00
עדכונים

מנוי במייל

קבלת עדכונים על רשומות חדשות ישירות לתיבת האמייל
יש להזין אימייל תקין על מנת להרשם לעדכונים
ברגעים אלו נשלח אליך אימייל לאישור/ביטול ההרשמה
*שים/י לב, מרגע עשית מנוי, כותב/ת הבלוג יוכל לראות את כתובת האמייל שלך ברשימת העוקבים.
X

CooknBake

מתגלגלים.... עלי גפן ממולאים

11/08/2011

אחד המתכונים שהייתה לי רתיעה ממנו בנוסף לעוד כמה, היה הכנת עלי גפן. הזמן הרב שהמתכון דורש, הסבלנות בגלגול העלים, החשש שאחרי כל העבודה זה לא יצליח,מנעו ממני לנסות.

אבל אני אוהבת עלי גפן או יפרך כפי שאנחנו קוראים לזה אצלינו. מאד אוהבת!! במיוחד כשהם מלאים לימון, קטנים ורכים.

באחת הפעמים האחרונות שהגעתי לסופר, נפלו עיניי על צנצנת עלים משומרים והחלטתי לקנות. תמיד הייתה לי התלבטות אם לקנות צנצנת כזו או לבקש מהצמוד שיביא לי מהשטח עלים טריים. הוא תמיד אומר שהעלים מרוססים וממש לא כדאי להתעסק איתם כך שההתלבטות הייתה הפעם קצרה והצנצנת נכנסה לעגלה.  שבועיים היא עמדה על השיש (במכוון לא הכנסתי אותה לארון המזווה כי שם היא בטוח הייתה נשכחת) במקום בולט כזה שבכל פעם שעיניי יפלו עליה אני אגיד לעצמי שאני חייבת להכין :-).

אז לפני שבוע זה קרה!! היו לי אורחים לארוחת השבת, היה לי גם קצת זמן פנוי למרבה הפלא והחלטתי להתמודד. מה יכול להיות? חיפוש קטן באינטרנט (אין על חיים כהן!!) וטלפון לאמא סגרו לי את המתכון ואת דרך העשייה ועכשיו נשאר רק להכין את המלית, לשטוף היטב את העלים ולהתחיל לגלגל. וזו התוצאה.

יצאו עלי גפן חמצמצים, רכים, לא מאד קטנים (בכ"ז פעם ראשונה וגם העלים לא היו שווים בגודלם) אבל בהחלט כאלה שקצרו מחמאות מהסועדים. איזה כייף! עשיתי זאת :)

עלי גפן ממולאים - יפרך

 

* כ-50 יחידות

מצרכים:

צנצנת עלי גפן משומרים

1 כוס אורז פרסי או יסמין

1-2 בצל קצוץ או מגורר

חצי חבילה עלי נענע קצוצים

50 גר' צנוברים

50-80 גר' אגוזי מלך קצוצים

2 עגבניות בשלות פרוסות דק

2 עגבניות בשלות קלופות ומגוררות

1 מיץ מלימון שלם

שמן זית

מלח

פלפל שחור גרוס

אופן ההכנה:

 

את עלי הגפן יש להוציא מהצנצנת לפתוח בעדינות ולשים בקערה עמוקה. לשפוך מים רותחים על העלים, להמתין 2 דק' ולשפוך את המים. לשטוף במים קרים את העלים.

בסיר גדול מחממים כ-1/3 כוס שמן זית על אש בינונית ומטגנים בו את הבצל והצנוברים במשך כעשר דקות, תוך ערבוב, למניעת השחמת יתר. הבצל צריך להיות מטוגן קלות, שקוף-זהוב.

מוסיפים את האורז וממשיכים בטיגון מספר דקות נוספות, תוך ערבוב. מוסיפים את הצנוברים והאגוזים ומערבבים.

מוסיפים את העגבניות המרוסקות, מערבבים. מתבלים במלח ופלפל ומוסיפים מיץ מחצי לימון. מוסיפים כוס מים רותחים ומביאים לרתיחה, מנמיכים את האש ומבשלים 10-13 דק' עד שכל הנוזלים נספגים באורז.

מוסיפים את עלי הנענע הקצוצים ומערבבים היטב. מצננים בצד.


מרפדים סיר רחב ומשומן בשמן זית בקרקעיתו, בעלים קרועים/קטנים/שאינם טובים למילוי.

אופן מילוי העלים:

 

על משטח נקי מניחים עלה פתוח כאשר העוקץ קרוב אליכם (ראו תמונה). אם העוקץ ארוך, מורידים אותו בזהירות באמצעות סכין חדה.

מניחים כפית או שתיים מילוי  (תלוי בגודל העלה) בתחתית העלה (קרוב לעוקץ) ומקפלים את תחתית העלה כלפי מעלה מעל המילוי. מקפלים את העלה משני הצדדים ומגלגלים כלפי מעלה תוך הידוק האורז בעדינות.

מניחים את העלה הממולא בצורה מסודרת על העלים הפרוסים בסיר.

כך מניחים את כל היפרך המוכנים צפוף צפוף בשכבה אחידה, מניחים מעל השכבה הראשונה פרוסות עגבניה ומתחילים להניח שכבה שניה של יפרך. מניחים שוב שכבת עגבניות פרוסות, ומעל הכל עלים מיותרים.

מעל הכל סוחטים חצי לימון וכרבע כוס שמן זית.

מניחים צלחת זכוכית הפוכה שקוטרה קטן מעט מקוטר הסיר (כדי שתוכלו לחלץ את הצלחת בקלות) שתשמש משקולת, מניחים את הסיר על הכירה, מוסיפים  מים רותחים עד כיסוי עלי הגפן ומבשלים 30-40 דק' בסיר מכוסה ובאש בינונית-קטנה.


כך מגלגלים יפרך

 

וכך מסדרים בסיר - שכבה עלים, שכבה עלי גפן מגולגלים, שכבה עגבניות, שוב עלי גפן מגולגלים, שוב עגבניות ובסוף עלי פתוחים. ולא לשכוח את הצלחת מעל הכל כדי שעלי הגפן לא יצופו.

המלית בהתהוות

 

ומוכן

 

 

 

 

הערות:

* חשוב להקפיד להניח את העלה עם הצד המבריק שלו כלפי מטה, כך לאחר הגלגול היפרך יהיו מבריקים ויפים.

* טעים לאכול חם או קר.

* ניתן להקפיא אך כמובן שאין כמו טעם של יפרך טרי!

* ניתן להגיש עם יוגורט חמצמץ או טחינה.

* ניתן להחליף את הנענע בשמיר או פטרוזיליה ואפילו שילוב של השלושה.

* משך ההכנה כ-שעתיים וחצי עד שלוש, כך שצריך לתכנן את זה כשיש זמן פנוי.


בתאבון

הוספת תגובה

נשארו 150 תוים
נשארו 1500 תוים

61 תגובות

בחירת העורך
מציצים מעבר לים
© כל הזכויות לתוכן המופיע בדף זה שייכות ל CooknBake אלא אם צויין אחרת