88
עדכונים

מנוי במייל

קבלת עדכונים על רשומות חדשות ישירות לתיבת האמייל
יש להזין אימייל תקין על מנת להרשם לעדכונים
ברגעים אלו נשלח אליך אימייל לאישור/ביטול ההרשמה
*שים/י לב, מרגע עשית מנוי, כותב/ת הבלוג יוכל לראות את כתובת האמייל שלך ברשימת העוקבים.
X

קולינריא

עוגות שמרים (קלועות או רולדה) בטעם של פעם

למי בא מאפה שמרים של פעם, לפני המון שנים, טרם עידן המודעות והתזונה המחושבת?...  קראנץ שמרים כזה  נימוח, קריספי, עמוס חלבה או קינמון... כזה שכל מי שטועם ממנו מוכן למכור את נשמתו לשטן ואם לא את נשמתו, לפחות למכור כמה שעות של פעילות גופנית מאומצת כדי לחסל את התבנית כולה (האמינו לי... 'מבוסס על סיפור אמיתי':P). האמת? סתם שאלתי... קשה להאמין שיש מישהו שלא בא לו, על אחת כמה וכמה בימים שהכנה ביתית של מאפה כזה מהווה תפאורה מושלמת לגשם הניתך בחוץ: החום הממלא את חלל הבית יוצר על הזגוגיות אדי רוגע שיחד עם הניחוח הארומטי של הקינמון וקמצוץ הלימון משלימים את תחושת הבטחון שבית אמור לנסוך. 

בתוכנית המקורית, תיכננתי להכין את הבצק, להספיק עוד כמה מטלות בזמני התפיחה ולהתענג על ניחוח האפייה טרם היציאה לעבודה... רק שתוכנית מקורית לחוד ואילוצים בנפרד. ככה יצא שהכנתי את הבצק ודי מהר הבנתי שהזמן העומד לרשותי להשלמת המשימה קצר מהנדרש, לכן עטפתי את הקערה בניילון נצמד, דחפתי למקרר ו... מה שיהיה, יהיה.

חזרתי הביתה מהעבודה, התארגנות שגרתית ולבצק התפניתי בסביבות 20:00, מה שאומר: הבצק החלומי שלי שכב לו  בנחת (אך לגמרי לא בשקט) כ-10 שעות במקרר. מתברר שהשהייה הזו הרחק ממני רק עשתה לו טוב. כזה טוב שמלראות את הזוהר והעונג שהקרין, ממש  נעלבתי. הבצק  המתוק שלי הבחין בפניי הנפולות והחליט להחזיר לי את החיוך וחדוות היצירה, כבר בשלב הרידוד הוא הפגין גמישות גלוטנית ורכות קטיפתית שהיוו אות מבשר טובות למתעתד לצאת מהתנור.  חילקתי אותו לשניים, למחציתו הקדשתי את המלית הפייבוריטית מספר אחת שלי:  חלבה כמובן. ולמחצית השנייה את הפייבוריטית מספר שתיים שלי: מלית הקינמון העסיסית זרועה בצימוקים. ניכר בו בבצק הלבנבן שלי שהוא אהב את הבחירה והגיב בהתאם, האחיזה המחבקת שלו במלית, שלא תברח או תנזול בטרם  התרחש הביקוע  הנדרש בתהליך האפייה היתה אחד הסימנים לטעם המשותף.

כשראיתי את הנכונות המדהימה של הבצק לבוא לקראתי, החלטתי להעיז ולנצל עוד קצת את טוב מרקמו וניפצתי את כללי האפייה המקובלים לעוגה עשירה שכזו - החלטתי להפעיל עליו את קסם הלחם... כלומר, אם כבר אז כבר: האפייה תעשה כמנהג הלחמים שהוא חום מאוד גבוה + לחות בעשר דקות הראשונות ולאחר מכן חום בינוני למשך 30 דקות. הנאמנות של הבצק הזה לא יודעת גבול - הוא פשוט זרם איתי עד הסוף ונתן לי את הניצוץ הישן ההוא בעיני הבעל העורג מזה שנים לאותו קראנץ אגדתי. הפעם ההנאה והתשבוחות גם עלו על קודמיהם. והקרדיט... כולו לבצק שהוכיח שאפשר להפיק שלמות גם משיא הפשטות, כל מה שצריך הוא לאהוב ולהאמין.

כעת, הנה לכם ההזדמנות להאמין . האהבה... ללא ספק תגיע מספר דקות (רצוי לפחות 10...) אחרי שהקראנצים יצאו מהתנור

המצרכים

  1. 500 גר' קמח לחם (מועשר, שטיבל 2 או לבן רגיל מנופה בתוספת כף משפר אפייה)
  2. 25 גר' (חצי קובייה) שמרים מותססת ברבע כוס מים + ½ כפית סוכר
  3. 2 ביצים
  4. 50 גר' סוכר
  5. גרידת לימון
  6. 2 כפות וויסקי/ברנדי
  7. 180 גר' (¾ כוס) חלב פושר קל
  8. קורט מלח
  9. 100 גר' חמאה חתוכה לקוביות

ההכנה

  1. מרכזים את הקמח בקערת מערבל מצוייד בוו לישה, צרים גומה במרכז ויוצקים לתוכה את כל המצרכים מלבד המלח והחמאה. מתחילים בעירבול איטי וכאשר כל המצרכים מתאחדים מוסיפים את המלח ואת החמאה תוך עירבול והעלאת מהירות לבינונית. מעבדים כ-6 דקות עד קבלת בצק אחיד, רך,  גמיש ומעט דביק. מכסים בניילון נצמד את הקערה ומשהים עשר שעות עד לילה במקרר
  2. מוציאים את הבצק הקר ומעבירים למשטח עבודה מקומח קל. מחלצים את האויר ומחלקים לשני כדורים שווים.
  3. מרדדים (אם יש צורך מקמחים שוב בעדינות את המערוך ומשטח העבודה) כל כדור למלבן בגודל 30X10 ס"מ (עובי כ-1 ס"מ), מורחים מלית קינמון  ומפזרים צימוקים  או ממרח חלבה ומפזרים חלבה מגורדת. מגלגלים לגליל.
  4. מניחים את הגליל על נייר אפייה צר, חותכים את הגליל לאורכו ושוזרים באופן הבא: מתחילים מהמרכז - מניחים רצועה אחת על השניה (בדומה לסימן  µ) ומעלים את הרצועה שכעת למטה מעל זו שהנחנו עליה.  הופכים את כיוון הנייר ועושים את אותה שזירה גם על  החצי הנותר. מרימים את הנייר עם הבצק הקלוע ומניחים בתבנית אינגליש קייק בעלת שוליים נמוכים.
  5. מכסים בנייר אפייה ומשהים לתפיחה נוספת של 20 דקות. מברישים בביצה טרופה, זורים מעט סוכר גס. בשלב הזה כדאי כבר לחמם את התנור לחום של 210°C כאשר קערית עם 2 כוסות מים מונחת במסילה התחתונה.
  6. אופים 10 דקות בחום גבוה, מוציאים את קערית המים ומנמיכים את חום התנור ל-180ºC להשלמת האפייה משך 30 דקות נוספות.
  7. מוציאים, מברישים בסירופ סוכר ומשהים לצינון על רשת

הוספת תגובה

נשארו 150 תוים
נשארו 1500 תוים

38 תגובות

טעימה בתמונות
בתרמומיקס
לתשומת לב הצליאקים

© כל הזכויות לתוכן המופיע בדף זה שייכות ל Tami661 אלא אם צויין אחרת