00
עדכונים

מנוי במייל

קבלת עדכונים על רשומות חדשות ישירות לתיבת האמייל
יש להזין אימייל תקין על מנת להרשם לעדכונים
ברגעים אלו נשלח אליך אימייל לאישור/ביטול ההרשמה
*שים/י לב, מרגע עשית מנוי, כותב/ת הבלוג יוכל לראות את כתובת האמייל שלך ברשימת העוקבים.
X

בחירות נכונות

צנצנת העוגיות של אמא

 

בשבת היינו אצל  ההורים במושב. הגענו לארוחת בקר, עוד בטלפון "איימתי" שאנו לא נשארים לצהריים ועוד שניות תבינו בדיוק למה... ארוחת שבת של אמא זה שולחן עמוס שפע כל טוב:  סלטים, דג מלוח, סוגי גבינות קשות ורכות, זיתים שכבש אבא, בורקס על טהרת הבצק והמילוי של אמא, ביצים קשות, פשטידת תרד, אבוקדו, ריבות תוצרת בית, חלבה משוק לוונסקי, הכל צפוף ומכסה כל פינה פנויה על המפה הצחה הפרושה דרך קבע על שולחן הטיק העגול שבפינת האוכל. אף פעם לא יודעים מי מהאחים שלי ומשפחתו יפתח לפתע את הדלת היוצאת אל החצר ויצטרף לשולחן השבת. - מדורת השבט שלנו.  

בין לבין בעודה מתרוצצת בין השולחן למטבח, ראיתי אותה מרדדת פיסת בצק עם ממרח תמרים ודוחפת ישירות לתנור. התחלתי לשאול...  מה זה? מה את מחביאה כאן? הרי יש כבר 7 עוגות על השיש  ושלש הצנצנות הקבועות מלאות בעוגיות: מתוקות, כעכי שומשום ועוגיות שקדים נימוחות...  אלו צנצנות שלש צנצנות גדולות שלא נגמרות לעולם. תמיד תגיעו והן תהיינה מלאות.  משהו כמו נס פח השמן . לפעמים נדמה לי שהן מתמלאות באישון לילה... 

אמא: זה הבצק הרגיל שלי שממנו אני עושה הכל.

מה זה הכל ? נדנדתי.

אמא: את העוגיותשבצינצנת הגדולה, את משולשי התפוח עם השקדים ואת כל עוגות הרולדות במילוי תמרים או שוקולד. 

טוב אז מה המרכיבים שאלתי? 

והיא ענתה כשאני רושמת בזכרון. 

המרכיבים:

400 גרם קמח רגיל כי את ה600 גרם הנותרים אני לוקחת ביום רביעי, יום הכנת הבצקים להכנת הבצק עלים, היא הוסיפה. אתם מבינים? יש יום להכנת בצקים...  או בעברית 3 כוסות מלאות ועוד קצת. 

1 כוס סוכר

1 סוכר וניל

1 אבקת אפיה

200 גרם מחמאה

1 ביצה.

ומה עם נוזלים שאלתי? 

אמא: לפעמים אני מרטיבה את היד בזמן הלישה סתם מתחת לברז וממשיכה ללוש

אבל אני לא לשה בידיים אמא, אני בעידן המקסר... 

אמא: טוב אז אם צריך תוסיפי כמה טיפות מים או מיץ מחצי תפוז, אבל רק אם צריך (ואני לא הוספתי) 

המאפים והבורקסים של אמא הם שם דבר במשפחה ובמושב. לא תפגשו אצלה במטבח מאכלי גורמה ובטח לא צלחות מתוחכמות עם דוגמית של מנה. תמיד יוגשו לשולחן מגוון עשיר של סוגי מזון ולא משנה כמה סועדים נסבו לארוחה.

בכלים מרכזיים ואף לא פעם בצלחת האישית של מי מהסועדים. הכל מוקפד הכל צבעוני.  אבל תסבירו לי איך אפשר לסיים ארוחת בקר של שבת ב 11:30 כשכולם עוד מנשנשים רימונים, ריבה, חלבה, פמלה קלופה או  תאנים וענבים וכבר ב 14:30 הכל ערוך צפוף, לוהט ומפתה כאילו לא חלפו מאז רק שעתיים שלש... 

כשהצלחנו "לברוח"  ב 14:00 בתרוץ שהילדים כבר התעוררו והם מחכים לנו לצהריים, יצאנו עמוסי כל טוב טרי וטעים בדרכנו אל כביש 6 ואל מבול גשם שקיבל את פנינו ככל שהתקרבנו לאזור השרון. 

השבת היתה שמחה נהנו עם ההורים ועם אחותי הצעירה ובני משפחתה שמתגוררים לצד הורי במושב, הבנות שלה תמיד עושות לי כייף בלב.  הספקנו לעשות חפיפה של חצי שעה עם אחי ומשפחתו שהגיעו לארוחת הצהריים. שולחן הטיק העגול והכבד, הניצב בבית הורי עוד משחר ילדותינו.  זה שהופך לאלפסי ענק וגם אז לא די בו מלהכיל אותנו שבט הילדים הנכדים והנינים...  לעולם לא נשאר מיותם. תמיד ימצאו את דרכו אליו כל אותם אוהבים של אמא ואבא. 

בערב אחרי שנהנתי גם במחיצת ילדי ובני זוגם, שהשבת אצלהם מתחילה משום מה בשעות אחר הצהריים המוקדמות... זכרתי בבצק העוגיות.  שלפתי את המקסר וערמתי פנימה את מרכיבי הבצק שנצרבו בזכרוני.  המקסר סיים את המשימה בדקות קצרות. עטפתי בנילון הכנסתי למקרר והלכתי לישון. 

כשקמתי ב 4:30 בבקר, האויר היה קריר. נכנסתי למטבח שלפתי חלב לקפה, העברתי את הבצק ל"התחמם" על השיש ונעמדתי בהכון מעל לפונג'אן החלב כדי שחלילה לא יגלוש.

חלפו דקות ומצאתי את עצמי עם קפה מדוייק ביד ימין ובידי השניה מארגנת מערוך, תבניות, ניר אפיה, צורות הנדסיות,  קמח לרידוד שלא ידבק ובצק נפלא שממתין רק לי. 

 

בשלב ראשון רדדתי ויצרתי שתי תבניות עוגיות. הצנצנת שלי היתה אכן ריקה . כששתי התבניות נכנסו לתנור החלטתי שאת יתרת הבצק אכין בתבניות פאי אישיות ואפנק את הסובבים. 

 

 הזוכה

הראשון היה בעלי. גרדתי 2 תפוחי עץ הוספתי קינמון וסוכר.

רידדתי פיסת בצק, שטחתי אותה בתחתית התבנית ערמתי מעל את תפוחי העץ.

פוררתי מעל שתי עוגיות שוקולד צ'יפס ישנות.

טפטפתי מעל בכפית נטיפי סירופ מריבת הענבים שנתנה לי אמא בשבת. 

גררתי מעל לכל בצק והכנתי לאפייה קצרה. 

 

  

 

כבר שנים שאמא רוקחת ריבות. בסוף כל קיץ מתמלא המזווה מדפים של ריבות מטעמים שונים. תאנים, עגבניות שרי, אפרסקים, נקטרינות, תפוחי עץ, ענבים, סנטה רוזה וקליפות פומלה שנאספו במהלך החורף. יש ריבות מהן היא שומרת בצד רק את הרוטב.  הבת שלי אינה אוכלת ריבות היא מורחת על החלה מתוקה רק את סירופ הריבה  כמתכחשת לאיכותה של קונפיטורה אמיתית ולא תעשייתית..  את הסירופ הזה טפטפתי במהלך הכנת הפאי.

התבנית השניה היתה בסימן נוטלה. המפונקת מהסירופ של הריבה שמעל, מלקקת נוטלה כאילו אין מחר. חזרתי על תהליך הככנה ובמקום תפוחי העץ מרחתי על פיסת הבצק שוקולד נוטלה.

רידדתי עלה נוסף, יצרתי פסי בצק לאורך ולרוחב ארגתי מעליו. אפיתי עד שהזהיב. 

בבקר כשהבת יצאה לעבודה זה עוד לא היה מוכן... 

אחרי שהתארגנתי, התקלחתי ו"תפסתי הופעה" של יום חדש. ארזתי בקופסא פינוקי נוטלה, עצרתי אצלה בבר הקפה שימחתי אותה בריח וטעם של בית, קבלתי קפה מעולה ויצאתי לדרכי. 

ככה זה אצלנו במשפחה... אמא מפנקת בת שמפנקת בת שתזכרה לפנק בת... 

בתאבון.


 

 אבל רגע... אל תפרדו ממני בטרם...

http://www.facebook.com/career.shift?sk=wall
 
כי אשמח ואודה לכל תגובה בבלוג, לכל לחיצה על: אהבתי ועל: 

שלכם תפו

הוספת תגובה

נשארו 150 תוים
נשארו 1500 תוים

30 תגובות

© כל הזכויות לתוכן המופיע בדף זה שייכות ל תפו ופוזה אלא אם צויין אחרת