33
עדכונים

מנוי במייל

קבלת עדכונים על רשומות חדשות ישירות לתיבת האמייל
יש להזין אימייל תקין על מנת להרשם לעדכונים
ברגעים אלו נשלח אליך אימייל לאישור/ביטול ההרשמה
*שים/י לב, מרגע עשית מנוי, כותב/ת הבלוג יוכל לראות את כתובת האמייל שלך ברשימת העוקבים.
X

שיק - SHIK דינה (וינשטיין) שק

מספרת סיפורים

הילדה בתיה והבובה קטיה - או עוגה לשבתיה

אני מניחה שרוב האנשים מכירים את השיר של הילדה בתיה והבובה שלה קטיה.

"ילדה מה שמך?
בתיה
ומה שם בובתך?
קטיה
ומה את עושה לה שלא תתלכלך?
אמבטיה בתיה בתיה
איך?
באמבטיה!
למה, למה, למה?
שתהיה לי יפה
תהיה לי יפה לשבתיה בתיה בתיה
........................."   ע.הלל
 

גם אני בשלב ההכנות לשבתיה:

ולאור ההכנות, רגע של הרחבת ידיעות.

10 עובדות מאוד חשובות :)

שמרים - מה הם? סוג של פטריות חד תאיות.

מה אוהבים שמרים? - לפרק עמילנים וסוכרים.

כמה סוגי שמרים מוכרים? - היום מוכרים 39 סוגים.

אילו שימושים נעשים בשמרים? - ביין, בבירה, בסאקה, בוודקה, בשמפניה, בליקרים באפיה וב....מחקרים גנטיים.

איך השמרים את הבצק מתפיחים? - זנים מסויימים, שמרי אפיה - הם נקראים, תוך כדי פירוק הסוכר הם פולטים פחמן דו חמצני. גז זה יוצר מעין בועות אוויר בבצק וגורם לו לתפוח. (אם מוסיפים ביצים, סוכרים תפוחי אדמה (עמילן)- התוספים יעודדו את גדילת השמרים ותפיחת הבצק. אם מוסיפים מלח או שומנים - מאיטים את גדילתם והתפיחה - נעצרת). 

האם סוגי שמרים אחרים ליין ולקמח -  סוגים מאוד מאוד דומים התוצאות שונות בעיקר בגלל הסביבה והחשיפה או אי חשיפה לחמצן.(גם בקמח נוצר אלכוהול אך הוא נשרף באפיה....)

איך בודקים טריות של שמרים? - לוקחים מעט שמרים ומעט סוכר - מניחים בכלי - נקי! מוסיפים מעט מים פושרים. מערבבים ומניחים ל10 דקות. אם נוצרו בועות קצף השמרים מלאי מרץ ויעשו את תפקידם. אם לא התחולל שינוי יש לזרוק אותם לפח ולקנות חדשים ורעננים!

איך מחשבים המרה של שמרים טריים בשמרים יבשים? - פשוט, מחלקים בשלוש - 60 גר' טריים = ל20 גר' יבשים.

 או     50 גרם שמרים טריים (קוביה אדומה) = 25-30 גרם (כשתי כפות) שמרים יבשים
25 גרם שמרים טריים - (חצי קוביה) = בערך 12 גרם שמרים יבשים, (כף אחת)
10 גרם שמרים טריים = בערך 4-5 גרם שמרים יבשים

שימרית = בדיוק כמו שמרים טריים מבחינת המשקל, ההבדל היחיד שאין צורך להתסיס אותם מראש בכוס עם מים וכו', אלא מפזרים אותם ישירות לבצק.
 

מי גילה את האיכויות והתכונות? - לאוי פסטר ב- 1859, השתמשו בהם גם בתרבויות עתיקות עוד הרבה לפני, אך הוא הפך את הידיעות למדעיות. (עד אז יוחסה התפיחה ליכולת לעשות מעשה קסם...)

הוזכר בתנ"ך ?-  כן, מוזכר שימוש מחודש בשמרים על ידי לקיחת מעט  בצק עיסתי רך המכיל שמרים- מחמצת (שאור). 

אז כאמור כל אלה רק בעיניין של הרחבת ידיעות ועכשיו לעשיות.

עוגת שבתיה  

או עוגת שמרים (קרין גורן) עם שוקולד וחלבה.

1/2 ק"ג קמח

25 ג' שמרים טריים = 9 ג' יבשים

100 ג' חמאה מומסת

90 מל' חלב פושר

1/2 גביע שמנת חמוצה

2 ביצים

75 ג' סוכר

1/2 כפית תמצית וניל

1/2 כפית מלח

ממרח שוקולד נוטלה

חלווה.

ההכנה

מערבבים את הקמח עם השמרים. מערבבים את החמאה, החלב והשמנת ומוסיפים לקמח. מתחילים בלישה. מוסיפים את הביצים, סוכר, וניל ומלח וממשיכים ללוש עד לקבלת בצק אחיד. אם מאוד דביק - להוסיף מעט מעט קמח.

ועכשיו זה הזמן וזו העת לתת לידידנו החרוצים מהפתיחה לעשות את העבודה  - "שמרים בבקשה!" לפחות שעה.

אח"כ מחלקים את הבצק לשניים - וכל חצי לשניים. פורסים כל חלק יפה על שולחן מאובק בקמח - מורחים נוטלה בנדיבות רבה ועליה פירורי חלבה. מגלגלים וכל שניים מגולגלים מתחברים ל"צמה" זוגית. כל "צמה" נכנסת לתבנית אינגליש קייק משומנת ולתנור 170 מעלות כ- 35 דקות. סך הכל נאפות שתי עוגות.

"עוגת שבתיה"? - עם ריח כזה, השבת באה בריקוד..... 

 

שאושה

הוספת תגובה

נשארו 150 תוים
נשארו 1500 תוים

32 תגובות

© כל הזכויות לתוכן המופיע בדף זה שייכות ל dshk אלא אם צויין אחרת