33
עדכונים

מנוי במייל

קבלת עדכונים על רשומות חדשות ישירות לתיבת האמייל
יש להזין אימייל תקין על מנת להרשם לעדכונים
ברגעים אלו נשלח אליך אימייל לאישור/ביטול ההרשמה
*שים/י לב, מרגע עשית מנוי, כותב/ת הבלוג יוכל לראות את כתובת האמייל שלך ברשימת העוקבים.
X

שיק - SHIK דינה (וינשטיין) שק

מספרת סיפורים

ימים ומלאכות

"אצל סבתי בבית, היה ארגון לימי השבוע. לכל יום מימי השבוע, היתה עשיה קבועה וגם הבישול היה מותאם לגודל העשיה באותו יום".....  - כך התחלתי את אחת הרשומות והבטחתי פירוט והמשך.
סבתי היתה אישה חזקה וחרוצה. בהרבה מובנים הגשימה את אידאל "האשה והאם" של אותה תקופה.תפקידה היו ברורים לה ומעולם לא התמרדה.
ביתה, גם כשיהיה קטנטן וצפוף, הבריק ומורק מידי יום. כשעברה עם משפחתה לפרבר במרכז,לבית בו 2 חדרים וגינת חול גדולה, גם החול וגרגריו לא העזו לקלקל את צחצוחו. היו לה בגדי בית, להבדיל מבגדי חוץ. אך גם בגדי הבית, היו תמיד מגוהצים יחד עם שיער עשוי ומתוח היטב. סבתי, לא אהבה שערות סרבניות ודאגה שכל אחת תנוח במקומה.מזל.
לכל יום בשבוע היתה הגדרה קבועה מה יש לעשות וכיצד.
 
יום ראשון - יש לארגן ולסדר את הבית לאחר שבת. הארוחה כללה בדרך כלל שאריות משודרגות משבת.
יום שני - יום תפירה ולעיתים סידורי חוץ. יש זמן יחסית ולכן בדרך כלל היתה הארוחה יותר מושקעת אבל לא יותר מידי - הרי זה אמצע שבוע. 
יום שלישי - הוא יום הכביסה! בימים שלפני מכונת הכביסה, היתה סבתי משקימה קום ומיד מניחה דוד גדול ורחב על הפתיליה עם מים סבון וכביסה לבנה להרתחה ראשונה. על הכירה מיד העמידה תבשיל קיטניות לבישול איטי. משהו כמו:
"אווס קון ארוז" - שעועית עם אורז.
ב"סלון", שבערב הפך לחדר שינה נוסף, על שולחן האוכל, היתה מניחה גיגית ברזל רחבה. הכביסה שהורתחה היתה עוברת אל הגיגית ושם היתה מקבלת שיפשוף וקירצוף, עד שכל סדין, מצע או חולצה היה קורא בקול "די!!!" .
או אז, היתה הכביסה עוברת לגיגית שטיפה וסחיטה ומשם מיד אל החבל שנמתח בגינה.
גם שם, כל פריט היה מנוער היטב ונמתח כדיבעי. כביסתה הלבנה בהקה למרחוק. בגדי העבודה היו מדוגמים כבבגדי יציאה.
מיד כשהיתה מתייבשת אחת, היתה נתלית אחרת במקומה וכך עד לשקיעת החמה (וצאת הנשמה). מיד כשירד הערב והכביסה נאספה, היתה סבתי, פותחת במלאכת הקיפול. גם כאן כל פריט זכה למתיחה הגונה. בזריזות היתה מכניסה את המקופלים לארון, הבית אורגן וסודר והעל המדפים עמדו הפריטים מבהיקים ומסודרים כחיילים במסדר הרס"ר וחוץ מריח טרי ורענן, דבר לא העיד, על יום העבודה המפרך.
 
יום רביעי, הוקדש לגיהוצים תיקונים (בעקבות הכביסה וקיפולה), לכן היה תבשיל יותר קליל כמו ספגטי. 
ביום חמישי - הוא יום הניקיון הגדול (לקראת שבת),וכמובן יום קניות בשוק לשבת ובכלל, יחד עם תבשיל לא כבד במיוחד משהו כמו שקשוקה.
יום שישי היה יום הבישולים לכבוד שישי שבת. כאן הוכנו מטעמים מיוחדים.
 שולחן קבלת השבת כבר הוכן בשעות הצהרים, עם המפה הלבנה והחלה העטופה.
באופן קבוע הוכנה "אגריסטדה", דג ברוטב "ספניולי" ,"סלט קוצ`אה" סלט עגבניות ופלפלים מאודה וחרפרף, סלט ירקות לעיתים גם סלט חצילים. מרק עוף (עם קריצה אשכנזית), ובמנה העיקרית היו שינויים קלים מידי פעם. כמו כן הכינה תמיד בורקס מבצק פריך שיהיה לשבת בבוקר יחד עם ביצי החמינדוס. וכמובן כמובן חמין. ואי אפשר ללא עוגה ועוגיות לקפה של בוקר ואחה"צ.
סדר ברור היה בחייה ובמידה לא מועטה גם הגדיר אותה.
ואני, כל כך שונה!
ולמזלי, גם התקופה.
 
 
Image result for ?לכבס כביסה בגיגית פח?‎
 
טיפ`טן - אצל סבתא שלי, ערק, היה תרופה אולטימטיבית: כאבה הבטן - משפשפים קצת ערק על הבטן ומכסים היטב. התקררת והשתעלת -  מורחים קצת ערק על אזור הצלעות מלפנים ומאחור, כאבו השיניים - טובלים צמר גפן קטן בערק, סוחטים היטב ומניחים בפה ליד השן הכואבת. בקיצור, אפשר לנסות, אם לא עוזר, משכר!

הוספת תגובה

נשארו 150 תוים
נשארו 1500 תוים

20 תגובות

© כל הזכויות לתוכן המופיע בדף זה שייכות ל dshk אלא אם צויין אחרת