11
עדכונים

מנוי במייל

קבלת עדכונים על רשומות חדשות ישירות לתיבת האמייל
יש להזין אימייל תקין על מנת להרשם לעדכונים
ברגעים אלו נשלח אליך אימייל לאישור/ביטול ההרשמה
*שים/י לב, מרגע עשית מנוי, כותב/ת הבלוג יוכל לראות את כתובת האמייל שלך ברשימת העוקבים.
X

אמנות קולינארית, או להיות שף לעצמך

Natiie 2008-2011 ©
מלוא זכויות היוצרים המופיעים בבלוג זה לרבות התכנים, עיצוב, התמונות, וכל חומר אחר הכלולים בו, אם לא נאמר מפורשות אחרת, שמורים ל-Natiie בלבד. אין להפיץ, לשכפל, להעתיק, למכור, לשדר, לפרסם, להציג בפומבי או לעשות כל שימוש מסחרי כלשהו בכל או בחלק מתכניו של הבלוג, כולל תמונות, וכל דבר אחר המוצג בבלוג, אלא אם ניתנה רשות כתובה וחתומה לכך בכתב ומראש ע''י Natiie. במידה והחלטתם להעתיק או להעביר לצד שלישי מתכונים, תכנים, או כל חומר אחר הכלול בבלוג, – אנא הקפידו לצרף קישור ישיר לבלוג או לפוסט, בליווי הקרדיט לבעלת הבלוג/פוסט. עם זאת, חל איסור גורף להשתמש בתמונות או עבודות גרפיות המוצגות בבלוג של Natiie.
אמנות קולינארית

פירושקי עם דובדבנים

13/07/2011
פירושקי עם דובדבנים
מה עוד אפשר לומר על פירושקי שלא נאמר? בעצם אמרתי כבר מספיק, אבל על דובדבנים אני כן אומר משהו. השנה החלטתי ליהנות מדובדבנים בפול טיים. כל שנה זה איכשהו מתפספס לי, גם דובדבנים וגם מישמשים. עונתם כה קצרה ועד שאני מספיקה למצמץ הפירות נגמרים. אז השנה בישלתי 3 צנצנות של ריבת משמשים אלוהית, אך מחיר הדובדנים עדיין קצת נושך (14 ש"ח לקילו) ע"מ לבשל ריבה. אז אולי לא ריבה, אבל מאפים עם דובדבנים בהחלט אפשר להכין.

 

בשבת האחרונה חיכתי לביקור הוריי והחלטתי במקום ארוחת צהריים בשרית (וכבדה) להכין פירושקי עם מלית דובדבנים עדינה. לא היה לי ספק שהם ימותו על זה. עד כה הכנתי פירושקי מטוגנים עם מליות מלוחות, אך עבור מלית מתוקה ועסיסית ללא ספק האפייה מתאימה יותר. ולא סתם לאפות, אלא ליצור בצק רך, אבל כל כך רך שאפשר לאכול עם השפתיים, כל כך רך שהקרום יהיה דק-דק ועדין וכמעט בלתי מורגש, כל כך רך שהתוכן יהיה קל כמו צמר גפן. כך אני מתארת לי פירושקי עם דובדבנים. למה מתארת? כי למעשה איני זוכרת שאצלנו במשפחה הכינו כאלה. עם מליות מלוחות – כן והרבה, אבל מתוק? נותר רק לדמיין איך אני רוצה שזה יהיה.

 

יצאו לי 12 פירושקי (או 13). 2 אכלתי מייד איך שהוצאתי מהתנור. אבל מ-י-י-ד. זה היה רותח. אני מקפיצה פירז`וק מיד ליד כדי לא לשרוף את האצבעות, תוך כדי אני שוברת אותו לחצי ומייד מכניסה לפה. "אח-אח-אח!!! חםםםםםם!", מנסה לבלוע קצת אוויר קר עם השפתיים לפני שהלשון תקבל כוויה, ואז: "אייש! זה טעיייים...", הבונבון מסתכל עלי ואומר לי "אָם (AM)... אָם..." – גם הוא רוצה. אני שוברת עוד אחד לחצי ועושה "פוווו" בנמרצות כדי לקרר לו את זה מהר כי גם הוא משתכר מהריח של מאפה טרי וסמוק ולא חדל לבקש: "אם... אם... אם...". וכך אכלנו שנים בלי להניד עפעף. אימא ואבא שלי התעקבו ואני רק מריירת על המאפים שלי. מחכה להם. מתאפקת לא לאכול את הכל לפני שיבואו. בסופו של דבר אחרי שהוריי כבר הלכו הביתה נשארו 2 פירושקי ובאמת-באמת, אבל ממש באמת ובשיא הכנות התכוונתי לשמור אותם לאחותי שתבוא יום למחרת. מה לא עשיתי, נשכתי לשון, נתתי לעצמי מכות באצבעות, אך בסופו של דבר לא הצלחתי לשמור אותם עד מחר ו... כן, ז-ל-ל-ת-י שני אחרונים!

 

אין לי ספק שאכין את המאפים העדינים האלה עוד רבות. גם עם תפוחים. גם עם ריבה. ואולי אפילו עם שוקולד. הבצק דורש קצת סבלנות, אבל זה שווה כל שנייה של המתנה.

 

אקדים ואומר – אני משתמשת במשקל דיגיטלי ובכוסות מדידה סטנדרתיות. במתכון הספציפי עבדתי עם משקל והקפדתי על כל גרם. בבקשה אל תשאלו אותי "כמה זה בכוס..." כי ברשת יש לא מעט טבלאות המרה וניתן להציץ להשוות. ובכנות אני רוצה להמליץ לכל מי שאין עדיין משקל – תקנו. זאת לא השקעה נורא גדולה ובמטבח, ובפרט למי שאוהב לאפות, זה לגמרי יד ימנית נוספת.

 

מרכיבים:

* מחמצת (לילה מקודם):

103 גרם מיים

106 גרם קמח

0.5 גרם שמרים יבשים (1/8 כפית)

 

בצק:

225 גרם קמח

50 גרם מיים

4 גרם שמרים יבשים (1 כפית מדידה)

1 ביצה L

35 גרם חמאה מרוככת

1/2 3 גרם מלח

50 גרם סוכר

 

מלית:

400 גרם דובדבנים

1 כף סוכר

1 שקית סוכר וניל

1 כף קורנפלור

מיץ מ-1/2 לימון

 

ביצה להברשה

 

הכנה:

1. לילה מקודם להכין מחמצת: לערבב יחד את כל מרכיבי המחמצת, לכסות את הקערה בניילון נצמד ולהשאיר בטמפ` החדר.

 

2. בבוקר: המחמצת אמורה להיות כולה מכוסה בבועות.

לתוך קערת המיקסר לשפוך את הקמח, מלח, סוכר ושמרים, לערבב בעזרת כף. להוסיף את המרכיבים הלחים: מיים, ביצה ומחמצת. להתחיל ללוש במהירות איטית (2) כ-10 דקות. לקראת סיום הלישה להוסיף קוביות של חמאה מרוככת, להמשיך ללוש עד שכל החמאה נבלעת ומתאחדת עם הבצק. מתקבל בצק מאוד מאוד רך. לכסות את הקערה עם ניילון נצמד ולהתפיח במשך שעתיים וחצי. במהלך ההתפחה להוריד מבצק אוויר 3 פעמים (כל 50 דקות).

 

3. ליצור מהבצק 12-13 כדורים שווים להשהות אותם על מגש/תבנית כ-5 דקות. בינתיים להכין דובדבנים.

 

4. לגלען את הדובדבנים השטופים. לשים בקערה קטנה ולשפוך מעליהם סוכר, 1 כף קורנפלור ומיץ מ-1/2 לימון.

 

5. לחמם תנור ל-230 מעלות.

 

על משטח מקומח קלות לשטח כל כדור לעיגול בעובי 0.5 ס"מ (לחילופין, אפשר לשמן ידיים ולשטח כדורים בעזרת הידים), למרכז העיגול לשים 1 כפית של המלית, לסגור את ה"תפר" ולהניח פירז`וק מוכן על תבנית אפייה מרופדת בנייר אפייה ומשומנת קלות.

להמשיך באותה דרך עם כל כדורי הבצק.

 

6. כשכל הפירושקי מוכנים לכסות אותם במגבת מטבח נקייה ולהשהות למשך 25 דקות (עד שהתנור מתחמם). לפני הכנסתם לתנור להבריש בביצה טרופה. להכניס את התבנית לתנור ולאפות 10 דקות ב-230 מעלות ועוד 5-10 דקות ב-180 מעלות.

 

הערות שוליים: * במקום המתנה של לילה אפשר לשים 1/3 כפית שמרים יבשים ולתת למחמצת לתפוח במשך 4 שעות.

 

אומר ולא אבוש, פירושקי יצאו לי מכוערים למדי, מזל שהמראה לא פוגע בטעם נתקלתי בקושי ממשי לסגור את עיגולי הבצק כאשר מונחת בהם מלית לחה. מצד אחד לא רציתי לסנן יותר מדי את הדובדבנים מהמיץ שלהם כי רציתי מלית עסיסית ולחה, אך מצד שני נורא קשה לסגור "תפר" בבצק כאשר בפנים ממש ממש לח. יכול להיות שלא הייתי צריכה להתעקש על צורת פירז`וק מסורתית עם התפר ואולי הייתי צריכה לגלגל את הכדור הממולא (או הסירה הממולאת) בידיים בלי שיהיה התפר אלא משהו דמוי לחמנייה מאורכת. אז קחו בחשבון...

 

מזכירה: זמן האפייה וטמפרטורה יכולים להיות מעט שונים בין תנור לתנור. אני רושמת את הזמן והטמפרטורה שזה לקח לי.

 

בתיאבון! תיהנו!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nati

 

הוספת תגובה

נשארו 150 תוים
נשארו 1500 תוים

46 תגובות

© כל הזכויות לתוכן המופיע בדף זה שייכות ל Natiie אלא אם צויין אחרת