00
עדכונים

מנוי במייל

קבלת עדכונים על רשומות חדשות ישירות לתיבת האמייל
יש להזין אימייל תקין על מנת להרשם לעדכונים
ברגעים אלו נשלח אליך אימייל לאישור/ביטול ההרשמה
*שים/י לב, מרגע עשית מנוי, כותב/ת הבלוג יוכל לראות את כתובת האמייל שלך ברשימת העוקבים.
X

מביאה ברכה נעשה ונצליח,,,,והשם עלינו ברחמיו ירויח

אין עוד מלבדו<<<< איה מקום כבודו

שהשם את כולכם יברך

על חג החנוכה/אתר פפריקה

אוכל מלווה את כל האירועים החשובים בחיים: לידות, שמחות, חגים, ובעצם מה לא. מסורת היא מסורת... לכל עם מנהגים משלו המלווים במאכלים טעימים, שונים, ולעיתים אפילו מוזרים. השבוע נקדיש את המדור לחג החנוכה!
   
חנוכה  חלק א´
 
את סיפור החנוכה כולם מכירים: בשנת 165 לפנה"ס היוונים הם השליטים בארץ ישראל. בית המקדש הופקע מידי היהודים.
בחור צעיר ואמיץ בשם יהודה מחליט להחזיר את היוקרה לידי המקומיים ויוצא במסע טרור נגד היוונים, הוא בהחלט מצליח לשחרר את בית המקדש מידי הכובשים.
 
 
לאחר שהיווני האחרון נזרק מבית המקדש החלו בתהליך של טיהור המקום, שבמהלכו נתגלה כי השמן ששימש למנורה, אזל כמעט לגמרי, ואפשר יהיה להדליק את המנורה רק במשך יום אחד. אכן המנורה הודלקה אבל קרה פלא והשמן הספיק לשמונה ימים תמימים.
 

 

 
 
לזכר אותו אירוע אנחנו חוגגים את חג החנוכה, חג מלווה בהרבה אוכל טעים מוצף בשמן,
 אור ושמחה ולא מעט מנהגים מוזרים.
 
 

לאחר הדלקת נרות חנוכה נוהגים לאכול לביבות תפוחי אדמה מטוגנות בשמן אח"כ המון סופגניות גם הן מטוגנות בשמן עמוק. האיטלקים, למשל, אוכלים דלעת בבלילה בצקית מטוגנת גם, כמה מפתיע, בשמן עמוק.
 
במהלך החג משחקים בסביבון שהוא למעשה משחק רולטה גרמני עתיק במסווה של משחק ילדים, מחלקים דמי חנוכה, שגם הילדים יהיו שמחים, וסתם נהנים מהחיים.

 

 

 

ברוסיה: נהוג לערוך מסיבת "להבת תה" לזכר הדלקת המנורה. כל האורחים מקבלים ספלי תה, כוס ברנדי, חתיכת קנה סוכר וכפית. את קנה הסוכר טובלים בברנדי מניחים בכפית מדליקים ומכניסים לכוס התה.
 
 
 

ההונגרים: נהגו לאכול לחם מטוגן עם המון שום, וזאת אולי כדי להרחיק את השכנים הנוצרים מפתח דלתם – שלא יפריעו במהלך החג.

ויש עוד מנהגים עדתיים שאין להם דווקא הסבר הגיוני (או לפחות כזה שאני מכירה) עליהם נספר בהמשך הכתבה בשבוע הבא.
 

   

 

ההולנדים אוכלים לקראת חג המולד, שלעיתים קרובות חל בזמן חנוכה, סופגניות הנקראות "אוליהבולן":

 
 אוליהבולן Olibollen - סופגניות הולנדיות 
1 ק"ג קמח
4 כוסות מים פושרים
25 גר´ מלח
50 גר´ סוכר
80 גר´ שמרים
1כף אבקת קינמון
1 כף לימון סחוט
200 גר´ צימוקים
100 גר´ תפוח קצוץ
לפורר את השמרים בחצי כוס מים פושרים להוסיף כף סוכר וכף קמח ולהשאיר 10 דקות.
להוסיף לקמח לערבל היטב, להוסיף את הסוכר והמלח קינמון והלימון ואת יתרת המים הפושרים הצימוקים והתפוחים נכנסים אחרונים למסה. לערבב היטב מתקבלת מסה די דביקה, להניח לתפוח כ – 45 דקות. ליצור כדורים בידיים ולטגן בשמן עמוק. להוציא לנייר סופג, לסדר את כולן על מגש, לפזר אבקת סוכר ולאכול בתיאבון.
 

 

 

אוכל מלווה את כל האירועים החשובים בחיים: לידות, שמחות, חגים, ובעצם מה לא. מסורת היא מסורת... לכל עם מנהגים משלו המלווים במאכלים טעימים, שונים, ולעיתים אפילו מוזרים. השבוע נקדיש את המדור

 
חנוכה חלק ב´
 
 
 
אירוע חשוב שהשפיע על מנהגי החג זה סיפורה של הגב´ יהודית ושר הצבא הולופרנס. לא ברור מדוע דווקא בחג החנוכה מזכירים את הסיפור הזה, מכל מקום אין לנו התנגדות כי הוא סיפור גבורה נשי. הולופרנס שר הצבע של נבוכדנצאר הגיע לאיזור השומרון, לאחר שכבר כבש את פרס וסוריה, הוא היגיע לבתוליה (בית אל של היום) שהייתה ממש העיר האחרונה לפני ירושלים.
הולופרנס היה ידוע באכזריותו וצבאו היה חזק מאד. כמובן שהיהודים בעיר הקטנה היו די מבוהלים וחסרי אונים מול העוצמה הרבה, אבל כידוע נשים הן מלאות תושייה וחוכמה וטוב שכך! הגב´ יהודית, אלמנה עשירה, יפת תואר ואמיצה כמובן, פנתה אל פרנסי העיר והבטיחה להם ישועה! רק דבר אחד ביקשה: עליהם להתאזר בסבלנות, עד שיבוא סימן ממנה.
היא יצא למחנה הולופרנס ובתחבולות ושקרים הצליחה להתקבל לאוהל המפקד שמיד נשבה בקסמיה. הוא הזמין אותה להישאר. היא לא סירבה. אחרי 3 ימים המפקד ערך לכבודה מסיבה ענקית היא דאגה להאכיל אותו במו ידיה בהמון גבינה מלוחה, מה שגרם לו לשתות הרבה מאוד יין עד שאיבד את הכרתו כאחרון הטוראים. יהודית לא חיכתה הרבה שלפה את חרבו, ערפה את ראשו, ארזה אותו בתיקה וחזרה לעיר נעוריה.
לזכר הניצחון והאומץ נוהגים להגיש גבינה ומאכלי גבינה.
 
כמה מנהגים מהעולם:
ברוסיה: נהוג לערוך מסיבת "להבת תה" לזכר הדלקת המנורה. כל האורחים מקבלים ספלי תה, כוס ברנדי, חתיכת קנה סוכר וכפית. את קנה הסוכר טובלים בברנדי מניחים בכפית מדליקים ומכניסים לכוס התה.
ההונגרים: נהגו לאכול לחם מטוגן עם המון שום, וזאת אולי כדי להרחיק את השכנים הנוצרים מפתח דלתם – שלא יפריעו במהלך החג.

 

ויש עוד מנהגים עדתיים שאין להם דווקא הסבר הגיוני
 (או לפחות כזה שאני מכירה)
 
בתימן: נהגו לאכול דווקא קיטניות ופולים אפויים. הילדים היו עוברים עם פנסים עטופים בנייר מבית לבית. 

 

בירושלים: חגגו "מרנדה דה חנוכה" Merenda De Hanuka הילדים היו עוברים מבית לבית, שרים שירים בלדינו ומקבלים מבעלי הבית כיבוד.
באיראן: הילדים עברו מבית לבית שרו שיר וקיבלו מטבע ( אחד!,לא שניים,..).
במרוקו: אוכלים קוסקוס עם בשר תרנגול (זכר) וכמובן ספינז´ שהן מן סופגניות.
היום אנחנו חוגגים עם המון סופגניות בטעמים שונים ומשונים והמון לביבות.
הכל מטוגן בשמן עמוק – המון שמן.
 
הלביבות והסופגניות מקורן באירופה הקרה, לאו דווקא בין היהודים, כולם נהגו בחורף נהגו לאכול תפוחי אדמה ובצק מטוגן.

 

באי קורפו שביוון בכל 12 בדצמבר המקומיים אוכלים טיגיניטה Tiginite שהן למעשה סוג של סופגניה. באתונה אוהבים לאכול אותן כל השנה ושם קוראים להן לוקומדס Lukumades. לכתבה לחץ כאן
 
הפולנים אוכלים בחורף בעיקר לביבות תפוחי אדמה עם תבשיל בשר.

 
וכמובן שיש גם מתכונים:
טיגיניטה:
21/2 כוסות קמח
1/2 כפית מלח
1/2 קובית שמרים (25 גר´)
2 כפות סוכר
1 כוס מים פושרים

 

לרוטב
1/2 כוס דבש טימין (אם אין כל דבש אחר יהיה טוב)
3/4 כוס סוכר
3/4 1 כוס מים
2 כפיות מיץ לימון
2 כפיות אבקת קינמון

 

בקערה מערבבים את הקמח והמלח. בכלי נפרד ממיסים את השמרים ב1/4 כוס מים ושתי כפות סוכר מניחים להם כ – 10 דקות ואז מוסיפים לקמח מערבבים היטב עם הקמח מוסיפים את יתרת המים ולשים עד לקבלת בצק גמיש. מכסים את הבצק בפלסטיק נצמד ומניחים לתפוח כשעה. מחממים בסיר עמוק שמן, צובטים כדורים קטנים מהבצק ומטגנים עד להזהבה כ – 3 דקות. מניחים על נייר סופג.
בכלי קטן מערבבים דבש מיץ לימון, מים וסוכר מביאים לרתיחה עד שכל הסוכר נמס. יוצקים מעל הסופגניות בוזקים קינמון ואוכלים לתיאבון.
 
 
 

סופגניות אורז ופירות יבשים

סוג מתכון: צמחוני / מטוגן

קושי הכנה: בינוני

מרכיבים:
ל- 20 סופגניות

60 גרם צימוקים
20 גרם תאנים יבשות (דבלים) קצוצות
כוס יין לבן יבש
2 כוסות חלב
מעט מלח
2 כפות סוכר
כוס אורז
2 ביצים מופרדות
קליפה מגוררת מלימון
מיץ מחצי לימון
10 גרם שמרים טריים
50 גרם קמח
30 גרם אגוזי מלך קצוצים דק
50 גרם חמאה מומסת
שמן לטיגון עמוק
אבקת סוכר

אופן הכנה:
שורים את הצימוקים והתאנים ביין למשך לילה ומסננים.

יוצקים את החלב לסיר ומרתיחים. מוסיפים את המלח, כף סוכר והאורז. מנמיכים את הלהבה ומכסים את הסיר. מבשלים 25 דקות עד שהאורז מוכן. מכבים את האש ומשהים לצינון.

מקציפים את החלבונים עם שארית הסוכר לקצף יציב ומניחים בצד. כשהאורז קר מוסיפים לו את קליפת הלימון, מיץ הלימון, החלמונים והשמרים ומערבבים היטב. מוסיפים את הקמח, הפירות היבשים, האגוזים והחמאה ומערבבים היטב. מקפלים את הקצף לתערובת.

מחממים בסיר שמן לטיגון עמוק. בעזרת 2 כפות רטובות יוצרים עיגולים מבצק "האורז" ומחליקים לשמן הרותח. מטגנים 3 דקות, עד שהסופגניות מזהיבות ומכפילות את נפחן. מוציאים מהשמן ומניחים על מגבת נייר לספיגת שמן. זורים על הסופגניות אבקת סוכר ומגישים חם.

 

לביבות תפוחי אדמה

 

 לצפייה בסרטון המתכון

סוג מתכון: לביבות

קושי הכנה: קל

מרכיבים:
שמן לטיגון
1 ק"ג תפוחי אדמה קלופים ומגוררים
מעט מלח

לגיוון:
בטטה קלופה ומגוררת
בצל גדול קצוץ דק
פטרוזיליה קצוצה דק
פלפל שחור

אופן הכנה:
סוחטים את תפוחי האדמה, מוסיפים מעט מלח ומערבבים.

מחממים את השמן במחבת ובעזרת כף מכניסים למחבת תלוליות מהעיסה. מטגנים את הלביבות משני הצדדים,עד הזהבה.

לגיוון אפשר להוסיף אחד או יותר מהמרכיבים הבאים: בטטה, בצל קצוץ, פטרוזיליה , פלפל שחור ועוד.

הערות:
מתכון: שוקי ליבזון

בישראל אנו מבורכים ביותר ממאה עדות. לכל אחת המנהגים והמאכלים שלה. נשמח לקבל מכם רעיונות, מתכונים, תמונות ואפילו סרטונים ביתיים. את חלקם נפרסם ב"פפריקה" ובסוף שנת 2008 נוציא את ספר המסורות הגדול של "טעמים".

 

הוספת תגובה

נשארו 150 תוים
נשארו 1500 תוים

8 תגובות

קוד חופשי

בבוא המשיח בקרוב!

קורות חיים
מחפש/ת עבודה או הכנסה היכנסי ללינק הירשמי http://www.gotfriends.co.il/Users/MainPage.aspx
אתרי דת ויהדות
קישורים לאתרי דת
לרפואת חיים שגיב
© כל הזכויות לתוכן המופיע בדף זה שייכות ל מביאה ברכה אלא אם צויין אחרת