88
עדכונים

מנוי במייל

קבלת עדכונים על רשומות חדשות ישירות לתיבת האמייל
יש להזין אימייל תקין על מנת להרשם לעדכונים
ברגעים אלו נשלח אליך אימייל לאישור/ביטול ההרשמה
*שים/י לב, מרגע עשית מנוי, כותב/ת הבלוג יוכל לראות את כתובת האמייל שלך ברשימת העוקבים.
X

קולינריא

סלט גזר מרוקאי

עבור מרבית האנשים, אוכל הוא יותר מאמצעי להשביע רעב. אוכל יכול להוות צורך להזין את הגוף באופן ממוקד או הזדמנות לפגוש חברים/משפחה. פעמים האוכל יוצר אווירה מסויימת או מסמל שיגרה. 
יש אוכל שמלווה בזכרונות על אנשים, מקומות ואירועים ויש אוכל שהוא מעין חובה מוסרית לשושלת.
חובה נעימה... יותר נכון יהיה להגדיר זאת "מחוייבות אישית" לדורות הבאים שהמרחק בינם לבין המוצא הולך וגדל וגם לאלו שחלקו איתנו את הידע ליצירתו (בנוסף לשנים הארוכות שהכינו/מכינים אותו עבורנו ועבור הדורות המתרחקים)
על משפחת ה"אוכל" שהוא כל הקטיגוריות, שמניתי לעיל, ביחד, נמנים, מבחינתי בכל אופן, הסלטים המרוקאים
 
תמיד היתה לי מעין תחושה שאלו הם "נספחים"  שאינם מקבלים את הכבוד והחשיבות הראויה להם. מצד אחד אלו הם רק מתאבנים, נלווים למנות העיקריות - אך מאידך, הם הצבע האמיתי של שולחן השבת/חג/אירוע. הם אלו שגוזלים את מרבית זמן ההכנות לשבת, הם אלו שנעשים בכמויות שאמורות להספיק לפחות עד אמצע השבוע - אבל מתחסלים בארוחה אחת (מקסימום שתיים) ובעיקר... הם אלה שבמקום לעורר את התיאבון, ממלאים את הבטן לפני שהמנה הראשונה מגיעה - נתון שתלוי מאוד בדרגת החריפות ובכמות הלחם הטרי שמתלווה לכל מזלג/ניגוב.
המייחד את סלטי המטבח המרוקאי הוא:
שלבי ההכנה ושימוש בטכניקות שונות - כדי להגיע לתוצאה האולטימיבית לגבי הירקות המרכיבים את הסלט
כמות מועטה של תיבול וגם אלו בהרכבים מצומצמים - כך מנוצל טעמו של הירק אם כטבעי ואם כמעובד באופן הרלוונטי (צלייה/אידוי/בישול)
שום, לימון ופטרוזיליה - כוכבים של ממש
הזדמנות ל"סולו" ניתנן לכל ירק - כמעט אין ירק, החל בעלה הביישן ביותר ועד לדלעת עבת הכרס, שלא מככב כ`שחקן ראשי` באיזשהו מהסלטים המרוקאים (אפילו סלט תרד ערבי יש...)
חריף, פיקנטי או מתוק - האמת היא שבמקור, רבים מהסלטים המרוקאים באים בגירסאות פיקנטיות עד חריפות אש. אלא שאין כמעט בית מרוקאי מסורתי שהאמא לא מפרישה, בתהליך ההכנה, כמות מסויימת "בשביל הקטנים" ("קטנים" לצורך העניין הינם תינוקות עד גיל חצי שנה... תינוק ממוצא מרוקאי אמיתי שעובר את הגיל הזה - כבר אמור לאכול חריף). והנקודה כאן היא שהסלטים הספציפיים הללו: טעימים אם בחריפותם ואם במתיקותם (כאשר לא מוסיפים פלפל חריף/פפריקה -המתיקות הטבעית של הירק הופכת את הסלט מתקתק)
 
ברשומות הבאות (ובין לבין...) אשתדל להביא את המתכונים, בנוסח ובסגנון שליוו ומלווים  אותי מבטן אימי, וגם אם הם לא יוצאים בדיוק כמו לאימי - זה אך טבעי! סלט מרוקאי הוא כמו טביעת אצבעות - לעולם לא תהיה זהות מוחלטת בין שני סלטים שנעשו בידיים אחרות (ובהחלט גם לירק - טיבו, טריותו, עונתו - יש השפעה).
אני מפרידה בכוונה את המתכונים לרשומות נפרדות למען אלו המעוניינים להדפיס מתכון ספציפי מבלי לשבור תוכנית חסכון בשביל הדיו במדפסת
הרשומה הראשונה בסדרה תוקדש לאחד הסלטים המאוד מפורסמים ופופלרי במדפי הסופר ובמעדניות: סלט בריא וקל הכנה  
סלט גזר
הגזר עשיר בבטא קרוטן, חומר המשמש ליצירת ויטמין A בתהליכי הפירוק והעיכול של הגוף, והמעניק לו את צבעו הכתום. 100 גרם גזר מכילים כ-8 מ"ג בטא קרוטן המספקים את רוב התצרוכת היומית, של ויטמין זה, המומלצת למבוגר. האמירה הרווחת באשר לתרומתו של הגזר לראייה, מקורה אף הוא בתרומה של ויטמין A לשיפור יכולת ראיית הלילה. ויטמינים נוספים שמכיל הגזר: ויטמין K בכמות גדולה ובכמות פחותה גם ויטמין , ויטמין E וויטמינים ממשפחת B.
הגזר עשיר גם ב
סיבים תזונתיים
, אנטיאוקסידנטים ומהווה מקור טוב למינרלים כמו אשלגן, ומנגן. בנוסף, הוא מכיל נתרן, פלאוריד, זרחן, ברזל, אבץ, נחושת, סלניום, וסידן. 
קלוריות ב-  100 גרם גזר: 43 עד 48 קק"ל.
הגזר תורם לבריאות העיניים, שיניים, עור, מערכת עצבית, מערכת העיקול ויש המייחסים לו גם תרומה למניעת סרטן הריאה.
 כמות ל-500 גרם סלט מוכן

המצרכים

ההכנה

  1. 6-7 גזרים בגודל בינוני
  2. 1 ליטר מים + ½ כפית מלח
  3. 2 שיני שום כתושות
  4. 1 כפית פפריקה מרוקאית מתוקה/חריפה לפי הטעם
  5. ¼ כפית מלח
  6. ½ כפית כמון
  7. מיץ סחוט מלימון אחד
  8. 3 כפות שמן קנולה
  9. 10 גבעולי פטרוזיליה שטופים היטב (העלים והחלק של הגבעולים המחוברים אליהם)

1-2 בסיר בינוני ממיסים את המלח במים, מוסיפים את הגזרים ומביאים לרתיחה. מנמיכים את הלהבה ומבשלים כ-20 דקות עד שקיסם הננעץ באחד הגזרים חודר בקלות (אך לא לבשל יתר על המידה, שהגזר לא יתרכך יותר מהנדרש). מסירים מן האש ומסננים מהמים. מניחים להתקרר.


3-8 בקערית קטנה או בצנצנת סגורה מערבבים היטב את התבלינים, הלימון והשמן
9 קוצצים את הפטרוזיליה

 

חותכים את הגזרים לפרוסות בעובי ½ ס"מ עד 1 ס"מ (את החלק הרחב של הגזר דק יותר וככל שהקוטר קטן אפשר שהפרוסות תהיינה עבות יותר) ומעבירים לקערה בינונית


יוצקים על טבעות הגזר שבקערה את תערובת הלימון, השמן והתבלינים - מנערים לפיזור שווה. טועמים ומתקנים תיבול לפי הצורך
את הפטרוזיליה הקצוצה מוסיפים בסוף (רצוי לקראת ההגשה כדי שהירק לא יאבד מרעננותו והארומה שלו)

 

הוספת תגובה

נשארו 150 תוים
נשארו 1500 תוים

13 תגובות

טעימה בתמונות
בתרמומיקס
לתשומת לב הצליאקים

© כל הזכויות לתוכן המופיע בדף זה שייכות ל Tami661 אלא אם צויין אחרת