00
עדכונים

מנוי במייל

קבלת עדכונים על רשומות חדשות ישירות לתיבת האמייל
יש להזין אימייל תקין על מנת להרשם לעדכונים
ברגעים אלו נשלח אליך אימייל לאישור/ביטול ההרשמה
*שים/י לב, מרגע עשית מנוי, כותב/ת הבלוג יוכל לראות את כתובת האמייל שלך ברשימת העוקבים.
X

סבתא מבשלת וגם...סורגת

צלי בקר בתנור

 
עוד מתכון ממטבחה של אמא שלי שתחיה.
הצלי הזה מתבשל כולו בתנור בלי תוספת של מים או נוזלים אחרים וכל המיצים שמצטברים בסיר הם בעצם רוטב מאד מאד מרוכז ונפלא.
 
בדיוק שנה אחרי שהתחתנתי בשנת 72 בן דודי אברימל`ה התחתן גם הוא, רק שהוא ירד עם הוריו לארה"ב כשהייתי בכתה ב`. מכיוון שהוא והוריו הגיעו לחתונה שלי, היה ברור שסוף סוף הורי יוצאים לנסיעה הראשונה שלהם לחו"ל , מה עוד שזו היתה הזדמנות פז עבור אמא שלי להיות יחד עם 2 אחיה שגם הם גרו בקליבלנד אוהיו,  כמו אחותה (האמא של בן דודי), וגם אחותה מקנדה הגיע כמובן לחתונה.
הורי נסעו וחזרו אחרי כמעט חודשיים והדבר הכי טוב שאמא שלי הביאה מהנסיעה הזו היה המתכון הזה לצלי שאותו קיבלה מגיסתה, מרים (מורישקו כפי שקראנו לה), לצערי הרב כל הנפשות הפועלות, מלבד דודתי מקנדה כבר לא איתנו כאן, גם הדודים גם הדודה וגם בני זוגם, אבל המתכון הזה לצלי הפך לנכס צאן ברזל אצלנו, מהיום שטעמנו אותו עברנו להכין רק בצורה הזו.
אין לכם מושג כמה שהבשר יוצא רך, ממש לא צריך סכין כדי לחתוך אותו, אפילו שמשתמשים בבשר קפוא, וממש כלום עבודה.
 
האמת אני מצלמת את הכנת הצלי הזה כבר כמה שנים, בחגים, וגם סתם כך בחורף, ואפילו שצלמתי כבר עשרות פעמים את דרך ההכנה, כמובן שאת השלבים הסופיים אני תמיד שוכחת לצלם.
 
 
 
מתחילים בהכנה לילה קודם.
עושים חריצים עמוקים בבשר במקומות שונים ותוחבים לתוך כל חריץ חצי שן שום (כך משני צידי הבשר).
 
 
 
לערבב בקערה 2 כפות אבקת מרק עוף, 2 כפות פפריקה מתוקה, כף גריל בשר (אם לא מוצאים אפשר גריל עוף)
 1 כף אבקת שום גבישי, להוסיף לזה שמן עד שהתערובת הופכת למשחה סמיכה.
שמים את הבשר בתוך הסיר ומצפים אותו היטב מכל הצדדים במשחה.
מכסים את הסיר ומכניסים למקרר ללילה.
 
 
 
זה הסיר שבו אני משתמשת, נתח של 2-2.5 קילו נכנס בו בקלות.
 
 
 
למחרת מוציאים את הבשר מהסיר (יש בסיר נוזלים שנוצרו מהמשרה וזה בסדר גמור).
משטחים על תחתית הסיר 2 בצלים גדולים (או 3 בינוניים) קצוצים דק,
גזר אחד גדול ו 2-3 ענפי סלרי אמריקאי גם הם קצוצים דק.
מחזירים את הבשר לסיר מפזרים משני צידיו 6-7 שיני שום קלופות, ומעליו שופכים 1/4 כוס שמן.
מכסים את הסיר ומכניסים לתנור שחומם מראש ל-190 מעלות לשעה וחצי.
מוציאים את הסיר, הופכים את הבשר לצד השני ואופים עוד שעה.
בתום השעה מחדירים קיסם או סכין, אם הם נכנסים בקלות רבה הבשר מוכן, אם לא משאירים עוד רבע שעה.
כאשר הבשר רך, מורידים את המכסה ומשאירים את הבשר להשחמה עוד 15 דקות.
 
 
בסיום האפיה מצטברים נוזלים בסיר כפי שרואים כאן וזה הרוטב
 
 
 
מעבירים את הבשר לקרש חיתוך ונותנים לו להתקרר מעט, בשלב זה אני עוטפת אותו בנייר כסף ומכניסה למקרר או למקפיא תלוי מתי אני מתכוונת להשתמש בו.
 
 
 
כפי שניתן לראות בצד ימין הרוטב מאד מאד סמיך ומלא בירקות, מועכים את שיני השום הרכות בעזרת מזלג ומערבבים עם הרוטב, מעבירים את הרוטב לצנצנת סגורה ושומרים כמו את הבשר במקרר או במקפיא.
 
 
 
לפני האוכל, פורסים את הבשר לפרוסות שוות, אנחנו אוהבים פרוסות די עבות אבל אפשר גם פרוסות דקות יותר.
בסיר רחב שמים את הרוטב, מוסיפים לו מים ומביאים לרתיחה.
ממיסים בכוס 1 כפית גדושה קמח תפוח"א במעט מים ומוסיפים לרוטב, מוסיפים פנימה את פרוסות הבשר ומבשלים הכל יחד כחצי שעה.
 
צלי בקר בתנור
 
הערה חשובה: אם משתמשים בבשר קפוא (וזה הבשר שאני משתמשת בדרך כלל) חשוב מאד לחפש חתיכה ארוכה וכמה שיותר דקה בעובי שלה, כי בזמן האפיה בתנור הבשר מתכווץ באורך ועולה למעלה (לא יודעת איך לנסח את זה יותר טוב).
 
המצרכים:
2 - 21/2 קילו של נתח צלי כתף מס` 5 כמה שיותר דק וארוך
חצאי שיני שום (כמה שנכנס לכם בחורים מרווחים משני צידי הבשר)
 
למריחה:
2 כפות אבקת מרק עוף
2 כפות פפריקה מתוקה
1 כף אבקת גריל בשר (או גריל עוף אם לא מוצאים)
1 כף אבקת שום גבישי
מעט פלפל שחור גרוס גס
שמן עד שהכל מתאחד למשחה.
 
לסיר:
2 בצלים גדולים קצוצים דק
1 גזר גדול קצוץ דק
2-3 עלי סלרי אמריקאי קצוצים דק
6 שיני שום
1/4 כוס שמן
 
ההכנה:
מתחילים בערב לפני האפיה.
בעזרת קצה של סכין עושים חורים בבשר משני צידיו ומכניסים לתוכם חצאים של שיני שום.
 
מכינים משחה מכל החומרים מכניסים את הבשר לסיר ומורחים אותו היטב במשחה מכל צדדיו.
מכסים במכסה ומכניסים למקרר לשהיה של לילה.
 
למחרת מחממים תנור ל-190 מעלות.
 
מוציאים את הבשר מהסיר ושמים על תחתיתו בצל קצוץ דק שיכסה את כל התחתית, עליו מפזרים את הגזר והסלרי הקצוצים דק גם הם.
מחזירים את הבשר ומניחים אותו על הירקות הקצוצים, מפזרים משני צידי הבשר 6 שיני שום.
שופכים מעל הבשר את השמן (במתכון המקורי היו משתמשים במרגרינה קצת יותר מחצי חבילה חתוכה לקוביות שהמרתי במשך השנים לשמן).
 
מכסים את הסיר ומכניסים לתנור החם למשך 11/2 שעות.
מוציאים מהתנור הופכים את הבשר בזהירות לצידו השני ומחזירים לתנור לעוד שעה.
בתום זמן האפיה מחדירים שיפוד לתוך הבשר, אם השיפוד נכנס בקלות רבה סימן שהבשר רך ומוכן, אם יש התנגדות קלה מחזירים את הסיר לתנור לעוד 1/4 שעה ושוב בודקים.
כשהבשר רך, מורידים את המכסה ואופים עוד כ-15-30 דקות עד שהבשר משחים יפה למעלה.
 
מוציאים את הסיר מהתנור, מוציאים את הבשר ומניחים על רשת או קרש לצינון.
את הנוזלים מעבירים לצנצנת.
עוטפים את הבשר היטב בנייר כסף ושומרים אותו ואת הרוטב במקרר או אפשר להקפיא את שניהם.
 
ביום ההגשה, פורסים את הבשר לפרוסות , מעבירים את הרוטב מהצנצנת לסיר רחב ושטוח, מוסיפים מים כדי לדלל את הרוטב, מערבבים כפית גדושה של קמח תפוחי אדמה במעט מים וכשהרוטב רותח מוסיפים לרוטב ובוחשים.
מסדרים את פרוסות הבשר ברוטב ומבשלים הכל יחד כחצי שעה.
 
בתאבון
 
 
 
וזו תמונה ישנה נושנה שמצאתי של הצלי בהגשה לשולחן.
 

הוספת תגובה

נשארו 150 תוים
נשארו 1500 תוים

65 תגובות

ארכיון פוסטים
נקה
© כל הזכויות לתוכן המופיע בדף זה שייכות ל פנינה ט אלא אם צויין אחרת