88
עדכונים

מנוי במייל

קבלת עדכונים על רשומות חדשות ישירות לתיבת האמייל
יש להזין אימייל תקין על מנת להרשם לעדכונים
ברגעים אלו נשלח אליך אימייל לאישור/ביטול ההרשמה
*שים/י לב, מרגע עשית מנוי, כותב/ת הבלוג יוכל לראות את כתובת האמייל שלך ברשימת העוקבים.
X

קולינריא

סלט עלי תרד מבושל בסגנון מרוקאי (בתיבול שום, כמון ולימון)

עוד סלט מבושל מהמטבח המרוקאי, בראש השנה נהוג להכין אותו כחלק מהברכות המסורתיות (סלק... שיסתלקו אוייבנו...) והוא הפך לברכה האהודה ביותר על ילדים ומבוגרים כאחד. שילוב של טעם מעודן עם ניחוח אוריינטלי.
בניגוד לערכים תזונתיים בירקות ופירות מסויימים ההולכים לאיבוד בתהליך הבישול, התרד שומר על ערכו התזונתי הגבוה בבישול כך שבנוסף לטעם הנפלא אנו מזינים את גופנו (ועורנו) בהרבה מאוד טוב.
התרד - ראשית, ננפץ סטיגמה בקרב מי שהיא טרם נופצה: התרד אכן עשיר בברזל אך תרומתו לגוף בהיבט זה, נמוכה. אז עם כל הכבוד לפופאי... לא הברזל שבתרד היה מקור החוסן שלו אולם אין זה פוסל את האפשרות שהתרד על יתרונותיו וערכיו האחרים בהחלט סייע לו ולתדמית השרירית שלו .
תרד ואספרגוס, הירקות המומלצים ביותר לאכילה ע"י האגודה למלחמה בסרטן, כמונעים ומצמצמים סיכויי חזרת מחלת המלנומה (סרטן העור)
במכון למחקר רפואי שבקוויסלנד נערך מחקר במשך 11 שנים ובהשתתפות 1,000 נבדקים וממצאיו העלו כי צריכת תרד 3 פעמים בשבוע היא המתכון המנצח למניעת סרטן העור. באנשים שכבר לקו במחלה, צריכת התרד הצליחה להפחית ב-55% את סיכויי חזרתה.
בכלל, התרד הנמנה על משפחת העלים הירוקים מהווה מקור מצויין לויטמין A באמצעות הקרוטנואידים (בטה קרוטן) שבו, אשר בישול העלים מקל על ספיגתם בגוף. כן הוא עשיר בחלבון יותר מכל ירק אחר, בויטמין K, ויטמין A, ויטמין C, מגנזיום, מנגן, חומצה פולית וכמובן... ברזל. אלא שכאמור, לא בכמות ה"היסטרית" שיוחסה לו מהסיבה שהתרד מכיל גם חומצה אוקסלית שסופחת ברזל ובכך מצמצמת משמעותית את ספיגתו בגוף, אותה חומצה שקושרת את הסידן הרב המצוי בתרד ומונעת ממנו להיספג כראוי בגוף.
 
כמות ל-400 גרם סלט מוכן

המצרכים

ההכנה

 
  1. 3 אריזות (900 גר`) עלי תרד טריים
  2. ½1 ליטר מים (להרתחה)
  3. 2 שיני שום קלופות וקצוצות
  4. 3 כפות שמן קנולה
    תיבול:
  5. 1 כפית כמון
  6. 1 כפית פפריקה מתוקה
  7. 1 כפית מלח
  8. מיץ מלימון אחד סחוט
1-5 מעבירים לסיר רחב את עלי התרד הנקיים והשטופים ומכסים בליטר עד ליטר וחצי מים. מביאים לרתיחה, מנמיכים את הלהבה ומבשלים 30-35 דקות עד התרככות מוחלטת. משאירים בסיר עם המים הרותחים 10 דקות נוספות לפני שמסננים את העלים.
מעבירים את עלי התרד, שהצטמקו משמעותית בהרתחה, למסננת לניקוז מירבי של הנוזלים ולקירור מוחלט וקוצצים.  
3-4 מחממים את השמן במחבת רחבה ומטגנים קל מאוד את שיני השום הקצוצות (זהירות! הן עלולות להישרף במהירות), מוסיפים את עלי התרד הקצוצים ומבשלים תוך עירבוב מפעם לפעם - עד לייבוש מוחלט והיוותרות העלים במחבת ללא נוזלים
5-8 מוסיפים את התבלינים והלימון, מערבבים היטב ומניחים להתקרר לפני שמעבירים לצנצנת אטומה.
 

טבלת ערכים תזונתיים והערות

 

למתכון

למנה (לפי חישוב של 6 מנות –  158.3 גר` כל מנה)

אנרגיה (קק"ל)

542.00

90.3

חלבונים (גר`)

27.11

4.5

פחמימות (גר`)

38.79

6.5

שומנים (גר`)


שומן רווי

38.30


2.94

6.4


0.5

שומן חד בלתי רווי


שומן רב בלתי רווי

21.27


11.63

3.5


1.9

כולסטרול (מ"ג)

0.00

0     

סיבים תזונתיים (גר`)

21.76

3.6

נתרן (מ"ג)

4493.90

749

סידן (מ"ג)

1233.30

205.6

ברזל (מ"ג)

32.11

5.4

מגנזיום (מ"ג)

782.70

130.5

ויטמין C

106.85

17.8

ויטמין A (מק"ג)

7332.60

1222.1

קרוטן (מק"ג)

332.63

55.4

אשלגן (מ"ג)

4243.10

707.2

פוליאצין (מק"ג)

310.20

51.7

אבץ (מ"ג)

6.84

1.1

זרחן (מ"ג)

512.75

85.5

סה"כ גרמים

950.00

158.3

הערות: 

ברזל כידוע הוא מרכיב חשוב וחיוני בתזונתינו. הספיגה המירבית שלו מגיעה ממזונות מהחי. כמו למשל כבד,דגים, בשר בקר, הודו וכדומה. המקורות הצמחיים לברזל כוללים ברוקולי, כרוב, תרד ועוד. הספיגה הרבה פחות טובה עקב הימצאות חומצה אוקסלית הקושרת את הברזל. על מנת לשפר את הספיגה מומלץ להוסיף למזונות מהצומח ויטמין סי. הוא יכול לבוא בצורת פלפל אדום, עגבניה, מיץ לימון או קיווי. מזונות צמחיים נוספים העשירים בברזל הם טחינה, שקדים, חלב סויה, קטניות, שעועית, פירות יבשים כמו תאנים, משמשים, דגני בוקר מועשרים, פיתה מחיטה מלאה, צנוברים, אגוזי מלך ועוד.

 

בברכה

גליה פינקל, דיאטנית קלינית B.Sc

הוספת תגובה

נשארו 150 תוים
נשארו 1500 תוים

5 תגובות

טעימה בתמונות
בתרמומיקס
לתשומת לב הצליאקים

© כל הזכויות לתוכן המופיע בדף זה שייכות ל Tami661 אלא אם צויין אחרת