00
עדכונים

מנוי במייל

קבלת עדכונים על רשומות חדשות ישירות לתיבת האמייל
יש להזין אימייל תקין על מנת להרשם לעדכונים
ברגעים אלו נשלח אליך אימייל לאישור/ביטול ההרשמה
*שים/י לב, מרגע עשית מנוי, כותב/ת הבלוג יוכל לראות את כתובת האמייל שלך ברשימת העוקבים.
X

רפי כהן - Raphael

מה אתם אוכלים לארוחה המפסקת ?

25/09/2009
לפני הכל, אני רוצה לנצל את הרגע הזה ולבקש סליחה על ההיעלמות הדי ארוכה והשתיקה הרועמת. לכל מי ששלח מייל ושאל מה קורה, אני יכול לומר שהיתה תקופה עמוסה מאד ובנוסף, אנחנו מתכוננים לקראת השנה האינטרנטית החדשה ונערכים עם שינויים ודברים חדשים - בקרוב.
 
אני רוצה לאחל לכולכם - גמר חתימה טובה! שתהיה שנה טובה ומתוקה, שנה של בריאות, אוכל מצוין, שובע וסיפוק.
 
ביום ראשון יחול יום כיפור וביום ראשון אחר הצהריים, נאכל כולנו ארוחה מפסקת ונתכונן לצום.
 
כמה מילים על הסעודה המפסקת

כמו שישנה מצווה לצום ביום כיפור ישנה מצווה לאכול בערב יום כיפור. על אף שהמצווה נמשכת כל היום, הדגש בקהילות ישראל היה בעיקר על הסעודה המפסקת, המתבצעת סמוך לכניסת הצום.

לכל עדה יש מנהגים משלה לארוחה המפסקת, בקרב יוצאי תוניס למשל קיים מנהג לאכול ריבת חבושים, הריבה מסמלת את המתקת הדין, והחבוש – את כל החבושים בבית האסורים. האשכנזים נוהגים לאכול "קרעפלך" – כיסוני בצק ממולאים בבשר, הבשר מסמל את עולם החומר שאחראי לחטאים, והבצק העוטף – את התקווה ל"כיסוי" החטאים ברחמי שמים. היו שנים בהם נהוג היה להכין בערב החג, חלות עגולות בדמות עופות עם כנפים, משום שלפי המסורת, ביום כיפור דומים ישראל למלאכים ואני בטוח שאם תשאלו אם הקרובים המבוגרים שלכם תשמעו על עוד ועוד מאכלי עדה מיוחדים וספציפיים שאוכלים בארוחה המפסקת.

ארוחה מפסקת - מה אוכלים?

בארוחה המפסקת מומלץ לא להעמיס על הבטן יותר מדי ולא לאכול מאכלים שמבוססים על פחמימות ריקות שרק יגרמו לכם להיות רעבים תוך זמן קצר.

סלט לוביה טרייה ויבשה עם עגבניות ובצל

המרכיבים:

1 כוס לוביה יבשה מושרית במים לילה קודם

1/2 ק"ג לוביה טרייה שטופה ונקייה מהקצוות

1 כוס עגבניות קצוצות

1 כוס בצל לבן קצוץ דק

4 שיני שום קצוצות

1/2 כוס מיץ לימון

1/2 כוס + 4 כפות שמן זית

מלח

פלפל שחור גרוס

3 יחידות פלפל סודני (לא חובה)

מים לבישול

אופן ההכנה:

  1. הלוביה היבשה: מסננים את הלוביה היבשה ושוטפים.
  2. מכניסים לסיר בינוני את הלוביה, מכסים במים, מוסיפים חצי כוס שמן זית, פלפל סודני ו-2 כפיות מלח ומבשלים על להבה נמוכה כשעה. מוודאים שהלוביה התרככה ומניחים בצד.
  3. הלוביה הטרייה: מכינים קערה עם מי קרח. מרתיחים 2 ליטר מים ומלח (הרבה מלח) וחולטים את הלוביה הטרייה במשך 3 דקות, מעבירים למי הקרח ומסננים.
  4. הרכבת הסלט: מניחים את הלוביה היבשה עם מעט מנוזלי הבישול בקערת ערבוב, מוסיפים את הלוביה הטרייה ושאר המרכיבים, מוסיפים מלח ופלפל לפי הטעם ומערבבים היטב. מעבירים לצלחת הגשה ויוצקים שמן זית מעל.

מרק עוף צח אמיתי

אני אוהב עופות גדולים ואם מדובר על מרק רצוי שיהיו גדולים מאוד (2 ק"ג). מביני דבר הסבירו לי שמרק עוף עושים מרוקים (עוף מבוגר מאוד, עם בשר קשה והמון טעם), כי הם נותנים את הטעם הטוב ביותר למרק. רצוי מאוד לבשל גם את רגלי העוף (אחרי שעברו פדיקור, כמובן), כמו שהיו עושות הסבתות.

המרכיבים:

1 עוף גדול וטרי ושלם

2 יחידות שורש סלרי, קלוף וחתוך לרבעים

2 יחידות שורש פטרוזיליה, קלוף וחצוי

4 גזרים בינוניים, קלופים ופרוסים למקטעים באורך 10 ס"מ

5 בצלים בינוניים, קלופים וחצויים לשניים

2 יחידות כרישה צעירה, נקייה ופרוסה למקטעים באורך 10 ס"מ

3 לפתות, קלופות וחצויות לשניים (או קולרבי)

4 תפוחי אדמה גדולים, קלופים ופרוסים לפרוסות עבות (3 ס"מ)

4 גבעולי סלרי ירוק עם העלים, שטופים וחתוכים גס

3 קישואים קטנים, שטופים וחתוכים לעיגולים בעובי 3 ס"מ

4 עלי דפנה

1/2 כף פלפל אנגלי שלם

1 כפית פלפל שחור שלם

1 ענף טימין

2 שיני שום

צרור עלי פטרוזיליה

 אופן ההכנה:

  1. שוטפים את העוף היטב ומסירים מהחלק הפנימי את כלי הדם והנימים.
  2. מכניסים את העוף לסיר, מכסים במים, מביאים לרתיחה ומכבים. מניחים בצד לחמש דקות.
  3. מוציאים את העוף מהסיר ומעבירים אותו לסיר עמוק ורחב. מכסים במים (רצוי מסוננים ואפילו מינרליים - בחג מותר להשקיע) עד לגובה של כ-10 ס"מ מעל פני העוף.
  4. מוסיפים עלי דפנה, פלפל אנגלי, פלפל שחור, מלח, ענפי טימין ומביאים לרתיחה. מנמיכים להבה ומסירים קצף.
  5. מכניסים את הירקות בשלבים (לפי זמני הבישול שלהם): תפוח אדמה, גזר, לפת וממשיכים לבשל על סף רתיחה (או בעבוע קל בלבד) כשעה.
  6. מוסיפים בצלים, כרשה וגבעולי סלרי ומבשלים שעה נוספת תוך כדי הסרת קצף תמידית.
  7. מוסיפים את הקישואים וממשיכים לבשל כחצי שעה. טועמים ומוסיפים מלח לפי הצורך.
  8. מוציאים את העוף בשלמותו ומניחים על גבי קרש חיתוך ומחלקים לקערות מרק.
  9. מחלקים את הירקות ויוצקים את המרק. מטפטפים מעט שמן זית ומגישים (ניתן לבשל במרק בסמוך להגשה אטריות ביצים דקות).


מאחל לכולכם צום קל וגמר חתימה טובה מכל הלב,

רפי

הוספת תגובה

נשארו 150 תוים
נשארו 1500 תוים

18 תגובות

נשארים מעודכנים

מנוי במייל

קבלת עדכונים על רשומות חדשות ישירות לתיבת האמייל
יש להזין אימייל תקין על מנת להרשם לעדכונים
ברגעים אלו נשלח אליך אימייל לאישור/ביטול ההרשמה
*שים/י לב, מרגע עשית מנוי, כותב/ת הבלוג יוכל לראות את כתובת האמייל שלך ברשימת העוקבים.
© כל הזכויות לתוכן המופיע בדף זה שייכות ל רפי כהן raphael אלא אם צויין אחרת