33
עדכונים

מנוי במייל

קבלת עדכונים על רשומות חדשות ישירות לתיבת האמייל
יש להזין אימייל תקין על מנת להרשם לעדכונים
ברגעים אלו נשלח אליך אימייל לאישור/ביטול ההרשמה
*שים/י לב, מרגע עשית מנוי, כותב/ת הבלוג יוכל לראות את כתובת האמייל שלך ברשימת העוקבים.
X

בריאות בקלות

צמחונות - תזונה לאורח חיים בריא.

 

לפני פרק זמן קראתי בעיתון כתבה שהכותרת שלה משכה את עיני.

וברצוני  לשתף אתכם בכתבה שהייתה בנושא צמחונות והנקה.
מסופר על אישה צמחונית הדוקה שהניקה את הבת שלה, במשך כ 4 חודשים,והבת הגיעה לטיפול ואשפוז בבית החולים בגלל חוסרים תזונתיים והתפתחות לקויה בגדילה.

הזדעזעתי מהכותרת של הכתבה " את צמחונית ומניקה ? זה עלול לסכן את התינוק שלך." בתור אישה /אמא  צמחונית,  (24 שנים ),שחוויתי את הריונותיי כצמחונית, שהנקתי 3 מ 4 ילדיי פרק זמן של לפחות 1/2 שנה כל אחד הכותרת הייתה קשה לי. אני יודעת שיש בכותרת  מילות משיכה וכריזמה אך היא מאיימת.
צמחונות לדעתי היא אורח חיים בריא יותר מאשר תזונה של בשר ועוף ומוצרים מן החי.

נשים צמחוניות הן יותר חזקות, גיל המעבר עובר אצלן יותר בקלות. גברים ונשים צמחוניים הם אנשים המודעים לסביבה ואיכות הסביבה .

אך אליה וקוץ בה , ישנם אנשים צמחונים שלא יודעים להיות צמחונים, לא יודעים להשלים את החוסרים התזונתיים שנוצרים,לא יודעים לאכול נכון מאוזן ובריא. התפריט שלהם בנוי מפחמימות ריקות, כבורקסים, לחם לבן, מאכלים שומניים אחרים  כמיונז ורטבים  עשירים בשומן , מזונות מטוגנים ,תפריט דל בירקות ופירות ולכן נוטים לחלות במחלות נפוצות, כגון לחץ דם, עצירות , סוכרת וכו'.

ומצד שני ישנם כאלו הנוקטים בגישת התזונה הצמחונית  ומתנגדים לתוספי תזונה כיון שהם חומרים תעשייתיים, כימיקלים ועוד כאלו דעות וסברות ובכך יוצרים לעצמם חוסרים תזונתיים  כרוניים.

לדעתי זו טעות, תוספי תזונה לצמחונים הם חובה . ויטמינים כגון B12, סידן וברזל, הינם חיוניים.

 :kiss רכיבי התזונה החשובים לתזונה הצמחונית הם :

טחינה,שמן זית, אגוזי מלך, אגוזי ברזיל, קשיו, בוטנים,פקאן ועוד .

קיטניות - אפונה, שעועית, גרגרי חומוס..על כל גוניהם.

פחמימות מורכבות - אורז מלא קינואה, אמרנט, חיטה, גריסים לחם מקמח מלא, שיפון, כוסמין ועוד.

פירות וירקות על כל גוניהם , באופן רחב ומקיף.

אציין מגוון מזונות נוספים  ומאכלים החשובים בתפריט של צמחונים:
חלבה,תמרים,דבלים,צימוקים ועוד פירות יבשים,גרעינים, זרעים כפשתן, שומשום, ממרח חומוס .

תבלינים, עשבי תיבול כריחן, מרווה, רוזמרין, זרעי שומר ואחרים.
מוצרי חלב, סרדינים,דג סלמון ומזונות אחרים המכילים סידן ואומגה שלוש.

לעניות דעתי אנשים  צמחונים הינם אנמיים מטבע הצריכה והספיגה של המזונות  הללו , אך גם על זה אפשר להתגבר בעזרת תפריט עשיר ומאוזן.
צמחונות היא אורח חיים שניתן ללמוד אותו, לשפר את התפריט התזונתי כל הזמן.
 

נשים הרוצות להכנס להריון ולהניק חייבות לשים לב לתפריט הצמחוני שלהם ולהרחיב את מעגל המזונות אותו הם אוכלים  ,להעשיר אותו ,לגון  ולשנות ברכיבים תזונתיים טבעיים.

וכן רצוי לברר עם איש מקצוע, על תוספי תזונה כגון ברזל ו B12 ,מולטי ויטמין המתאים להריון,כיון  שהם חשובים לבניית דם האישה והעובר , שומרים על חוזק אנרגיה, חיוניות וחוסן גופני.
 

להפסיק לאכול בשר ועוף ומוצרים מן החי זה טוב ובריא- אין לנו כצמחונים מחלות כגון טריגליצרידים, כולסטרול וסכרת, אך עלינו ללמוד ולהשלים חוסרים תזונתיים הנוצרים בגוף בעקבות תפריט שכזה, לאכול אוכל בריא מיטיב, ומאוזן. תזונה נבונה  כפחמימות מורכבות, קיטניות, אגוזים, שקדים, פירות וירקות.  ........

מומלץ להמנע מבורקסים, לחם לבן,פיתות, פחמימות פשוטות, אורז לבן ,מזון מתועש וסוכרים פשוטים ,כל זאת כדי לבנות ולחזק את מערכת החיסון, לבנות את תאי הדם האדומים, את ההמוגלובין ולמלא מחסני ברזל בגוף בשביל להעניק חיוניות ,אנרגיה, כוח, יכולת חשיבה וריכוז גבוהים להגביר עשייה ותושייה יום יומית ולאורך שנים.

הארה/הערה לגבי מוצרי חלב ,ביצים ודגים בבניית תפריט צמחוני- אני יודעת שזהו נושא רגיש אצל צמחונים, כיון שאלו הם תוצרי מזון מן החי.  

ישנם כאלו צמחונים, המקפידים שלא לאכול מזונות אלו  כיון שהם תעשייתיים,תנאי הגידול של תרנגולות אינו אורגאני לרוב . המזון שלהן מכילים כימיקלים כאנטיביוטיקה ,יש מעין טאבו על מוצרים אלו.

ואחרים משלימים את צריכת החלבון והסידן רק בעזרת מוצרים כיוגורט, גבינות רכות וקשות,חביתות וכדומה.

לגישתי אני בעד שילוב וגיוון . ניתן להיעזר במוצרי חלב ,ביצים  ודגים בתפריט. המנון והכמות הם המשפיעים על התזונה.

אפשר לאכול מוצרים מחלב עיזים ולא רק חלב פרה, לאכול ביצים בפשטידות מידי פעם כדי להעשיר את התפריט , לקבל את היתרון היחסי שיש ליוגורט וגבינה  לבנה בתכולת הסידן שבהם ובחיידקים הידידותיים המשולבים במזון.

ניתן לאכול דג בארוחה חגיגית, טונה בסלט וכדומה.

אני בעד תפריט עשיר, מגוון, מאוד אוהבת שיש בידי הרבה רכיבים שאוכל לשחק איתם, לבשל,לאפות וכך להגדיל את התפריט היומי ולאכול מידי יום  אוכל אחר ושונה, שלא יהיה משעמם.

אחרי ששיחררתי קיטור, אפרגן.

קראתי רשומה של אריאלה  פיקסלר " לבשל עם יעל" ביקורת על ספר צמחוני חדש שיצא לאחרונה ואני ,ברשותה כמובן, אמליץ לכם עליו. כיון שמאוד נהניתי מהתמונות, המאמר עצמו וקרוב לוודאי שארכוש אותו לחג.

משתפת אתכם במתכון  להכנת ממרח חומוס .

חומוס ביתי.

כמות ל 500 גרם חומוס.

1/2 כוס גרגרי חומוס.

3 כפות טחינה.

1/2 כוס מים.

מיץ מ 2 לימונים.

2-3 שיני שום.

מלח, פלפל שחור.

1/3 כוס שמן זית.

להשרות את החומוס למשך לילה,לסנן לשטוף היטב ולבשל עד שהגרגרים רכים מאוד.

לקרר.

להכניס למעבד מזון עם להב פלדה את הגרגרים ושאר החומרים. להפעיל את המעבד בפולסים קצרים, כך שניתן לשלוט ברמת הטחינה.

סמיכות החומוס תלויה בנוזלי המים והשמן.

לתקן תיבול, ולאחסן במקרר, נשמר ליומיים- שלושה.

 

בברכת בריאות טובה ותזונה נבונה.

 

 

 

 

הוספת תגובה

נשארו 150 תוים
נשארו 1500 תוים

13 תגובות

© כל הזכויות לתוכן המופיע בדף זה שייכות ל eti19651 אלא אם צויין אחרת