00
עדכונים

מנוי במייל

קבלת עדכונים על רשומות חדשות ישירות לתיבת האמייל
יש להזין אימייל תקין על מנת להרשם לעדכונים
ברגעים אלו נשלח אליך אימייל לאישור/ביטול ההרשמה
*שים/י לב, מרגע עשית מנוי, כותב/ת הבלוג יוכל לראות את כתובת האמייל שלך ברשימת העוקבים.
X

חשבתי שאפשר.

כשבעוגה היה חור

 
כשבעוגה היה חור
 
אתי. ש
 
 
 
כילדה קטנה, לא חסר לי אוכל מעולם. גם כאשר הכל היה קצוב, ומחושב, בצנע (תרתי משמע), אני, לא חשתי רעב.
תמיד היתה חתיכת השוקולד שהמתיקה את התפריט הבסיסי ההכרחי הנחוץ כדי לחיות.
כאשר עברנו מהעיר למושב, (בהיותי כבת חמש-), 
התווספו בהדרגה כל מיני גיוונים, בד בבד עם התפתחות המשק הצעיר.
ביצים טריות מכמה תרנגולות שהסתובבו חופשי בהתחלה, חלב מעז, שתנובתה לא הכזיבה מעולם, ברווזים, פרות, אחר כך לולי עופות. ירקות ישר מהאדמה, פירות עונתיים שנקטפו ישר מהעץ, כשהתחשק לך לאכול. שזיפים, קלמנטינות, אשכוליות, תפוזים שסק.
אבל מלכת הכל היתה עוגת השבת. בתוך החיים הפשוטים  היה למה לחכות כל סוף שבוע.
ביום שישי לקראת הצהריים, הייתי עוזרת בהקצפת  חמישה / שישה חלבונים עם מקצף ידני, עד שכאבה לי היד. עשיתי זאת בחדוה, הוספתי בהדרגה את כוס הסוכר, וכגמול לעזרתי, זכיתי ללקק את המקצף, משאריות הקצף שדבקו בו.
 
 
את החלמונים הקצפתי בקערה נפרדת עם רבע כוס סוכר, ובהשגחתה הצמודה של אימי, גרידת לימון על הפומפיה, שפצעה תדיר את אצבעותי. קליפת לימון צהוב, בריח רענן לימוני, שמדיף רק, אבל רק, לימון טרי  שזה אך נקטף מהעץ, שכל השנה כרעו ענפיו תחת משא פירותיו. בקליפת חצי ביצה מילאתי מים והוספתי תוך כדי בחישה, וגם כוס קמח ושקיק "בקינג פודר" (אבקת אפיה), בחשתי לכדי בלילה חלקה, ושלוק שמן שאמא הוסיפה, ובסוף את החלבונים המוקצפים, בתנועות עטיפה קלות, בכף עץ, כדי לא לשבור את הקצף, עד שנבלע כולו בתערובת.
ואו אז, לקחה אימי את סיר הפלא, עם החור באמצע, מרחה תוכו במרגרינה (לא ספרו קלוריות ולא דיברו על כולסטרול, עדיין),
 
Image result for ?תמונות טורט בסיר פלא על הגז?‎Image result for ?תמונות טורט בסיר פלא על הגז?‎
 
 
ויצקה את הבלילה בתנועות סיבוביות, ישרה בכף, סגרה עם מכסה תואם מיוחד, שחורים קטנים סביב שוליו, הניחה על מקור האש מין צלחת מתכת מיוחדת, שחור מוגבה מעט באמצע שלה, על החור הזה, הניחה את החור של סיר הפלא, מה שהוליך את החום במידה פחות או יותר שווה, אל תוך הארובה ולצדדים.
 
 
Image result for ?תמונות טורט בסיר פלא על הגז?‎
 
 אש קטנה קטנה. לפני, על פתיליה, אחר כך על כיריים של גז, שלוש להבות. זה היה כבר ממש לוקסוס. בערך שעה, אולי נצח, איני יודעת לבטח...אסור היה לפתוח את המכסה שהעוגה לא תיפול (?) חלילה. לעיתים ניסיתי להציץ מהחורים הקטנים, ובינתיים, הריח מילא את הבית, והתפשט גם החוצה, ריח של ערב שבת וציפיה מתוקה.
ואז, הוסר המיכסה עם מגבת,
 
 
 
Image result for ?תמונות טורט בסיר פלא על הגז?‎
(לא היו כפפות מטבח), ועם גפרור הפוך (לא היו קיסמים), בדקה אמא אם מוכן גם בפנים.
שמה בצד שיתקרר, כי חם עושה כאב בטן, וברוב טקס הפכה על צלחת גדולה, טורט גבוה גבוה, צהבהב שחום לתפארת, קפיצי למגע, ותוכו רך ונימוח כמו....כמו....שום דבר אחר שהכרתי אז...
 
*הטורט כעוגה, היה בסיס לכל עת ולכל ארוע.
בימי הולדת ושמחות אחרות,
נחצה לשניים או שלושה חלקים, ומולא וצופה בקרם "שוקולד" על בסיס מרגרינה סוכר וקקאו, (לא היתה שמנת מתוקה), זאת העוגה שכיכבה  בבריתות, בר מיצוות חתונות ולוויות, וגם קבלת שבת. פיסגת השידרוג היתה, ששישו אותה בחלקה עם קקאו, אוי איזה טעם ואיזה יופי היה זה...עוגת שני צבעים.
**אז תחרות האופה והיפה היתה, למי שמקציפה טוב יותר את החלבונים, ולמי הטורט עלה יותר גבוה...אחת המחמאות הגדולות לעקרת הבית היתה, שהטורט שלה הכי...
***שנים רבות לא ידעתי שיש עוגות אחרות, ומאז, התמקצעתי, והתעדכנתי בכל סוגי הבצקים, המיליות והגיוונים שחשקה נפשי. השוק הוצף, הטעם התעדן והחיך הפך אנין.
והנה, נתקלתי באינטרנט בעוגת תפוזים, שגם אותה הכנתי כבר פעמים רבות, פחות או יותר מאותם חומרים. אלא שהומלץ להכין אותה בתבנית עם חור באמצע, ומיד, עלה בי געגוע לצורה ולטעם ההוא...
הכנתי את העוגה לפי ההוראות, יצקתי לסיר פלא מטופלן, ללא שימון, אפיתי בתנור עם תואר .B.I, (בילד אין), בחום בינוני, בדקתי עם קיסם (כי יש כבר), והפכתי אותה בעודה חמה בסיר הפלא מעל בקבוק יין ריק למס` שעות.
ומה אומר, עוגה בטעם של פעם, ומראה מציף בזכרונות...היה היו ימים, כשבעוגה היה חור...
וגם לחור היה טעם... 
*קרדיט: התמונות מאתר נוסטלגיה.
 

הוספת תגובה

נשארו 150 תוים
נשארו 1500 תוים

14 תגובות

נשארים מעודכנים

מנוי במייל

קבלת עדכונים על רשומות חדשות ישירות לתיבת האמייל
יש להזין אימייל תקין על מנת להרשם לעדכונים
ברגעים אלו נשלח אליך אימייל לאישור/ביטול ההרשמה
*שים/י לב, מרגע עשית מנוי, כותב/ת הבלוג יוכל לראות את כתובת האמייל שלך ברשימת העוקבים.
© כל הזכויות לתוכן המופיע בדף זה שייכות ל ש י א 1 אלא אם צויין אחרת