33
עדכונים

מנוי במייל

קבלת עדכונים על רשומות חדשות ישירות לתיבת האמייל
יש להזין אימייל תקין על מנת להרשם לעדכונים
ברגעים אלו נשלח אליך אימייל לאישור/ביטול ההרשמה
*שים/י לב, מרגע עשית מנוי, כותב/ת הבלוג יוכל לראות את כתובת האמייל שלך ברשימת העוקבים.
X

בריאות בקלות

אלרגיה ורגישות למזון.

מקרה המוות שארע אתמול כתוצאה מאכילת שוקולד נוטלה המכיל אגוזים מהוה סממן ואתגר חזק לנושא החשוב אלרגיה למזון.

אלרגיה ורגישות למזון  הם אתגרי מזון הן לאדם הסובל והן לרפואה.

אלרגיה למזון היא תגובה מזיקה לאכילת מזון. התגובה יכולה לבוא לידי ביטוי באמצעות מערכת  החיסון, להגרם ע"י חלבון של מזון, עמילן או מרכיב מזון אחר, על ידי חומר מזהם הנמצא במזון, צבע מאכל, חומרים משמרים.

סימפטומים וסימנים שכיחים הם: עיגולים כהים ותפיחות תחת העיניים, ספיגה לקויה של מזון, ויטמינים ומינרלים,רגישות  ופריחה בעור,חולשה וכאבים, שיעול וגודש נשימתי, שילשולים חריפים,רגישות /שריפה בלשון , חנק  ומוות.

מזונות אלרגניים נפוצים הם תפוזים, ביצים, מוצרי חלב, תירס,סויה, לחם כרגישות/אלרגייה לגלוטן, אגוזים, שקדים, בוטנים.

יש להבדיל בין רגישות למזון ואלרגייה למזון. כמובן שיש עוד מושגים הקשורים לנושאים אלו אך בשפה העממית, הפשוטה וכדי להבין את החשיבות  שבשמירה ומניעה מאכילה, צריכה, שאיפה, מגע של מזון אלרגני נשתמש במושגים הבאים.

רגישות למזון  היא  תגובה למזון היכולה להתהוות בין שעה- ארבע שעות ו 12 שעות. בפרק זמן זה יכולות להיות שינוים ותגובות במערכת החיסון, חולשה, עייפות, כאבי ראש,פריחה ותסמינים אחרים. תגובות מערכת העיכול: שלשולים, כאבי בטן. תגובות מערכת הנשימה: שיעול, גודש נשימתי, קוצר נשימה.

אלרגיה למזון   היא תגובתיות יתר לחלבון זר, שוק אנפילקטי המתהווה במגע של המזון עם הגוף. ברגעים הראשונים של צריכת מזון אלרגני מרגישים, צריבה בלשון, אי נוחות גבוהה באיזור הושט, קנה, נפיחות של הלשון, חנק וקוצר נשימה.

תגובה למזון ניתן לגלות מגיל צעיר אצל  תינוקות וילדים. כגון  רגישות לחלב , סוכר החלב וחלבון החלב. ניתן להגיב לשני מרכיבים אלו בצריכה ראשונית ושוטפת או לאחד מהמרכיבים. תגובה יכולה להיות כפריחה בגוף, פריחה במפרקים של הגוף, שיעול, הווצרות של ליחה וגודש, קוצר נשימה, שילשולים, ספיגה לקויה של מזון, האטה בצמיחה וגדילה.

הטיפול הוא במניעה לפחות עד גיל חמש שנים. אחר כך ניתן לעשות  דיאטה מחזורית, כדי לודא תגובתיות . במידה והתגובה קיימת , הגוף רגיש לחלב ומגיב בצורה קיצונית, ראו הסיפטומים המוזכרים לעיל, חשוב להמנע מצריכה של מוצרי חלב.

תגובה לגלוטן - חלבון הנמצא בחיטה - עלולה להיות קשה לעיתים. יש קושי מסוים לגלות תגובה זו כיון שבתחילה התלונות הם על כאב בטן, אולי כאבי ראש, שילשולים מידי פעם . כשהתגובה אצל ילדים באה לידי ביטוי בשילשלים וכאבי בטן תכופים, כרסת- בטן נפוחה, גזים ונפיחנות,  האטה בגדילה וצמיחה מתבצעת בדיקת רגישות לגלוטן, באמצעות בדיקת דם, לעיתים בבדיקה חודרנית וניתן לגלות את מחלת הצליאק . מחלה זו היא אלרגיה לרכיב החלבון שבחיטה/ קמח .

הטיפול הטוב ביותר והבריא  הוא המנעות מפחמימות, מוצרי מזון מתועשים, רכיבים מעובדים המכילים גלוטן, קמח ואפילו שאריות של מזון .מחלה זו היא כרונית ומאפיינת ילדים ומבוגרים.

אגוזים, שקדים, בוטנים הם מזונות שעלולים לגרום לתגובות קיצוניות ומהירות, העלולות כפי שראינו לעלות בחיי אדם. מזונות אלו נחשבים כאלרגניים נפוצים וחשוב מאוד להמנע מצריכת הן בצורתם הטרייה והן בצורתם התעשייתית, כבמבה, חטיפי  בריאות למנהם, דגני בוקר, ממרחים שונים , לחמים עשירים בתבואה ואגוזים ועוד.

רגישות לביצים קיימת ולכן רצוי לתת ביצה  לילדים מגיל שנה ומעלה, בתחילה את החלבון וכעבור מספר ימים את החלמון. לוודא שהילד מגיב טוב, ללא כאבי בטן, פריחה, שילשולים . במידה ומתגלה רגישות רצוי להפסיק צריכה של מזון זה ולוודא שאין ביצים, אבקת ביצים במוצרים מוכנים, קנויים, ביתיים.

מזונות אלרגניים נפוצים כתירס וסויה הם מרכיבים של מזונות מעובדים רבים. יש חשיבות רבה בהמנעות מהמוצרים הטבעיים, גרגרי תירס, קלחי תירס, פתיתי סויה, רוטב סויה, טופו, חלב סויה, מעדני סויה. וחשוב מאוד לקרא בתוויות של מוצרים מוכנים, לקרא אותיות קטנות של שאריות רגישות ל. .

תפוזים הינם עונתיים אך התגובה אליהם היא חזקה. מבין פירות ההדר תפוזים ולעיתים קלמנטינות מהוות אתגר לגוף. הטיפול המיידי הוא המנעות מאכילת הפרי וכל רכיב מזון אחר בו הוא מעורב. מיץ תפוזים, עוגות, עוגיות, תבלינים בטעם ועוד.

מנגו ופירות טרופיים וכן יין  להוות אתגר תזונתי נוסף לגוף. במידה וההבנה, הבחנה, מודעות לתגובה זו קיימת חובה להמנע מאכילה, צריכה של מזון זה.

עדיין לא התגלתה שיטת ריפוי פשוטה עבור אלרגיות למזון, אבל קיימות מספר דרכים שיעזרו למנוע סימפטומים, יפחיתו את הסימפטומים שהם סבילים ולא חריפים.

חשוב לזהות את כל המזונות האלרגניים, להיות מודעים לרגישות , אלרגיה למזון ממנה אנו סובלים ולפקח עליהן, להסיר מהתפריט . ניתן להתיעץ עם איש מקצוע לגבי הכוונה, בנית תפריט מתאים כדי להשלים חוסרים תזונתים,כדי להעשיר את התפריט ברכיבי תזונה משלימים,כדי לחזק את מערכת העיכול ואת הגוף.

המקרה שקרה השבוע הוא עצוב ויכול היה להמנע. הבחורה היתה מודעת לרגישות שלה למזון, ידעה לספר ולהגיד בקול רם אודות המזונות שאסור לה לאכול, אך הסובבים אותה לא קראו בין השורות, לא קראו תוויות ולא ידעו ממה מורכבים רכיבי המזון בהם הם משתמשים. 

אני מקווה שמאמר זה יעלה את המודעות, יסביר, ישתף, יעשיר את הידע בכל הקשור לאלרגיה ותגובה למזון. 

תודה רבה ושבת שלום אתי.

 

הוספת תגובה

נשארו 150 תוים
נשארו 1500 תוים

8 תגובות

© כל הזכויות לתוכן המופיע בדף זה שייכות ל eti19651 אלא אם צויין אחרת