00
עדכונים

מנוי במייל

קבלת עדכונים על רשומות חדשות ישירות לתיבת האמייל
יש להזין אימייל תקין על מנת להרשם לעדכונים
ברגעים אלו נשלח אליך אימייל לאישור/ביטול ההרשמה
*שים/י לב, מרגע עשית מנוי, כותב/ת הבלוג יוכל לראות את כתובת האמייל שלך ברשימת העוקבים.
X

בישולים ועוד

זיתא - זה טעים

הוזמנתי לאירוע - סדנת בישול חווייתית לרגל השקת שמן הזית "בחירת הכורם" של זיתא.
הלכתי. מה? הזמינו אותי ואני לא אלך? לא יפה... מה גם שהסדנה התקיימה בספייסס - מקום אהוב ואהוד לכל הדעות (או לפחות לדעתי).


הגעתי ממש ברגע האחרון מה שגרם לי להספיק רק לעשות סיבוב חפוז בחנות ספייסס ולהמשיך הלאה לחדר הסדנא. כבר בסיבוב החפוז חשבתי לעצמי "אני רוצה את זה ואת זה ואת זה ואם אפשר גם את זה..." אבל הייתי חייבת להמשיך אז אמרתי - אחרי הסדנא אני אבוא לסיבוב מעמיק יותר. כהסדנא נגמרה החנות הייתה כבר סגורה - דבר חיובי מאוד לארנק שלי...

כשנכנסתי לחדר הסדנה השולחן כבר היה מסודר מאוד יפה, עם כוסות יין, כוסות לטעימת שמן זית ועוד... על השולחן היו מונחים כבר פוקצ'ות וממרחים מעניינים (ממרח זיתים עם אנשובי ושקדים וממרח עגבניות). רק אחרי שטעמנו את הממרחים הבנו כמה הם טעימים. כ"כ טעימים שלא צריך את הפוקצ'ה (הטעימה לכשעצמה) ואפשר לאכול אותם עם
כפית.

האירוע היה אירוע השקת שמן זית "בחירת הכורם", שהשנה בחרה זיתא בכורם חיים גזית. אז מה היה שם? התחלנו את הערב עם נשנושים כמו שכתבתי ולאחר מכן הראו לנו מצגת על שמן זית בכלל ועל זיתא בפרט. לאחר מכן נתנו לנו לטעום שני סוגי שמני זית - אחת בטעם מעודן והשני מסדרת בחירת הכורם-חיים גזית. הרחנו את השמן, טעמנו ונהננו. לאחר מכן עלה לבמה חיים גזית - הוא הכורם הנבחר. מה להגיד לכם? עוד כשהוא ישב לידנו בשולחן הבנתי שהוא בן אדם משכמו ומעלה. בן אדם צנוע וכל פעם שאמרו עליו משהו מחמיא הוא נראה נבוך. כשהוא עלה להסביר על הכרם שלו ניכר מדבריו ומשפת גופו כמה הוא נהנה מהיצירה ומהתוצרת. הוא מאוד הזכיר לי את אבא שלי, שמכין לבדו יין בבית, כמה הוא נהנה מזה, כל הזמן טועם ומזמין את כל העולם ואשתו לטעום וכל כך נהנה ממה שהוא בעצמו יצר... זאת מן אהבה כזאת שקשה לתאר - יש לך תחביב שהוא מביא לך סיפוק הרבה יותר מתחביב. משהו באמת מדהים!

אחרי הדיבורים והפטפוטים עברנו לת'כלס. הבישול והאוכל. כל הבישול התבסס על שמן זית. השף המדהים אורן וייס הסביר לנו מה אנחנו הולכים לעשות וכל אחד תפס לו פינה במטבח. כל אחד הכין משהו והיה רעש והמולה (חיוביים) במטבח. כל צלחת שיצאה מיד חוסלה כלא הייתה. האורן וייס הזה היה מתוק להפליא. אני פשוט הרגשתי אווירה אחרת בסדנת הבישול שלו. הוא השרה עליי אווירה של נינוחות, של נעימות ושל רוגע - זה באמת היה נפלא! שלא לדבר על האוכל... האוכל היה פשוט טעים!!!!
בקיצור - יצאתי מהאירוע עייפה, שבעה ומאוד מרוצה.

ועכשיו - בואו נדבר קצת על שמן זית:

איכות שמן הזית נקבעת על פי שתי קטגוריות כלליות: איכות אימית, הנקבעת בבדיקות מעבדה, ואיכויות טעם וריח (אורגנולפטיות), הנקבעות על ידי טעימה והרחה. בדרך כלל שמן שריחו כריח זיתים חזק נחשב כפחות איכותי ואילו שמן זית שריחו כריח דשא קצוץ או עגבניה טרייה נחשב איכותי ביותר. אין קשר בין צבע הזמן ואיכותו! הצבע מושפע מהזנים השונים של הזיתים, ממועד המסיק והמאזור הגיאוגרפי שלי הכרם. צלילות/עכירות השמן מעידים על מידת סינון המשקעים בשמן.

הישראלי הממוצע צורך כ-1-1.5 ק"ג שמן זית בשנה. במדינות אחרות באגן הים התיכון, בהן שמן הזית משמש בכל שלבי הכנת הארוחה (תיבול, טיגון, אפיה ובישול) הצריכה הממוצעת היא 12-18 ק"ג לנפש בשנה(!).

בניגוד לדעה הרווחת - לשמן זית עמידות גבוהה בטיגון. השמן שומר על תכונותיו הבריאות גם בטיגון ולכן הינו מומלץ הן לבישול והן לטיגון.

עוד בימי קדם השתמשו בשמן הזית לריפוי פצעים וכוויות, לריכוך וניסוי ועוד. החל משנות ה-70 הוכיחו מחקרים כי קיים קשר ישיר בין צריכה מוגברת של שמן זית, המהווה מרכיב נפוץ בתזונה הים תיכונית, לבין שיעור נמוך של מחלות לב. בנוסף, שמן זית נודע כמפחית את הסיכון לחלות בטרשת העורקים, סרטן המעי הגס, אסטמה וסכרת.

בישראל ישנם כ- 220 אלף דונמים של מטעי זיתים. 90% מעצי הזית בישראל מיוחדים להפקת שמן זית ואילו רק 10% לזיתים למאכל.

בניגוד ליין, שמשתבח עם הזמן, שמן זית מגיע לשיאו ארבעה עד חמישה חודשים ממועד הייצור שלו. התקופה הממולצת לשימוש בשמן היא עד שנתיים מיום הכנתו.

ענף עץ הזית נחשב מאז ימי נח לסמל השלום והשלווה והוא מעטר גם בימנו את סמל המדינה וסמל צה"ל. אצל היוונים נחשב עץ הזית גם לסמל החוכמה והניצחון.


אז כמו שאמרתי האירוע היה לרגל השקת שמן הזית "בחירת הכורם". מדי שנה בוחרים מומחי זיתא את הכרם הגלילי והזיתים המשובחים ביותר להכנת שמן הזית האיכותי והטעים ביותר - במהדורה מיוחדת ומוגבלת המשלבת בין פירות היצירה של כרם הבוטיק לבין אלה של זיתא.

והשנה - בחירת הכורם: "חיים גזית"

חיים גזית הקים את ביתו בגליל ונטע את כרמיו על אדמות המשפחה, הממוקמות בין שדות הכפר הערבי מכר. השילוב בין כרם משפחתי, ותיק ומסורתי, לבין בית הבד המודרני של זיתא מניב שמן זית בטעם ייחודי ואופייני לגליל.
זיתא בחירת הכורם-חיים גזית, הינו שמן זית כתית מעולה, בכבישה קרה, המיוצר מבלנד מיוחד של זני סורי וברנע ובעל רמת חמיצות מירבית של 0.5%. השמן מאופיין בניחוחות פירותיים ובארומה עשבונית משובחת.

 

אז תודה לתפוז, לספייסס, לאורן וויס לזיתא וכמובן לחיים גזית על האירוע המהמם!!!

הוספת תגובה

נשארו 150 תוים
נשארו 1500 תוים

4 תגובות

© כל הזכויות לתוכן המופיע בדף זה שייכות ל kriz אלא אם צויין אחרת