00
עדכונים

מנוי במייל

קבלת עדכונים על רשומות חדשות ישירות לתיבת האמייל
יש להזין אימייל תקין על מנת להרשם לעדכונים
ברגעים אלו נשלח אליך אימייל לאישור/ביטול ההרשמה
*שים/י לב, מרגע עשית מנוי, כותב/ת הבלוג יוכל לראות את כתובת האמייל שלך ברשימת העוקבים.
X

חיי

ארגון המטבח חלק ג` - מה אנחנו אוכלים

 

אני לא פריקית של מזון בריאות. אני לא פנאטית בנושא,  לא קונה רק מוצרים אורגניים, ולא שותה רק חלב סויה, אבל אני אוהבת אוכל טוב ובריא. אוכל שאני יודעת מה המרכיבים שלו, היכן הוכן, כיצד הוכן ומתי. 

כשהתחלתי לשים לב למה שאני קונה בתחום המזון, טרחתי לבדוק את המרכיבים של כל מוצר.

אחד המוצרים שהיו שכיחים בביתנו הייתה הפסטראמה, לנישנוש, לכריכים ולארוחת צהריים של עצלנים.

 

באחד השיטוטים בסופר הגעתי במקום למעדניה, שם אני קונה במשקל, למדף המוצרים הארוזים, לקחתי ליד חבילה ארוזה של פסטראמה פרוסה וחשכו עיני, לא ייאמן כמה דברים מצאתי - פוספטים, ניטריטים, קמח, נתרן, מים, עמילן, תוספת חלבון ! בחבילה אחרת הגדירו את המרכיבים כ: חזה הודו, סוכרים, תבלינים, מלח, חלבון צמחי, עמילן, חומרים מייצבים, חומרים משמרים ומשפרי טעם.

 

בבדיקה שערכתי לגבי מוצרים אחרים – לחם, מעדנים, עוגות, מאפים,  חזרה התופעה של תוספים, ללא ערך תזונתי ומאוחר יותר הבנתי גם כמה הם מזיקים לבריאות.

 

אני בטוחה שרובנו לא יודעים מהו אותו חלבון צמחי ולמה מוסיפים אותו, מהם החומרים המייצבים והמשמרים, למה צריך משפרי טעם  ומה זה פוספטים. ידעתי שפוספטים קשורים לדשן אבל מה זה עושה במזון שלי ?? וניטריטים? מה זה? הלכתי לבדוק.

 

ניטריטים וניטראטים – חומרים משמרים שמוסיפים לבשר מעובד. הם גורמים לאנמיה, דלקות בכליות ובמערכת העיכול, כאבי בטן, חולשות שרירים ונחשבים גם כחומרים מסרטנים.

 

פוספאטים - הם מלחים של אשלגן, מגנזיום, נתרן וסידן. הם משמשים בין היתר גם לקשירת המים למזון כדי שלא יתפרק כלומר, הם מסייעים להאריך את חיי המדף של מיני מזונות מעובדים אבל הם גם פוגעים בצפיפות העצם.

ישנה הצעת חוק של ח"כ אורון לתקן את פקודת בריאות הציבור (מזון) תקנות, בדבר הזהרה על מזון המכיל חומרים משמרים.

חלבון צמחי- חלבון סויה. משרד הבריאות הורה להגביל את צריכת הסויה בקרב ילדים מחשש לפגיעה בהתפתחות ובפוריות. מאחר והחוק אינו מחייב לציין את הכמות של החלבון במוצר, אי אפשר ליישם את ההמלצות, וחברות המזון מוסיפות אותו כמעט לכל מוצר מעובד כי מדובר בחומר זול והוא "מנפח" את המוצרים.

נתרן מלח. כבר עשרות שנים יודעים שמלח מזיק לבריאות.  נתרן אומנם מווסת את הנוזלים בגוף אבל לשם כך אנחנו צריכים בערך גרם ליום. מעבר לכך גדל הסיכון ללקות בשבץ, מחלות לב וכליות, ויתר לחץ דם. גם אם נשגיח על כמות המלח בבית, מסתבר ש- 77% מצריכת הנתרן מקורה במזונות מעובדים.  

אותי זה מרגיז. אם אני מוסיפה מלח לאוכל זה במודע, ואם אני לא רוצה חלבון סויה לא מוכנה לקבל אותו בדלת האחורית, ובכמה הוראות להכנת קבב או המבורגר נרשם – 20 גר` ניטריט או 10 גר` פוספאטים?

אז מה עושים?

ראשית - בודקים היטב מה קונים.

ושנית - משתדלים להכין לבד.

תגידו אין לי זמן, אני עסוק/ה, שעות עבודה, הכל נכון.

אני לא רוצה להיות המטיפה בשער, אבל אני רוצה להרגיש טוב בכל פעם שאני רואה את ילדי אוכלים ולהיות רגועה שעשיתי כל שביכולתי. אני לא יכולה להלחם בזיהום האוויר, אני לא יכולה למנוע את כריתת יערות הגשם, אני אפילו לא מצליחה לגרום לבעלי להפסיק לעשן, אבל בריבוע הקטן שלי, באחריות הנתונה לי, אני שולטת על מה שאני ומשפחתי מכניסים לפה כי זה בידי, וזה דורש מעט מאמץ והרבה רצון.

אז אני רוצה. 

                            פסטראמה.

 

 

                  

תמיד שואלים אותי אבל איך הטעם "כמו שקונים" ? אז הסברתי באריכות למה אני לא רוצה בטעם "כמו שקונים" .

אז לא - זה ממש לא כמו שקונים, וטוב שכך , לעומת זאת הפסטראמה מתובלת, דלת שומן ובלי תוספים. טעימה גם קר וגם בכריך.

בדקתי מתכונים רבים, אימצתי שיטות והתוצר הסופי הריהו לפניכם.

השרייה מוקדמת לפי המתכון  של sjarjar

חצי פרפר חזה הודו נקבה הכי קטן שיש - כ- 1.2 קג'

2 ליטר מים

2 כפיות מלח

2 כפיות סוכר

פלפל שחור גרוס

להכניס שתי שיני שום למי ההשריה ולפחות לילה שלם במקרר

לנגב היטב

עכשיו התיבול שאני אוהבת

 

אופן ההכנה

כף שטוחה חרדל

כף שטוחה פפריקה

כפית פלפל שחור גרוס

2 כפות רכז רימונים

2 כפות סויה ( קיקומן)

2 כפות סילאן תמרים טבעי

1/2 כפית קארי ( לא מרגישים אבל מדגיש טעמים)

כוס יין אדום יבש

 

להכין בלילה הומוגנית מהמרכיבים ולעסות היטב את הנתח.

לעטוף את הכלי בניילון ולהכניס למספר שעות למקרר.

להכניס לתנור מחומם 170 מעלות כארבעים דקות. להפוך אחרי מחצית הזמן. להרטיב עם מברשת מדי פעם.

להוציא כעשר דקות לפני ההגשה.

לפרוס.

 

                    

 

כמובן שאפשר לשנות את ההרכבים והטעמים – יותר דבש וחרדל, להוסיף שום, רוטב טאריאקי, צ`ילי מבקבוק ועוד ועוד. צריך לנסות ולהגיע לטעם שאוהבים.

 

ממה שנשאר אפשר להכין כריך טעים עם חסה, חרדל ומיונז, מלפפון חמוץ ופרוסות עגבנייה.

הצעה -

לרכוש שני חצאים, להכין בהשרייה ותיבול בהתאם למתכון. חצי להכין והחצי השני להקפיא. מקצר תהליכים וזמין.

 

 

 

         

 

בתיאבון.

 

 

 

 

 נקודות

 

 

 

רוטב

 

 

 

2 כפות סילאן  = 4

 

 

 

2 כפות רכז רימונים = 3

 

 

 

2 כפות סויה  = 2

 

 

 

כוסית יין = 3

 

 

 

סה"כ = 12 נקודות.

להערכתי  תוספת של 1 נק' למנה חזה הודו.

 

 

 

 

100 גר` חזה הודו = 4 נקודות ( לחשב לפי גודל הנתח )

 

 

 

 

 

 

 

 

הוספת תגובה

נשארו 150 תוים
נשארו 1500 תוים

11 תגובות

© כל הזכויות לתוכן המופיע בדף זה שייכות ל פל אלא אם צויין אחרת