00
עדכונים

מנוי במייל

קבלת עדכונים על רשומות חדשות ישירות לתיבת האמייל
יש להזין אימייל תקין על מנת להרשם לעדכונים
ברגעים אלו נשלח אליך אימייל לאישור/ביטול ההרשמה
*שים/י לב, מרגע עשית מנוי, כותב/ת הבלוג יוכל לראות את כתובת האמייל שלך ברשימת העוקבים.
X

הבלוג של יאיר אלטמן

הסטייק המושלם... בעולם

מזה שנים נחשבת מסעדת "פיטר לוגר" בניו יורק למוקד עליה לרגל לקרניברים מרחבי העולם בעיקר בזכות הפורטרהאוסים הענקיים שלה שהתפרסמו ברכות ובאיכות ללא תחרות * עבדכם הנאמן מצא עצמו בביקור חברים בניו יורק ולא יכל שלא להגיע...

כתב וצילם: יאיר אלטמן

אין תענוג גדול יותר מאומצה משובחת ומדממת היטב, שיושנה כראוי, חרוכה יפה בגריל עם דבר מלבד מלח גס, מתוגברת בכוס יפה של יין אדום בצבע כהה וטעם חזק שמעצים את תאוות הבשר, משכיח את כל צרותנו ולוקח אותנו לגן עדן, ולו לרגע אחד.

זה שנים שאני חולם לנגוס באומצות המדממות של פיטר לוגר. פיטר לוגר... אותו מפעל משפחתי יהודי שמפיק מתוכו כבר למעלה ממאה שנים את פיסות הבשר הטובות בגלובוס. עשרות שנים נוהרים למסעדה הלא מאוד גדולה בברוקלין קרניברים מושבעים וחובבי סטייקים מכל העולם ומתפעלים מיצירות האומנות המדממות של המקום. למפעל שהוקם אי שם ב-1887 בפרבריה של ניו יורק (היום ברוקלין) הייתה נוסחה מנצחת לסטייק איכותי, סוד שנשאר כמוס עד היום. ואולם מספר דברים אנו כן יודעים על האומצות של פיטר. קודם כל הם עושים שימוש בפרות מבכירות (לאחר הלידה הראשונה) וכאלו ששוטטו חופשיות באחו (והאחו של ארצות הברית ירוק כל השנה). בקיצור, רק מי שעולה עם חיוך על המוקד מתקבל במשחטה של לוגר. דבר נוסף הוא שבניגוד ליישון הרטוב שאנו מכירים בארץ האוטם את הבשר על מנת שלא יברחו ממנו מיצים, בפיטר לוגר מעדיפים את היישון היבש, הישן והטוב. נכון, שליש מהאומצה אובד יחד עם הנוזלים, אבל בשביל זה יש לקוחות שמוכנים לשלם יפה. לפני כחודש ניצלתי את ההזדמנות הראשונה לביקור חברים בניו יורק בכדי להגשים את החלום הקולינארי הזה, הפנטזיה הקרינברית הפרטית שלי ולראות אם אגדות קיימות רק בספרים.

זה הזמן לציין כי רצוי להזמין מקום מראש ובחודשי ספטמבר עד אוקטובר אז ניו יורק מלאה תיירים עדיף לצלצל 3 שבועות ואפילו חודש לפני. זה נכון שבעיר הכי אנגלוסקסית בעולם כדאי להצטייד תמיד בעניבה בכיס אם ברצונכם לבקר במסעדות גורמה אך המנהג המגוחך הזה נכון לכל היבשת הצפונית. בפיטר לוגר לעומת זאת מדברים תאכלס. בלי יותר מידי נימוסים מגישים שם פשוט אוכל טוב אז כאן (ורק כאן) עזבו את העניבות בבית.

מלצרים מקצועיים שעובדים במקום כל ימי חייהם קיבלו אותי עם כוס מים קרים וזה בדיוק מה שהייתי צריך לאחר שבאמצע הקיץ כיתתי את רגלי כשעה במיזעי ברוקלין. פנים המסעדה עתיק ועושה שימוש רחב בעץ שיחד עם דקים המשוחים בלכה כהה משרים אווירה של סטייק האוס אמריקאי כפרי אך מכובד.

פתחתי בפרוסת עגבניות ובצל לצד רוטב ברביקיו מסורתי המוכן במקום (11.5$). זוהי מנת פתיחה קלאסית לחובבי פיטר לוגר. גרסה זו מגיעה בפיסות ענק גסות ברוחב סנטימטר וקצת ולא עוררו שום התפעלות מיוחדת. בזיקת הרוטב בטעם חמוץ-מתוק עם הד מעושן הוסיפה נקודות אך עדיין השאירה את המנה תמוהה במקצת, במיוחד בהשוואה למחיר.

למרות שעבדכם הנאמן הגיע לבד, ובמקום מבחר יפה של "Steak for one", עדיין מנת הדגל של המקום הייתה ונשארה הפורטרהאוס בגודל המתאים לשני אנשים והתעלמות ממנו גובלת בפשע. נכון, מדובר בהשקעה של 85$ אך עדיין זהו סכום פעוט לסטייק הטוב בעולם. המתנתי בסבלנות כעשרים דקות והו אז, זה הגיע.

בקערת ענק ובמשקל 800 גרם של סיבי בקר מדממים הגיע השחקן המרכזי של הערב מחולק לפיסות דקות ושקוע במיץ בשר עסיסי. גם הצלחת הרגישה בכבוד שנכל בחלקה והוגשה חמה מאוד (זהירות!). היצירה הקולינארית הזו מגיעה חתוכה לפיסות ברוחב 3 סנטימטרים כשכל אחת עטופה בחריכה דקיקה בחוץ וברכות עשירה ועסיסית בפנים. הנחתי את הסכין ונתתי לה לשקוע עמוק בבשר. צבע אדום עז הוסיף למחזה והכינו למזלג. הנחתי אותו בפה ועצמתי עיניים.

טעם הוא רגש ורגש הוא מהות האנושי. אנו אוכלים עם החושים – עם העיניים, האף ורק בסוף הפה. שאיפת הבכורה מעלה את התיאבון ומשרטטת בראשנו תרשים ראשוני, הטעמים המתפתחים בפה, נימי הלשון המתחדדים לעדין שבתבלינים ובסוף המזון עצמו, שכאילו מאשר את שחושינו ידעו כבר לפני. פיטר לוגר הוא המקום שהסטייק הופך למוסיקה. סימפוניה של טעמים התנגנה לי בפה וגרמה לי לפזם גניחות של עונג. השיוש היה מושלם והוסיף עסיסיות מרשימה. המרקם כל כך שונה ממה שאנו מכירים בציון שאין פשוט דרך להשוות. מדובר בבשר כל כך רך שאם תשאירו בפה הוא פשוט ימס לכם כחמאה. למרות סיבי הבשר הרציניים שהוא מציע הוא לא ישאיר זכר למאמץ כלשהו מהלסת שלכם. אגדות, כך מסתבר, קיימות לא רק בסיפורים. אדמומיות מאוזנת של מידת עשייה M חתמה את התענוג באורגזמה קולינארית.

כאן כדאי לציין שבין מלאי יינות מסביב לגלובוס, רחב ומרשים, עומד לו בגאוות יחידה הקברנה סובניון של גמלא. תמיד נחמד למצוא שחקנים ישראלים במסעדות הטובות בעולם.

תפריט הקינוחים מציע מספר דרכים לסיים את התזמורת באקורד מתקתק. כולם יגזלו מכם 8.25$ נוספים ואם נותר בכם מקום וחשק כדאי לנסות את עוגת הגבינה בסגנון ניו יורק עם מרקם קרמי וכפתור קצפת בצד. על הקפה לעומת זאת כדאי לוותר. הוא לא שונה מדיינר טיפוסי ובעניין הזה האמריקאים לוקים בזהות ביזארית – הם פשוט לא יודעים להכין קפה. וטיפ אחרון – הצטיידו במזומנים. אף אחד לא יודע ממש את הסיבה, אך בפיטר לוגר לא מקבלים כרטיסי אשראי. *

 

בשורה התחתונה

סגנון:  סטייק האוס

חומר אנושי: אנשי עסקים וחובבי בשר מסביב לגלובוס

סולם עלויות: 80-100$ לאדם

אמצעי תשלום: מזומן בלבד

אסור לפספס:  פורטרהאוס

כדאי לוותר: מנות ראשונות וקפה

הזמנה מראש: חובה!

כשר: לא

מיקום: 178 Broadway Brooklyn, N.Y. 11211

טלפון: 718-387-7400

 

 9 בסולם אלטמן

הוספת תגובה

נשארו 150 תוים
נשארו 1500 תוים

4 תגובות

© כל הזכויות לתוכן המופיע בדף זה שייכות ל יאיר אלטמן אלא אם צויין אחרת