00
עדכונים

מנוי במייל

קבלת עדכונים על רשומות חדשות ישירות לתיבת האמייל
יש להזין אימייל תקין על מנת להרשם לעדכונים
ברגעים אלו נשלח אליך אימייל לאישור/ביטול ההרשמה
*שים/י לב, מרגע עשית מנוי, כותב/ת הבלוג יוכל לראות את כתובת האמייל שלך ברשימת העוקבים.
X

טיקטאק יוצא לאכול

באבא יאגה

Baba Yaga, הירקון 12, תל-אביב

 

רומן רוסי

 

לא קלה השתלבותו של המטבח הרוסי במרחב הקולינארי השמי. למרות שבישראל חיים לא פחות ממיליון ומאתיים אלף דוברי רוסית, קשה לומר שהם מטביעים את חותמם על הגסטרונומיה הישראלית. רבים אמנם שמעו על מאכלים כמו בורשט, ורניקי ופלמני – אך כמה מאיתנו באמת אכלו אותם? לא פעם מדברים על הבידול, שכפה על עצמו המגזר הרוסי בישראל, על גאוות הרוסים בתרבותם האירופאית העשירה – ועל התייחסותם אל הישראלים כאל לבנטינים חסרי תרבות. הבידול הזה מורגש היטב גם בענף המזון. לפי הערכה קרוב לאלף מעדניות רוסיות פועלות בארץ - ובהן קונים העולים את מאכליהם האהובים (כמו גם שתייה חריפה). למרות שמירתם של יוצאי חבר העמים על תרבותם הייחודית ועל שפתם, תרומתם בולטת מאוד בתחומים כמו מדע, רפואה, ספורט וטכנולוגיה. אז אם ככה, מדוע שלא יתרמו גם כמו שאר עדות ישראל למטבח המקומי? בקיצור, קשה לי להבין מדוע מסעדות רוסיות נדירות כל-כך בישראל.

השבוע ביקרתי בבאבא יאגה, שהיא אחת המסעדות הבודדות בתל-אביב, בהן ניתן להתוודע למטבח הרוסי. המקום אמנם מגדיר את עצמו כ"מסעדה אירופאית", ומוגשות בו מנות שונות מרחבי היבשת, אך בתפריט מככבים גם לא מעט מאכלים שמקורם באימא רוסיה. חובבי הג`וקים הקטנים מהים ישמחו לגלות, שמוגש כאן מבחר עשיר במיוחד מהם (בהקשר הזה אציין ש- 85% מהרוסים הישראלים מגדירים את עצמם חילונים ואינם שומרי כשרות). באבא יאגה אינה מסעדה זולה, אך מצד שני גם לא כזאת שפונה רק לאוליגרכיים. המחירים בה הם בסטנדרט התל-אביבי המקובל. אנחנו הגענו למקום בתקופת פסטיבל שף תאכל, בה הוגשה ארוחת 3 מנות תמורת 79 ₪.

 

 

הלוקיישן של המסעדה, בחלקו הדרומי של רחוב הירקון, קצת מרתיע. כשנכנסים פנימה מגלים חצר גדולה, יפיפייה, שהישיבה בה ביום יפה (במיוחד כשמגיעה בריזה מהים), עשויה להיות נעימה במיוחד. המסעדה עצמה קטנה, אסתטית, ומשרה אווירה אלגנטית-מכובדת. בעת ביקורי במקום השפה היחידה שנשמעה סביבי היתה רוסית, מה שהוסיף לתחושת האותנטיות.

 

להלן המנות שהוזמנו:

בורשט. קיימות שלל גרסאות לבורשט: אדום, ירוק, כתום, חם , קר, צמחוני, בשרי ועוד. הבורשט של באבא יאגה הוא מהסוג שמתאים לחורף: חם, בשרי ואדמדם. הוא היה חמצמץ קלות והכיל סלק, בצל, גזר, כרוב לבן, תפוחי אדמה, עגבניות וקוביות סינטה. למרות שלל המרכיבים, המנה היתה קצת אנמית, בעלת טעמים לא מספיק מודגשים. היא בעיקר עוררה בי געגועים למרקי הסלק העיראקיים והכורדים האהובים עלי כל-כך.

 

 

כמיטב המסורת הרוסית הוגש המרק בליווי לחם שחור. לא היה זה לחם טרי, אלא סתם לחם של סופרמרקט. במילה אחת: נייט.

 

 

סוליאנקה. זהו מרק שמכיל לא פחות מ- 5 סוגים שונים של בשר בקר (כולל פסטרמה, כליות ונקניק משומר). מרק זה, בניגוד לקודמו, היה הצלחה מסחררת. טעמו היה חמצמץ, פיקנטי קלות, עשיר מאוד – והוא הדיף ניחוחות נפלאים. קוביות הבשר הקטנות והרכות שבו, יחד עם תבלונו הנפלא, הפכו אותו למושלם. הלגימה האחרונה ממנו הותירה בפה טעם ממש נוגה.

 

 

פלמני PELMENI. פלמני הם כיסוני בצק ממולאים בתערובת בשר בקר, המהווים את התשובה הרוסית לדים סאם הסיני, לטורטליני האיטלקי ולקרעפלך האשכנזי. הכיסונים היו רכים, נימוחים, בעלי בצק לא עבה מדי, מילוי לא כבד מדי - והוגשו עם שמנת חמוצה. מנה מוצלחת, אם כי כזאת שלדעתי פחות מתאימה כמנה עיקרית – ויותר כנשנוש פתיחה.

 

 

ביף סטרוגנוף (תוספת 15 ₪). רבים מזהים את הביף סטרוגנוף עם המטבח הצרפתי, בעוד שאחרים משייכים אותו למטבח הרוסי. מי צודק? ובכן, האמת היא איפשהו באמצע. פול סטרוגנוף היה בן למשפחת בנקאים רוסית עשירה במאה ה- 19. הוא התגייס לצבא, נשלח לסיביר - וכדי לעודדו שלחה לשם המשפחה שף צרפתי כדי שיאכילו כמו שצריך (סטרוגנוף יכל ללעוס בשר רך בלבד). בקור הסיבירי מקפיא העצמות המציא עבורו השף המחונן מנה מיוחדת: הוא חתך רצועות בקר דקות, טיגן אותן, הוסיף פטריות, שמנת – ומשם השאר היסטוריה. נחזור לעניינינו. פרוסות פילה הבקר במנה היו רכות - והשתלבו בצורה נהדרת עם האורז הבסמתי ורוטב השמנת הנפלא (הפעם מדובר בשמנת מתוקה). מדובר באוכל ביתי פשוט וטוב, שאפילו פול סטרוגנוף היה מתלהב ממנו.

 

 

ורניקי דובדבנים (תוספת 15 ₪). גם מנה זו מבוססת על כיסוני בצק, הפעם בצורת חצי ירח, אשר הוגשו במילוי דובדבנים. הכיסונים היו קטנים, ממזריים, בעלי מילוי נעים ולא מתוק מדי. במילה אחת: חאראשו.

 

 

בלינצ`ס עם פירות יער. הקרפ היה דק – והמילוי שבתוכו חמצמץ ונעים לחיך. קינוח חביב, אם כי פחות ייחודי מקודמו.

 

 

למי שמעוניין להתוודע למטבח הרוסי העממי, מומלץ בחום לבקר בבאבא יאגה. בשל העובדה, שהמסעדה מחוץ לרדאר של מרבית הישראלים, כמעט ולא שומעים בה עברית - מה שמוסיף לה ניחוח קל של חו"ל. זהו מקום שונה ומעניין, הרחוק שנות אור ממסעדות הגורמה התל-אביביות השחוקות עד זרא.

 

ציון: 4 כוכבים

 

הוספת תגובה

נשארו 150 תוים
נשארו 1500 תוים

26 תגובות

© כל הזכויות לתוכן המופיע בדף זה שייכות ל TickTack1 אלא אם צויין אחרת