88
עדכונים

מנוי במייל

קבלת עדכונים על רשומות חדשות ישירות לתיבת האמייל
יש להזין אימייל תקין על מנת להרשם לעדכונים
ברגעים אלו נשלח אליך אימייל לאישור/ביטול ההרשמה
*שים/י לב, מרגע עשית מנוי, כותב/ת הבלוג יוכל לראות את כתובת האמייל שלך ברשימת העוקבים.
X

קולינריא

מעדן חבושים - בסגנון מרוקאי

חבושים... לרבים הפרי הזה הוא מסוג הפירות והירקות בשווקים (או בסופר) ש"סתם תופס מדף" ואין להם צל של מושג מה אפשר לעשות עם הדבר הקשה והיבש הזה, מה גם שמדובר בפרי עונתי שמככב במדפים לפרק זמן קצר בחודשים ספטמבר עד אוקטובר (מקסימום נובמבר - תקופת חגי ראש השנה) ואז נעלם שוב עד לשנה הבאה.
ובכן, למי שמכיר את המטבח המרוקאי - הפרי הזה מוכר וחביב ביותר גם בבישול אך בעיקר בגירסאות המתוקות שלו.
הגירסה הנפוצה והמתוקה ביותר היא מעדן חבושים (מעין ריבה) כאשר נלווים אליו שדרוגים ועיבודים בצורה של ריסוק ויצירת כדורים מגולגלים בקוקוס או טחינתו ומילוי סירות בצק פריך (ברקטים). כאן אני מביאה את המעדן בגירסה האהובה ביותר עליי ועל בני ביתי... פלחים מתוקים עם מרקם חיצוני פריך במידה מסויימת ופנים רך ועסיסי.
הסירופ - שהוא תוצר נלווה בלתי נפרד, הוא מעדן בפני עצמו הטעים להפליא בהזלפה על פנקייק, עוגת שמרים או כל פנטזיה מתוקה אחרת.
קצת על פרי החבוש - החבוש, בדומה להתפתחותו המתורבתת (כך לפי סברה בוטנית), התפוח, מכיל רמות גבוהות של פקאטין ולכן משמש רבות את להכנת ג`לי ולהסמכת ריבות. בשל תכונת ההסמכה הזו, הוא משתלב יפה גם בבישול צלי בשר.
במטבח המרוקאי (בקרב ילידי ערים מסויימות) היה נהוג תבשיל צלי בשר עם חבושים בארוחה המפסקת של יום כיפור ואילו את החבוש הטרי נהגו לכסות בנעיצת ניצני ציפורן מיובשים ולהריחו במהלך הצום (כנראה משום שגם לחבוש וגם לציפורן תכונות המשפיעות על הרגעת פעילות הקיבה ונגד בחילות)
חלקי החבוש השונים - צמח, פרי, זרעים - משמשים למטרות ריפוי כגון: דלקות מעיים, כאבי גרון, שילשולים ושטפי דם בקיבה ודלקות עיניים (הכנת משחה מה"ג`לי" שמשחררים הזרעים בהרתחה). גם בתעשיית הקוסמטיקה והקוסמטיקה הרפואית משתמשים בפרי הנפלא הזה. תכולת הטאנין שבו (11%) הופכת אותו ליעיל לשיזוף ולתעשיית היינות (הטאנין גורם לשימור טבעי של יין, חומר זה מפרק שומנים בדם. הממליצים, מטעמים בריאותיים, לשתות כוס יין מתבססים על העובדה שיין אדום מותסס עם הקליפות והחרצנים ומכאן שהוא מכיל טאנין)
 
ערכים תזונתיים בחבוש - למנת הגשה (100 גרם):
מים - 83.8%; פחמימות - 15.3 גר`; חלבון  - 0.4 גר`; שומן - 0.1 גר`; ויטמין B1 (תיאמין ) - 0.02 מ"ג; ויטמין B2 ( ריבופלבין ) - 0.03 גר`; ויטמין A - 40 י.מ. בינ`; ברזל - 0.7 מ"ג; סידן - 11 מ"ג; זרחן - 17 מ"ג; אשלגן - 197 מ"ג; ויטמין C (מ"ג) - 15-20; נתרן - 4 מ"ג
 
 כמות ל-1 ק"ג מעדן מוכן

המצרכים

ההכנה

  1. ½1 ק"ג חבושים (כ-6 יחידות)
  2. ½ לימון 
  3. מים להשרייה (כ-2 ליטר)
  4. ½ ק"ג סוכר
  5. ¾ ליטר (750 מ"ל) מים

1-3 מכינים קערה רחבה עם מים ומיץ לימון (וגם הקליפה ממנה נסחט המיץ), משרים בה כל חבוש שקולף (למניעת השחרה). מגלענים את החבושים, מחלקים כל חבוש ל-8 פלחים, ומעבירים לקערה עם הלימון עד סיום גילעון וחיתוך כל החבושים.

4-5 מסננים את החבושים ממי ההשרייה ומעבירים אותם לסיר עמוק עם המים והסוכר. מביאים לרתיחה על להבה גבוה, מגלים את הסיר ומנמיכים את הלהבה. מבשלים בסיר גלוי, על הלהבה הגבוהה כשהיא מונמכת, כשעתיים עד שעתיים וחצי - אם הנוזלים לא מצטמצמים מספיק כעבור שעתיים והחבושים כבר האדימו, להגביה את הלהבה לדקה-שתיים ושוב להנמיך.

01 - קילו וחצי חבושים02 - מקלפים ומשרים במים עם לימון03 - מחלקים לשמונה פלחים כל חבוש, מעבירים לסיר רחב, מכסים במים וחצי קילו סוכר
4 - מבשלים בסיר גלוי כשעתיים, על להבה גדולה מונמכת, עד הצטמצמות הנוזלים ושינוי הצבע לאדמדםמפזרים או מגלגלים בקוקוס, אגוזים טחונים או שומשום ומגישים
 

הסדנאות מתקיימות בקבוצות מצומצמות באווירה ביתית, מקצועית וקולינרי[א]ת

פרטים במייל:  tamiben@012.net.il או בטלפון: 054-4670683 

הוספת תגובה

נשארו 150 תוים
נשארו 1500 תוים

20 תגובות

טעימה בתמונות
בתרמומיקס
לתשומת לב הצליאקים

© כל הזכויות לתוכן המופיע בדף זה שייכות ל Tami661 אלא אם צויין אחרת