00
עדכונים

מנוי במייל

קבלת עדכונים על רשומות חדשות ישירות לתיבת האמייל
יש להזין אימייל תקין על מנת להרשם לעדכונים
ברגעים אלו נשלח אליך אימייל לאישור/ביטול ההרשמה
*שים/י לב, מרגע עשית מנוי, כותב/ת הבלוג יוכל לראות את כתובת האמייל שלך ברשימת העוקבים.
X

שיתוף מהמטבח הפרטי

"המרק של קפקא"

 
 

המרק של קפקא
Kafka`s Soup - Mark Crick
הספרות העולמית בארבעה-עשר מתכונים
94 עמודים, הוצאת "עם עובד", 2008.
כתב ואייר - מארק קריק.
 
"המרק של קפקא" , הוא ספר המביא ארבעה-עשר סיפורים שכתב בחן רב מארק קריק - צלם לונדוני שזהו לו ספרו הראשון. 
 
 
למארק -היתה היכולת והכישרון לקחת את התכונות העיקריות שמאפיינות את הסופרים ולחבר בשם כל סופר מתכון-סיפור בדיוק כפי שהסופר היה כותב. נאמן לסופרים, לדרך חייהם, לסגנון כתיבתם, לרוח התקופה ולדרך הסיפורים שהם כתבו, חיבר מארק סיפור-מתכון לכל סופר וכתב אותו כאילו הסופר עצמו הוא זה שכתב, בניגוד למה שכתוב בעטיפת הספר "הספרות העולמית  בארבעה-עשר מתכונים" כי אלו לא מתכונים שאותם חיברו הסופרים, או שאולי הם מוזכרים היכן שהוא בספרים אבל הדבר לא מאוזכר בספר.  
 
הדבר מזכיר את הסגנון החדש בספרות האוכל: ספרי הבישול של היום כבא אינם ספרי בישול נטו. כולם כותבים מתכונים שאליהם הם מצרפים סיפור או שמא סיפור שאליו  מצורף מתכון. לרוב אלו סיפורים משפחתיים, סיפורים משעשעים, סיפורים פיקנטיים וגם  סיפורים הסטוריים שמבקשים לתעד ולשמר מתכונים במשפחה מסויימת או בעדה מסויימת. מארק בחר להתמקד בארבעה עשר סופרים בעלי שם עולמי ולפי היכרותו עמם על סמך יצירותיהם, לחבר ספורים מתובלים בפארודיה בנדיבות רבה. 
 
מארק בחר בריימונד צ`נדלר, ג`יין אוסטין, פרנץ קפקא, ארווין וולש, מרסל פרוסט, גרסייה מארקס, ג`ון סטיינבק, המרקיז דה-סאד, וירג`ינה וולף, הומרוס, גרהם גרין, חורחה לואיס בורחס, הרולד פינטר וג`פרי צ`וסר.
 
לארווין וולש למשל - סופר סקוטי בן זמננו, שמעיד על עצמו כעוסק בכתיבה ובעיסוקים תרבותיים בניגוד לחייו המוקדמים (מן הויקיפדיה), חיבר מארק סיפור-על עוגת שוקולד עשירה כשכל תיאור הכנת המתכון מתובל ב"חייו המוקדמים". השפה היא שפת רחוב :"אנ`מוריד ת`מחבת מהאש ושובר שתי ביצים לתוך קערית. העיניים שלי מספיקות ל`תמקד על הקליפות די זמן בשביל לקרוא ת`תאריך תפוגה: הזונות רוצים שאנ`יזרוק אותם לפח ויקנה חדש. יכול להיות שהתרנגולת שהטילה אותם כבר יושבת בסופר בהקפאה עמוקה".
 
מרסל פרוסט - בספר מתקין את מנת הדגל האיטלקית - טירמיסו -מנה מענגת ונחשקת  וזאת בשל אורח חייו ובשל המסר העיקרי שבו האמין: חיוב החיים ואהבתם. הסיפור מתרחש בבית קפה פריזאי. תוך כדי שקיעה בזכרונות על קפה איטלקי וחווית מפגש עם אהובה משכבר הימים, שמזכירה לו את הטירמיסו שהגיע לפיו. וכשברצונו לשחזר שוב את החוויה הוא מזמין ספל נוסף, אך המלצרית מתנצלת שהביאה לו בטעות קפוצ`ינו בטעם שקדים. [מעורר חיוך והרבה צחוק].
 
 
 ג`יין אוסטן - הסופרת - שבערוב ימיה כתבה ספרים שהיו מעין קומדיות של טעויות עם מודעות חברתית, `אירחה` במטבח חברה לארוחת ביצים וטרגון. הסיפור הזה מספר גם על רוח התקופה: חיי הקהילה, קבלת אנשים חדשים לחברה, הבדלי מעמדות.
הסיפור הזה כתוב בשנינות רבה. האופי של האנשים מואנש על המצרכים ושזור לכל אורכו של הסיפור הקצרצר: "הטבע חנן את ביציה בנטייה מובהקת להתחבב על הבריות", "מאז ומתמיד סברה שטרגון הוא עשב בעייתי שקשה לרצותו" ייתכן שכתב את הקטע הזה על סמך סיפור של הסופרת והחליף את הדמויות בביצים וטרגון.
 
 בטוסט גבינה בנוסח הרולד פינטר אנו מוזמנים להכנס לתוך מחזה. הרולד פינטר מחזאי, במאי קולנוע ותיאטרון , `מזמין` חבר לארוחה הכוללת טוסט גבינה. הקטע הזה מעלה הרבה חיוכים.
 
סיפור `המרק של קפקא` מתאר את אורח חייו של קפקא: חי לבד, אורחים לא קרואים מגיעים לביתו, קפקא לא זוכר שהזמין אותם, ומכין להם ארוחת בזק. מרק מיסו.
 
ולמה ג`ון סטיינברק מבשל ריזוטו פטריות? אולי כשם שעסק בספריו בבני המעמד הבינוני וחתר לשוויון וצדק חברתי, כך מצא מארק את החיבור למנה הפשוטה הזו : "הפורצ`יני רבצו יבשים ומקומטים, כל פיסה מעוותת מצמא וצבעה חום בהיר כאדמה חרבה. כשסוף סוף נשפכו עליהם המים, תחילה בפרצים קצרים, שתו ככל יכולתם, אבל עד מהרה היו מכוסים כולם בנוזל המחיה. הרסיסים החרבים שבו לצורתם הקודמת, ומתת המים הפכה את הסבך הנפתל לעיסה רכרוכית, מבהיקה" ציטוט מן הספר.
 
לבשלנים - משיהיו מעוניינים להכין אחד או את מבחר המאכלים שבספר  לפי המתכונים שמפורסמים נדרש איזשהו ידע בסיסי בבישול מאחר והוראות מדוייקות אין. מה שיש זה איזשהו תיאור של הכנה. גם בכמויות שרשומות במתכונים  יצטרך המשחזר להפעיל איזשהו שיקול דעת, שהרי איך אפשר להכין עוגת שוקולד עם חצי קילוגרם הסוכר? אבל כל זאת נסלח כמובן כי אוהבי המטבח, ישמחו אולי על הטיפים הקטנים כמו איך להכין טירמיסו או איך לפתור בעיה שמתעוררת כשרוצים ומציעים לאורח טוסט גבינה אבל טוסטר אין
 
"קובץ הפארודיות השנון הזה יסב לכם עונג כה רב, שרק תצטערו בבוא העת להניח את הספר ולשבת לשולחן". [מגב הספר]
ההמלצה הזו בהחלט אמינה
 
 אותי, הספר לקח למרחבי הויקיפדיה לקרוא יותר על הסופרים, ולמצוא את ההקשרים לסיפורים שנבחרו ולהכין לי שוב רשימה חדשה של ספרים לקריאה בבוא העת.
 
וכמי שאוהבת אוכל טוב, ובעיקר תפריטים מיוחדים ומנהלת בלוג שעוסק באוכל, אולי ארים את הכפפה ואכין איזשהו מתכון מהספר.
 
הספר, או שבעצם ספרון - מומלץ לאוהבי האוכל, הבישול והמטבח. אוהבי הספרות שיכולים לקבל הצצה קטנה נוספת לעולמם של הסופרים. מומלץ כספר מתנה. נחמד שיהיה במטבח בהישג-יד - לקרוא מדי פעם ולהכין מטעמים עם חיוך.
 
 
 
 

הוספת תגובה

נשארו 150 תוים
נשארו 1500 תוים

תגובה אחת

מאילו מדינות מבקרים
free counters
בחירת העורך
אלבום תמונות בתפוז
פתגם היום/ציטוט היום
  • "אוכל, הוא בעצם סמל לאהבה. כשמכינים אותו..
ביקורת מסעדות
עיצוב מטבחים
"הקוראים המשפיעים"
  • בדידותו של קורא המחשבות
  • "המאמינים"
מוצרים-סקירות/המלצות
קוביית קוד חופשי
© כל הזכויות לתוכן המופיע בדף זה שייכות ל אילה56 אלא אם צויין אחרת