11
עדכונים

מנוי במייל

קבלת עדכונים על רשומות חדשות ישירות לתיבת האמייל
יש להזין אימייל תקין על מנת להרשם לעדכונים
ברגעים אלו נשלח אליך אימייל לאישור/ביטול ההרשמה
*שים/י לב, מרגע עשית מנוי, כותב/ת הבלוג יוכל לראות את כתובת האמייל שלך ברשימת העוקבים.
X

אמנות קולינארית, או להיות שף לעצמך

Natiie 2008-2011 ©
מלוא זכויות היוצרים המופיעים בבלוג זה לרבות התכנים, עיצוב, התמונות, וכל חומר אחר הכלולים בו, אם לא נאמר מפורשות אחרת, שמורים ל-Natiie בלבד. אין להפיץ, לשכפל, להעתיק, למכור, לשדר, לפרסם, להציג בפומבי או לעשות כל שימוש מסחרי כלשהו בכל או בחלק מתכניו של הבלוג, כולל תמונות, וכל דבר אחר המוצג בבלוג, אלא אם ניתנה רשות כתובה וחתומה לכך בכתב ומראש ע''י Natiie. במידה והחלטתם להעתיק או להעביר לצד שלישי מתכונים, תכנים, או כל חומר אחר הכלול בבלוג, – אנא הקפידו לצרף קישור ישיר לבלוג או לפוסט, בליווי הקרדיט לבעלת הבלוג/פוסט. עם זאת, חל איסור גורף להשתמש בתמונות או עבודות גרפיות המוצגות בבלוג של Natiie.
אמנות קולינארית

מרק רַסוֹלְנִיק – עם מלפפונים חמוצים

מרק רַסוֹלְנִיק – עם מלפפונים חמוצים
רסולניק – מנה ראשונה חמה מבוססת על מי-שימורים של מלפפונים חמוצים (כמובן שאפריורי מדובר בחמוצים ביתיים). שימוש במי מלח, בהם הוחמצו מלפפונים, בתור בסיס עבור הכנת מרקים היה מוכר ברוסיה כבר במאה ה-XV. כמות מי שימורים והריכוז שלהם ביחס לשאר הנוזלים ובשילוב עם שאר המרכיבים העיקריים של המרק (בשר, דגים, פטריות, ירקות, דגנים), היו למעשה שונים ממתכון למתכון, ובעקבות כך נוצרו מנות מגוונות עם שמות שונים. לפי כך, רסלניק הוא מרק חמצמץ-מלוח במידה עדינה המבוסס על מי שימורים של מלפפונים – יכול להיות גם צמחוני, גם בשרי, אך במקור עשוי עם חלקי פנים (כבדים, כליות, לבבות, קורקבנים וכד`). המנה שהיא יותר מרוכזת ועשירה זכתה לשם סַלָנְקָה והיא עשויה ממגוון עשיר של בשרים, נקניקים ויכולה לכלול גם מלפונים חמוצים, גם כרוב כבוש, גם זיתים. היות ומתכונים של רסולניק התגבשו לחלוטין יחסית מאוחר – באמצע המאה ה-XIX, מרק זה כולל גם תפוח אדמה, גם אורז, וכיום מגוון ירקות שורש נוספים כגון גזר, גזר לבן, Rutabaga, Brassica rapa (אם מישהו מכיר את השמות האלה בעברית אשמח מאוד להשכיל... אינני מכירה את זה בעברית), גם סוגים רבים של דגנים, וכמויות גדולות של ירקות ארומטיים כגון בצל, כרישה, פטרוזיליה, סלרי, שמיר, טרגון, צתרה, וגם תבלינים קלסיים: עלי דפנה, פלפל אנגלי, פלפל שחור.

 

לפני שאגש למתכון אציין שאין בכלל מה להשוות בין מלפפונים חמוצים/כבושים/מלוחים ביתיים לבין מה שקונים בחנויות בקופסאות שימורים מפח. מי שהחמיץ פעם מלפפונים בבית (ולא חמוצים סיניים מהירי הכנה) בוודאי מכיר את ההבדל: דוגמא 1, דוגמא 2, דוגמא 3, דוגמא 4 (הפעם אין לי תמונה מקורית משלי, בפעם הבאה כאשר אימא שלי תכין, או סבתא, אצלם ואולי אף ארשום מתכון).

 

מרכיבים:

1 עוף קטן (או חלקים למרק עוף: כנפים, גרונות, קורקבנים, או לחילופין בשר או עצמות בקר)

½ 3 ליטר מים

1 בצל

1 גזר

½ שורש סלרי

1 שורש פטרוזיליה

2 עלי דפנה

 

4-5 תפוחי אדמה

1 גזר גדול

1 בצל

½ שורש סלרי

5-6 מלפפונים חמוצים גדולים במלח

¾ כוס מי שימורים של מלפפונים

½ כוס גריסי פנינה

2 כפות רסק עגבניות

1 כף שמיר קצוץ

 

הכנה:

1. להכין ציר עוף/בשר לפי ההסבר כאן.

 

2. כבר בתחילת הכנת הציר רצוי להכין גריסי פנינה: לשים ¾ כוס גריסי פנינה לתוך קערית עמוקה, לשפוך מים רותחים מעל עד כיסוי. כל כמה זמן, עם התקררות המים, להחליף מים למים רותחים חדשים. להשרות את גריסי הפנינה עד הרגע בו נצטרך להכניסם לתוך סיר המרק.

 

3. כאשר הציר מוכן להוציא את העוף, לחלק למנות קטנות או להפריד את הבשר מעצמות, להשליך עצמות לפח ואת הבשר להניח בינתיים בצד.

 

4. לתוך סיר עם הציר להעביר את גריסי הפנינה המסוננים. לבשל 30 דקות. לאחר 30 דקות להוסיף תפוחי אדמה קלופים וחתוכים לקוביות. לבשל עוד 15 דקות.

 

5. בינתיים, לחתוך בצל לקוביות, גזר ו- ½ שורש סלרי למקלונים דקים. לטגן במעט שמן את הבצל עד לשקיפות בלבד. להוסיף את הגזר והסלרי החתוכים. לטגן-לאדות 3 דקות. להוסיף מלפפונים חמוצים חתוכים, את מי השימורים וכף רסק עגבניות. לבשל עוד 2 דקות.

 

6. להעביר את תוכן המחבת ואת הבשר השמור בצד אל הסיר. להביא מרק לרתיחה. לבשל עוד 10 דקות. ממש בסיום הבישול להוסיף שמיר קצוץ, לכבות את האש, לסגור מכסה ולתת למרק לספוג את כל הטעמים לכ-חצי שעה.

 

להגיש חם עם שמנת חמוצה (לפי הרצון).

 

הערות שוליים: לקראת סיום הבישול לטעום מהמרק ולתבל לפי הצורך. אם יש צורך להוסיף מלך ופלפל או אף עוד מלפפון. בהתאם לטעם.

 

אם למישהו נראה מוזר שילוב של מלפפונים חמוצים בתוך מרק, תחשבו שזה לא יותר מוזר מריבת חצילים או גזר, או מתבשילי בשר עם זיתים...

בתיאבון!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nati

 

הוספת תגובה

נשארו 150 תוים
נשארו 1500 תוים

19 תגובות

© כל הזכויות לתוכן המופיע בדף זה שייכות ל Natiie אלא אם צויין אחרת