00
עדכונים

מנוי במייל

קבלת עדכונים על רשומות חדשות ישירות לתיבת האמייל
יש להזין אימייל תקין על מנת להרשם לעדכונים
ברגעים אלו נשלח אליך אימייל לאישור/ביטול ההרשמה
*שים/י לב, מרגע עשית מנוי, כותב/ת הבלוג יוכל לראות את כתובת האמייל שלך ברשימת העוקבים.
X

שיתוף מהמטבח הפרטי

`בנייה` - הסופגניות של ניו-אורליאנס

 סיימתי זה עתה לקרוא את הספר "קרטל האורז".
 
איזכור של הסופגניות האלו, במשפט אחד בסיפור, כבר איתגר אותי למצוא את המקור לסופגניות, וגם את המתכון.
 
באיזשהו מקום, חשבתי שבאמת אין הרבה מה לחדש, מה עוד יכול להיות חדש בסופגניות? קמח שמן ביצים סוכר והרבה שמן. זה פחות או יותר. באותה מחשבה עלו לי ה`ספינג` ממרוקו. לא יודעת למה אבל הבנייה - במבטא צרפתי,  כנראה היו אי שם במעמקי הזכרון אצלי, והתלכדו עם המתכון המקורי. אולי שמעתי פעם את המילה הזו וזה מה שעשה לי חשק לבדוק את המתכון.
 
אז ככה, בYNET פרסם רוני ונציה מאמר שמסביר את מקור הבנייה, עם מרשם מסודר להכנה.
 
"בנייה (BEIGNETS) היא סופגנייה קלילה שמקורה בצרפת, שנהוג לאכול בקרנבלים ובחגי מסיכות ותחפושות. הרעיון, לעטוף בבצק כל מיני פירות ואחר כך לטגן בשמן חם, הובא לצרפת ע"י הצלבנים. המתכון פותח לגרסאות אינספור בכל פרובינציה ברחבי צרפת, והדבר זיכה אותו בכינויים שונים. המהגרים הצרפתים הביאו אותו לניו-אורלינס שבארה"ב, שם הפכה הבנייה למאכל מקומי מובהק"
 
נראה מאד מעניין, השילוב של פרי בתוך הסופגניה שמזכיר את הקינוחים במסעדות סיניות.
 
כאן אפשר למצוא את המאמר והמתכון:
http://www.ynet.co.il/articles/0,7340,L-3183304,00.html
 
 
ולעומת זאת בויקיפדה (באנגלית) מישהו העלה את הערך הזה עם הסברים ומקורות, מצורף גם כאן:  

Beignet

From Wikipedia, the free encyclopedia

Jump to: navigation, search
Beignets with powdered sugar at Café du Monde in New Orleans
Potato-Beignet in the Upper Savoy

A beignet ([bεɲ.e] pronounced ben–YAY, from the Middle French word for "bump"), in American English, refers to a pastry made from deep-fried dough and sprinkled with confectioner`s sugar, effectively a sort of French doughnut. In the US, beignets are often found in, and typically associated with, the city of New Orleans, Louisiana. Savory versions of beignets are also popular as an appetizer, with fillings such as crawfish or shrimp.

The term beignet can be applied to two varieties, depending on the type of pastry. The French doughnut beignet in the United States is simply a deep-fried choux pastry; this variety is very similar to Italian zeppole. Beignets can be made with yeast pastry as well however - such yeast donuts might be called boules de Berlin in French, referring to Berliner doughnuts which have a ball shape filled with fruit or jam. This variety is similar to the Polish pączki.

In France, beignet is an umbrella term for a large variety of pastries made from deep-fried dough with fruit or vegetable filling. They may contain other fillings, as well: potatoes, mushrooms, or even meat. The tradition of deep-frying fruits for a side dish dates to the time of Ancient Rome. Names for beignet recipes can differ throughout France - beignets, bugnes, merveilles, oreillettes, beignets de carnaval, bottereaux, tourtisseaux, corvechets, ganses, nouets, vautes and more.

The western parts of Germany took over the name beignet mainly for beignet variants with a fruit filling while referring to other variants as Krapfen.

They are also served at restaurants such as Cafe du Monde, and at theme park resorts such as Disney`s Port Orleans Resort.

 

 וכאן מתכון לבנייה - מן האינטרנט:

http://southernfood.about.com/od/doughnutsandfritter/bl90626a.htm/

French Market of New Orleans, Louisiana.

Ingredients:

  • 1 envelope active dry yeast
  • 1 1/2 cups warm water (approx. 105°)
  • 1/2 cup granulated sugar
  • 1 teaspoon salt
  • 2 eggs, beaten
  • 1 cup evaporated milk
  • 7 cups all-purpose flour
  • 1/4 cup shortening, softened
  • oil for deep frying
  • powdered sugar

Preparation:

In large bowl, sprinkle yeast over the warm water; stir to dissolve and let stand for 5 minutes. Add sugar, salt, beaten eggs, and evaporated milk. Whisk or use electric mixer to blend thoroughly. Add 4 cups of the flour; beat until smooth. Add shortening; gradually blend in remaining flour. Cover with plastic wrap and chill at least 4 hours or overnight. Roll out on floured board to 1/8-inch thickness. Cut into 2 1/2 to 3-inch squares. Deep fry at 360° for 2 to 3 minutes until lightly browned on both sides. Drain on paper towels and sprinkle generously with powdered sugar. Serve hot with coffee.
Dough can cut and frozen, separated in container with waxed paper.

Makes 4 to 5 dozen.

http://southernfood.about.com/od/doughnutsandfritter/bl90626a.htm/

 

והאתגר הבא שלי, למצוא את המתכון המקורי ל"שוקט" SUUKET , אלו פחזניות חמאה זערוריות, מן המטבח הצרפתי כמובן.

הוספת תגובה

נשארו 150 תוים
נשארו 1500 תוים

7 תגובות

מאילו מדינות מבקרים
free counters
בחירת העורך
אלבום תמונות בתפוז
פתגם היום/ציטוט היום
  • "אוכל, הוא בעצם סמל לאהבה. כשמכינים אותו..
ביקורת מסעדות
עיצוב מטבחים
"הקוראים המשפיעים"
  • בדידותו של קורא המחשבות
  • "המאמינים"
מוצרים-סקירות/המלצות
קוביית קוד חופשי
© כל הזכויות לתוכן המופיע בדף זה שייכות ל אילה56 אלא אם צויין אחרת