00
עדכונים

מנוי במייל

קבלת עדכונים על רשומות חדשות ישירות לתיבת האמייל
יש להזין אימייל תקין על מנת להרשם לעדכונים
ברגעים אלו נשלח אליך אימייל לאישור/ביטול ההרשמה
*שים/י לב, מרגע עשית מנוי, כותב/ת הבלוג יוכל לראות את כתובת האמייל שלך ברשימת העוקבים.
X

להיות דולה- על הריון, לידה והורות

מרק קובה

אתן בטח משפשפות עכשיו את העיניים ותוהות לעצמכן מה לי, פולנייה שכמותי, ולמרק קובה? אז קודם כל, אני רק חצי פולניה   ושנית- אין על מרק קובה! אחד המרקים שהם הרבה יותר ממרק- גם נוזל סמיך ועשיר וגם קציצות בשר טעימות במעטפת מופלאה.

כדי להכין קובה כמו שצריך יש לרכוש מיומנות מסוימת, אבל אני מבטיחה שהיא נרכשת מהר מאוד. כשרק התחלתי להכין קובה הייתי מקפידה על הכמויות הרשומות במתכון; 300 גרם היו 300 גרם, לא גרם אחד יותר או פחות. די מהר עברתי לעבוד "לפי העין", והיום אני מכינה קובות בעיניים עצומות ובידיים קשורות מאחורי הגב (טוב, זה לא...). כדאי מאוד לנסות- בתוך פעמיים או שלוש תקלטי את הפרינציפ ותוכלי גם את להכין קובה מתוך שינה.

למה זה טוב לנשים הרות?

כל אחת יודעת שבשר בקר עשיר בחלבונים וברזל. החלבון מאפשר בנייה תקינה של כל מערכות העובר ולכן צריכתו במהלך ההיריון חשובה מאוד. חלבונים מלאים (שהם חלבונים המכילים חומצות אמינו חיוניות שהגוף האנושי לא מסוגל לייצר בעצמו) נמצאים בעיקר במוצרים מן החי: בשר, ביצים, מוצרי חלב. גם שילוב בין קטניה לדגן, רצוי מלא, ייצור חלבון מלא השווה מבחינת הערך הביולוגי לכמות החלבון במוצר מן החי.
הברזל הוא מינרל הכרחי בזמן ההיריון, שבמהלכו עולה נפח הדם וגוברות דרישות הגוף למינרל זה לצורך העובר, ולכן תתבקשי לצורכו גם כתוסף. כמו כן, הסיבה שתינוק מקבל תוסף ברזל בטיפות מגיל 4 חודשים היא מכיוון שעד גיל זה יש לו בד"כ מאגרי ברזל מתקופת ההיריון שאמורים להספיק לחודשים הראשונים לחייו, אך גם מאגרים אלו תלויים בתזונתה של האם ההרה. כאשר האם ההרה אנמית, רוב הסיכויים שגם הרך הנולד יהיה אנמי.  בכל אופן, במהלך ההיריון כדאי להעשיר את התזונה במזונות המכילים כמויות גדולות יחסית של ברזל.
ב-100 גרם בשר בקר מבושל כ-2.6 מ"ג ברזל. רק להזכיר- ברזל נספג טוב יותר בגוף כשצורכים אותו עם ויטמין  C (אותו אפשר למצוא בפירות הדר, עגבניות, פלפל אדום וקיווי) וספיגתו נפגעת כשצורכים אותו עם סידן (שנמצא בעיקר במוצרי חלב אך גם בברוקולי, ירקות עלה ירוקים, אפונה, שעועית מבושלת, תאנים מיובשות ועוד). המתכון שלפניכן משלב מיץ מלימון טרי, שמכיל הרבה ויטמין C, אך כיוון שוויטמין זה רגיש מאוד ומתפרק בבישול אני ממליצה להוסיף את הלימון רק בסיום הבישול, ממש לפני ההגשה.

בבשר בקר תמצאי גם כמות נכבדה של אבץ (כ-8.7 מ"ל ב-100 גרם בשר בקר מבושל), שחשוב במיוחד בשליש הראשון של ההיריון. האבץ הוא מינרל האחראי על חלוקת תאים בגוף העובר והתמיינותם, ולכן חשוב מאוד לקבל כמות מספקת ממנו דווקא בתחילת ההיריון, שהוא השלב הראשוני בתהליך בניית גופו של העובר שלך. האבץ חיוני להתפתחות תקינה של מערכת העצבים ומערכת החיסון של העובר ואף מפחית את הסיכון לזיהומים אצל האם. חשוב לדעת שצריכת אבץ בכמות מספקת עשויה להגן מפני הפלות ספונטניות, רעלת הריון, לידה מוקדמת ולידה ממושכת. אבץ נמצא בעיקר בבשר בקר והודו וניתן למצוא אותו גם במוצרי חלב, ביצים, עוף, דגנים מלאים, אגוזים וקטניות.

בשר בקר מכיל גם שני ויטמינים חשובים מקבוצת ויטמיני B: B6  ו-  B12 שהכרחיים לספיגתה של חומצה פולית ולבניית הדנ"א של עוברך.

המצרכים

למעטפת:
300 גרם סולת
מלח לפי הטעם (אני אוהבת לשים בערך כפית מלח, אבל יש כאלו שמסתפקים ברבע כפית ואז הטעם של המעטפת יותר ניטראלי)
1 כוס מים



 

למלית:
1 בצל גדול קצוץ דק
1/4 כוס פטרוזיליה קצוצה
300 גרם בשר בקר טחון (אפשר לשלב גם בשר הודו)
1/2 כפית פלפל שחור
1/4 כפית כורכום
1/4 כפית פפריקה מתוקה
מלח לפי הטעם




למרק:
3 כפות שמן
1 בצל קצוץ
2 כפות רסק עגבניות
2 קישואים חתוכים לטבעות
2 גזרים קלופים, חתוכים לטבעות
מלח, פלפל שחור
2 ליטר מים
מיץ מלימון טרי אחד


ההכנה:
1. מערבבים את הסולת, המים והמלח ולשים עד לקבלת תערובת אחידה וגמישה.
2. מכינים את המלית:  סוחטים את הבצל ומוסיפים אליו את שאר חומרי המלית עד לקבלת תערובת אחידה.
3. יוצרים מהבצק כ-20 כדורים. משטחים כל כדור על כף היד, שמים מלית במרכזו ואז מהדקים את הקצוות זו לזו כך שייווצר כדור. כדאי להרטיב את הידיים מדי פעם כי לבצק יש נטייה להידבק.
4. מכינים את המרק: מטגנים את הבצל בשמן, ומוסיפים את הקישואים והגזר. מכסים את הסיר ומאדים כעשר דקות.
5. מוסיפים את רסק העגבניות, המים והתבלינים ומבשלים עד לרתיחה.
6. מכניסים למרק בזהירות (שלא ישפריץ!) את הקובות, זו אחר זו, ומבשלים כ-40 דקות.
7. ממש לפני ההגשה מוסיפים את מיץ הלימון.

ייעוץ תזונתי: יעל קרן, דיאטנית, B.Sc בתזונה. יעל תשמח להשיב על שאלותייך בנושא תזונה בהריון במייל yahealthkeren@gmail.com. תשובות ינתנו בתוך שבוע משליחת המייל.

ואל תשכחי ללחוץ כאן כדי לקבל ממני במתנה את סדרת הוידאו המיוחדת שלי שתעניק לך כלים מעשיים להפוך את הלידה הבאה שלך ללידת החלומות, כי גם לך מגיעה חווית לידה טובה!

הוספת תגובה

נשארו 150 תוים
נשארו 1500 תוים

5 תגובות

© כל הזכויות לתוכן המופיע בדף זה שייכות ל imahit אלא אם צויין אחרת