחים במרכז הסיר נתח בשר, מה שאתם אוהבים העיקר שהוא מאלה שאוהבים בישול ארוך כמו שוק, אוסבוקו, צוואר, כתף פילה מדומה וכו'. אני מעדיפה להשתמש בנתח שלם ולא בחתיכות בשר היות וחתיכות נוטות להתפרק בזמן הבישול הארוך ואני אוהבת להגיש את החמין כשכל מרכיב מופרד. מסביב לנתח הבשר מסדרים את תפוחי האדמה.


מסננים את הקיטניות ממי ההשריה, שוטפים במי ברז ושופכים מעל לתפוחי האדמה והבשר. מערבבים בכוס את התבלינים עם כרבע כוס מים רותחים ושופכים מעל תכולת הסיר.

מוסיפים מי ברז רק עד לכיסוי, שימו לב שהסיר לא מלא מדי כי אחרת במהלך הרתיחה הקלה בתנור מכסה הסיר יידחף מעלה והרוטב יתיז לכם בכל התנור ולנקות את זה זה לא תענוג גדול תאמינו לי been there done it! שמים את הסיר על האש ומביאים לרתיחה. מקטינים את האש ומבשלים חצי שעה. מורידים מהאש ומוסיפים ביצים קשות, כמה ביצים? אצלנו כל אחד אוכל גג חצי ביצה. חשוב שתהיינה קשות אחרת הן עשויות להתפוצץ בבישול ומי רוצה קליפות ביצים במנת החמין שלו? עתה מכניסים את הסיר לתנור שחומם מראש לחום של 110 מעלות. 

אם אתם מוטרדים אתם יכולים כל כמה שעות להוציא את הסיר מהתנור, לפתוח ולבדוק שהכל בסדר. אני זוכרת את סיר החמין הראשון שהכנתי והתעוררתי כמה פעמים בלילה לבדוק. אני מכירה את התנור שלי והחמין שלי ואני לא נוגעת בסיר עד לארוחת הצהריים למחרת בשעה 13:00. החייל תמיד אומר שהכי כייף לחזור מבילוי בלילה שבין שישי לשבת, לראות את האור מהתנור ואת הסיר הגדול. אם יש לכם דיבור עם ההוא שם למעלה תארגנו סופ"ש גשום, זה מושלם! 

זהו בעצם, בשבת בצהריים לוקחים צלחת הגשה גדולה גדולה, מוציאים את הביצים ומקלפים, אחריהן מוציאים את תפוחי האדמה עם כף עץ, אח"כ את נתח הבשר ואז את הקיטניות עם כף מחוררת. כך כל אחד יכול לאסוף לצלחת שלו מה שהוא רוצה. 

למרות שבשבת הקרובה לא צפוי גשם אני כבר הזמנתי אורחים לחמין, אני אשמח לשמוע על החמין שלכם 

 

 קצר ולעניין   

  1. משרים 500 גרם קיטניות למשך 24 שעות במים שיכסו אותן כל זמן ההשריה.
  2. מקלפים 12 תפוחי אדמה ומשרים במים.
  3. מטגנים 2 בצלים קצוצים ב-20 דרם חמאה ו-2 כפות שמן או לחילופין בשמן בלבד עד שמשחים יפה ואז מוסיפים 5-6 שני שום.
  4. מורידם את הבצל והשום מהאש ומוסיפים רבע כוס תה חזק עשוי מ-3 תיונים ו-2 כפות סילאן
  5. מניחים בסיר נתח בשר בקר לבישול ארוך במשקל כ-1 קג', סביבו את תפוחי האדמה ומעליהם את הקיטניות השטופות והמסוננות.
  6. מערבבים 2 כפיות פפריקה מתוקה, רבע כפית פפריקה חריפה, 1 כפית פלפל שחור, 2 כפיות מלח, 1 כפית אבקת מרק ברבע כוס מים ושופכים לסיר.
  7. מכסים במים, מביאים לרתיחה, מנמיכים את האש ומבשלים חצי שעה על להבה נמוכה.
  8. מורידים מהאש ומוסיפים 5-6 ביצים קשות.
  9. מכניסים לתנור שחומם מראש ל-110 מעלות ומשאירים את הסיר שם כמה שעות טובות (מערב שישי עד שבת בצהריים).

הוספת תגובה

נשארו 150 תוים
נשארו 1500 תוים

73 תגובות

© כל הזכויות לתוכן המופיע בדף זה שייכות ל הניק זיקוקית תפוס אלא אם צויין אחרת