00
עדכונים

מנוי במייל

קבלת עדכונים על רשומות חדשות ישירות לתיבת האמייל
יש להזין אימייל תקין על מנת להרשם לעדכונים
ברגעים אלו נשלח אליך אימייל לאישור/ביטול ההרשמה
*שים/י לב, מרגע עשית מנוי, כותב/ת הבלוג יוכל לראות את כתובת האמייל שלך ברשימת העוקבים.
X

טיקטאק יוצא לאכול

פונדק משה

פונדק משה, יוסף חיים 27, אור יהודה

 

ריקודי עמבה

 

כולנו עיראקים. אני משוכנע שיוצאי אשכנז הקוראים את שורות אלו, ירימו גבה לנוכח קביעה זו – אך מדובר בעובדה. אברהם אבינו היה תושב העיר אור כשדים, הממוקמת בצפון עיראק של ימינו. שם הוא נולד, ממנה הוא נדד לארץ כנען וממנו צמחה האומה הישראלית כולה. בנוסף לכך, מאות שנים לאחר מכן, לאחר חורבן בית המקדש הראשון, הוגלתה כמעט כל אוכלוסיית הארץ אל בבל המקראית, בערך כמאה קילומטר דרומית מבגדד של ימינו. אירוע זה שינה ועיצב את התרבות היהודית כולה – וחלק מאותן השפעות ניכרות עד היום. לכן לא יהיה זה מוגזם לקבוע, שכל אחד מאיתנו, גם אם אינו לובש בלילה פיג`מת פסים, נושא בקרבו משהו מאותה מסופוטמיה של פעם.

 

אור יהודה היא הדבר הכי קרוב בארץ לעיר בבלית מודרנית. רבים מתושביה הם יוצאי עיראק, במקום שוכן מוזיאון יהדות בבל, ובשטח יחסית קטן ניתן למצוא בה עשרות מסעדות עממיות פשוטות, המגישות את מטעמי ארץ האם. המקומיים משתמשים כאן בצורה טבעית לגמרי במילים כמו בדאלאק, עיוני ורמאד – הזרות מאוד לאוזן התל-אביבית. פה ושם ניתן לראות תושבים מקומיים משחקים שש-בש, כשמסביבם מתקהלים אנשים הצופים בשקיקה במתרחש. 10 דקות נסיעה מתל-אביב, אך למעשה מדובר בשנות אור.

 

מסיבה כלשהי, לא זכה המטבח העיראקי לכבוד הראוי לו בארץ. שלא כמו האוכל התימני והטריפוליטאי, מטעמי עירק אינם חלק מהקונצנזוס הלאומי. נכון שאת הקובה המטוגנת כולם מכירים, אך רק מעטים שמעו על טבית, סלונה, קעקעת, שיפתה, קיצ`רי, פאצ`ה ועוד.

 

פונדק משה באור יהודה היא מסעדה טובה להתוודע בה לארסנל המטבח העיראקי. האווירה והשרות פה אמנם עממיים ביותר, אין מזגן וגם הניקיון איננו הצד החזק של המקום. אולם בכל הקשור באוכל, אם סדאם חוסיין היה מבקר פה אז לא היו לו טענות.

 

המקום מבחוץ:

 

הגענו לפונדק משה ועוד לפני שהתיישבנו ביקשנו שיפתחו בפנינו את הסירים במטבח. המכסים הורמו - ומעליהם היתמרו עננים מהבילים וריחניים, שעוררו בנו תיאבון רב.

הארוחה נפתחה כצפוי בפיתה עיראקית, שהיתה טרייה חמימה וטעימה. היא הוגשה עם צלוחיות של טחינה ועמבה. רבים בארץ סולדים מעמבה – בעיקר בשל ריחה העז, המלווה את גופו של הסועד במשך כל שעות היום. אך למי שלא אכפת לוותר על חיי האהבה שלו ליום אחד, מומלץ לטעום מהרוטב הצהבהב והריחני הזה. העמבה מוגשת כאן עיסתית יותר מהמקובל בארץ – חזקה ועשירה מאוד בטעמה.

 

אי אפשר להגיע למסעדה עיראקית ולא לאכול בה קובה מבושלת. אז הזמנו קובה דלעת עם אורז, שהיתה נהדרת - עם מעטפת סולת, שספגה את טעם מרק הדלעת המתקתק. היא היתה פריכה במידה הנכונה והשתלבה יפה עם מילוי הבשר טחון.

 

 

בנוסף הזמנו מרק קובה סלק, שהיה בעל טעם חמוץ-מתוק.

 

 

קובה מטוגנת היתה מוצלחת מאוד גם כן. היא הכילה בצק קריספי עבה ותערובת בשר מלאת טעם, שתובלה ביד טובה.

 

 

כמו כן הזמנו סיג`ק, שהוא מאכל עיראקי למתקדמים – אשר אינו מומלץ לרכי לב. מדובר במעיים של כבש, שנוקו בהקפדה רבה, בושלו במים חמים ומולאו באורז ובבשר טחון מתובל. רבים בוודאי יצטמררו מהמחשבה על אכילת מעיים - אולם אם מתגברים על תחושת הקבס אז מגלים במהרה כי מדובר במעדן. בשל הזמן הרב והמאמץ הכרוכים בהכנתו, נדיר למצוא כיום סיג`ק אפילו במסעדות עיראקיות. בפונדק משה מוגשת המנה כמעיים דקים, עדינים, חמימים - אך קצת חיוורים. לא בדיוק אוכל מעודן, אבל טעים ומיוחד.

 

 

בנוסף הזמנו טבית שהוא תבשיל ריחני הנאפה במשך לילה שלם, המכיל אורז דביק ועוף רך. מנה שביום טוב שמה בכיס הקטן את המקבילה האשכנזית המפורסמת - החמין. למרבה הצער המנה אכזבה. היא הוגשה עיסתית מדי, חריפה מאוד ובאופן כללי חסרת חן - וחבל. צריך לשגר סקאד על מי שהרס טבית בצורה כזאת, אך באופן כללי זו היתה טענתנו היחידה מביקורנו במקום.

 

 

במהלך הארוחה הבחנו בלקוחות רבים, היוצאים מכאן עמוסים בשקיות, המלאות בכל טוב הביתה. ניכר כי המקום פופולארי מאוד - וחביב במיוחד על תושבי הסביבה. אפשר להבין למה: האוכל טעים, טרי והמחירים נמוכים. אז נכון שהאווירה השכונתית כאן לא מתאימה לכל אחד, אך למי שלא התברך בסבתא בגדאדית מומלץ להגיע לכאן, על מנת להתוודע למטבח העיראקי הנפלא.

 

החשבון:

 

ציון: 3.5 כוכבים

 

 

עדכון מתאריך 12/11/2010

 

לאחרונה שבתי למסעדה בשעת צהריים. נהניתי שוב מקובות מטוגנות נהדרות (מטוגנות ומבושלות) ומסיג`יק מוצלח יותר מאשר בפעם שעברה. דווקא את מרקי הקובה זכרתי כמוצלחים יותר - מרקי הדלעת והבמיה היו קצת חד מימדיים בטעמם. על הטבית פה עדיין ניתן לוותר. המסעדה מגישה גם מאכלים ביתיים רבים, שאינם על טהרת המטבח העירקי (שווארמה, קוסקוס, מפרום ועוד) – ומושכת בדרך זו קהל רב יחסית. כתוצאה מכך האווירה פה פחות עירקית "אסלית" מאשר מסעדה כמו נדרה לדוגמא. המחירים פה עדיין נמוכים, כשרוב המנות מתומחרות ב- 25 ₪. פונדק משה ממשיך לשמור אצלי על ציון 3.5 כוכבים.

 

המקום מבחוץ:

קובה אורז:

קובה בורגול:

 

 

מרק קובה במיה:

 

מרק קובה דלעת:

 

טבית שמעליו הוגשה לבקשתי יחידה אחת של סיג`יק:

 

אורז אדום:

 

חמוצים:

 

 

 

 

הוספת תגובה

נשארו 150 תוים
נשארו 1500 תוים

21 תגובות

© כל הזכויות לתוכן המופיע בדף זה שייכות ל TickTack1 אלא אם צויין אחרת