33
עדכונים

מנוי במייל

קבלת עדכונים על רשומות חדשות ישירות לתיבת האמייל
יש להזין אימייל תקין על מנת להרשם לעדכונים
ברגעים אלו נשלח אליך אימייל לאישור/ביטול ההרשמה
*שים/י לב, מרגע עשית מנוי, כותב/ת הבלוג יוכל לראות את כתובת האמייל שלך ברשימת העוקבים.
X

על אוכל, לייף סטייל, צרכנות וזנזוני מוח

בלוג צרכנות , אוכל וביקורת בכל תחום

מרק בשר תימני של שמחת תורה מבית סבתא

מרק בשר תימני של שמחת תורה  מבית סבתא

המרק התימני של שמחת תורה
 

הסיפור זכה בפרס מטעם  האקדמיה לבשר-  אדום אדום 

ביה"כ של סבי ז"ל מוקם בחצר ביתו. אצל התיימונים האסליים, השורשיים,  מתקיים מנהג מסורתי מחמם לבב. כל שנה בעת שמחת תורה, חוגגים התימנים חגיגה כפולה. חגיגה בה בנוסף לצהלת שמחת תורה, מכנסים את התינוקות שנולדו באותה השנה  לביה"כ בפעם הראשונה וזו גבירותי ורבותי, חגיגה כפולה.

על כתפי ההורים המאושרים, מוטלת הדאגה לערוך כיבוד לאחרי התפילה. הכיבוד כולל, איך לא? את ה-ג'עלהת ג'עלה לכם הבורים בעניין, הינה ערב ענקי טעים, פריך ופציח של פיצוחים, ירקות ,פול ועוגות.

בחגיגה שכזו נהוג לשהות ביה"כ עד שעות הערב. לרקוד ולשמוח בשמחת התורה ולצהול את שמחת התורה ולא פחות חשוב הכנסת הילודות בפעם הראשונה לביה"כ.

על מנת שנגיע בלתי רעבים בעליל למסיבה שכזו, מוגש לתימונים לפני תחילת החגיגות  ולאחר תפילת שחרית מרק בשר תימני עם חילבה עדינה וקציפתית ובתקרובות הפזורות על השולחן, סחוג, ירקות טריים חתוכים, חמוצים, לצלוף(פיתה). לחוח ואיך לא, לחם שחור חמים ופריך. ברור שאין מצב שאנשים רעבים יחזרו כך לביתם.

במשפחתינו שמחת התורה הוותה גם סיבה למסיבה נוספת, ההזדמנות למפגש. כל בני הדודים על ילדיהם, זקניהם וטפם התקבצו מארבע כנפות הארץ ועלו לרגל לבית סבי ז"ל. כך נקבץ לו השבט עוד לפני פרוץ החג ונשאר בו עד צאתו.

והסיפור שהיה כך היה: לפני מספר שנים הגעתי בחול המועד בכדאי לעזור בהכנות לערב החג.

על פני דודי היתה ארשת דאגה חמורה. "מה?", הבטתי בו בשאלה, "אני בבעיה קשה, אין מי שיכין את המרק לביה"כ. הנשים הקבועות שמכינות כבר קשישות ואין בכוחם ואישתי נסעה", הוא פלט בעצב. אני, שחציי יאקית פוצית וחציי ימאן, הרהבתי עוז והבטחתי לו: "עזוב, קטן עלי, נסתדר".

טוב, מרק תימני ל שלושה ארבעה איש, אני יודעת להכין, אבל 150 מנות מרק? זה מעולם לא הכנתי .ובעיה נוספת חמורה רבצה לפתחי. המישפוחה רכשו לטובת המרק בשר שריר לא חתוך ולא מוכשר (כן, כן זה זול וככה חוסכים. תימנים לא?), חסכו, חסכו, אבל עליי היה לבצע את מלאכת הקצב, לחתוך להכשיר ולבשל עד כשרות. ואני רבותי וגבירותי הקוראים, שיקסה כמוני? מעולם לא הכשרתי בשר.

טוב,חייבים להתמודד..

באין עצה לכי ללנמלה יה עצלנית ולמדי דרכיה וחכמי, אמרתי ועשיתי. השמתי פעמיי לסבתי ששכנה לאחר כבוד בבית אבות, ולאחר חינחונים ודמעות נאותה ללמדני.  כך זכיתי מן ההפקר. היות ועל הדרך רשמתי את המתכון הסודי שלה להכין את המרק . רשמתי ויצאתי מסובכת עוד יותר.  כי גם את התבלינים היא דרשה שאכין בעצמי מראש ולבד ולא לשתף בסוד איש או אישה. כצ'ופר, זכיתי גם למתכון הסודי של תבלין בצל שסבתא היתה מכינה בסתר והוא הוא הגורם לריח הטוב של תבשיליה המדהימים ששמם וריחותיהם על טעמיהם היוו אגדה עוד בחייה בקרב השבט ושבטים אחרים.
לכן, הזדרזו ורשמו לפניכם המתכונים הבאים, לפני שאאסר בעוון גילוי סודות השבט. 

תבלין בצל סודי( הוא כאמור הגורם הסודי למרק הריחני של סבתא, ותעשו לי טובה, אל תגלו לאיש. אגב, לדברי דודתי בת ה- 80 ניתן להחליף את המתכון הסודי בסתם אבקת מרק בצל קנויה, אך אני אומרת לכם, זה לא אותו טעם )

4 – 5 בצלים כותשים היטב במכתש ועלי.

מוספים מעט פלפל שחור  ומלח

מוסיפים קמח לעיסה דביקה .יוצרים כדורים בגודל כדור טניס  . את הכדורים אופים בטבון ומשאירים להתייבש היטב בתוך הטבון עד שמתקרר .(אני אופה בתנור ומכניסה למעט זמן למעשנת עם הבשר שמעשנים)

מוציאים טוחנים/ כותשים במכתש והעלי.

 

תבלין חוויאג' למרק

30 גרם זרעי כוסברה

100 גרם פלפל שחור שלם

100 גרם זרעי כמון

200 גרם כרכום (השתמשתי בטחון)

2 כפות כוסברה יבשה .

50 גרם תרמילי הל

במכתש והעלי טוחנים הכול לאבקה (לעצלנים אומר ניתן להשתמש בטוחן תבלינים חשמלי)

שומרים בצנצנת סגורה במקרר.

רק אחרי ההכנה הבנתי מהיכן הידיים השריריות של סבתא .

ולהכנת מרק בשר תימני תכאלס

11/2 קג בשר שריר חתוך לקוביות גדולות .

2 פרוסות בשר עם עצם או רגל בקר

2 בצלים שלמים שנועצים בהם 2-3 זרעי ציפורן (סבתא היתה נועצת על מזלג את הבצל עם הציפורן ונותנת לו קליה קלה מעל אש פתוחה של הגז. "יה בנתי, זה לפתוח טעמים" סבתי היתה אומרת)

שיניי שום קלופות מראש שום שלם

מבשלים כשעתיים על אש קטנה

מוספים

תפוחי אדמה

2-3 עגבנניות מרוסקות

3 כפות תבלין חוויאג'

3 כפות תבלין בצל (אבקת מרק )

צרור כוסברה  טריה

צרור פטרוזליה טריה

מלח ופלפל

ומבשלים כחצי שעה .

 

מסמיכים ברביכה העשויה מ מ2 כפות קמח וכוס מים מהברז בוחשים היטב את הקמח בכוס כדי שלא יוווצרו גושים ומוסיפיםאת הרביכה ומבשלים עוד כרבע שעה.

המממ בתיאבון לכולכם.

אולי יעניין אותכם  מתכונים אלה 
סחוג תימני מבית סבתא

  
חילבה 

חוויג` לקפה
 

מאחלת לכם יקירי, חג שמח של איחוד ושמחה
 תודה לכל מבקרי בבלוג  ולכל מי שטורח ומגיב
 

 אם אהבתם, אשמח אם גם תקליקו לייק   או ללחוץ על ה- hit it 


הוספת תגובה

נשארו 150 תוים
נשארו 1500 תוים

17 תגובות

© כל הזכויות לתוכן המופיע בדף זה שייכות ל הים רגוע אלא אם צויין אחרת