00
עדכונים

מנוי במייל

קבלת עדכונים על רשומות חדשות ישירות לתיבת האמייל
יש להזין אימייל תקין על מנת להרשם לעדכונים
ברגעים אלו נשלח אליך אימייל לאישור/ביטול ההרשמה
*שים/י לב, מרגע עשית מנוי, כותב/ת הבלוג יוכל לראות את כתובת האמייל שלך ברשימת העוקבים.
X
קוד חופשי

מה הם המקורות הטובים לוויטמינים? היכן אפשר למצוא אותם?

19/05/2014

ויטמינים הם יחידות קטנות שתפקידן להפעיל את האנזימים והתאים בגוף.לגוף דרושה כמות קטנה של כל ויטמין אך יש לספק לגוף את כל המגוון.מקורם של הויטמינים בכל סוגי המזון.קבוצת הירקות והפירות הם עשירים מאוד בהם וכן מוצרי הבשר לכל סוגיו.חשוב לגוון את סוגי המזונות כדי לספק לגוף את כל סוגי הויטמינים הקיימים. מומלץ להרבות באכילת ירקות על קליפתן בכל ארוחה.יש להגביל אכילת פירות עד כ - 3 יחידות פרי ליום עקב תכולת הסוכר הגבוהה.את הויטמינים אנו אמורים לקבל מהמזון שאנו אוכלים בקצובה היומית,אך כאשר המזון מעובד מדי ואינו קרוב לצורתו הטבעית הם נהרסים ואינם זמינים עוד לגוף.את החסרים שנוצרו מאוד קשה להשלים מהמזון בלבד.עם זאת מאוד חשוב לאזן את התזונה כדי למנוע חסרים בעתיד. את החסרים אי אפשרות להחזיר על ידי תזונה אלה באמצעות תוספי תזונה.

את רוב הויטמינים אנו מקבלים דרך המזון וישנם בודדים שאותם הגוף מייצר. לדוגמא: ויטמין D נוצר בגוף בעזרת החשיפה לשמש. ויטמין K וחלק מקבוצת ה - B נוצרים במעיים על ידי חיידקים.ויטמינים משתתפים בהרבה מאוד תהליכים חשובים בגוף - פירוק אנרגיה ממזון, מסייעים לעיכול, גדילה והתפתחות, מטבוליזם, תפקוד מערכת העצבים, משתתפים בבניית כדוריות הדם וההורמונים בגוף. הויטמינים הם חסרי קלוריות לחלוטין, הם לא מייצרים אנרגיה אבל הם מסוגלים לסייע בהפיכת המזון למעגלי אנרגיה.

סוגי ויטמינים והמקור שלהם

ויטמין A (רטינול)

מונע חמצון של חומרים ותרכובות בגוף, משפר את הראייה בחשיכה, שומר על הבריאות העור ומסייע למערכת החיסונית. נמצא בגזר,בטטה, דלעת, תרד,חמאה,ביצים,כבד בקר,משמש,מנגו,מלון,כרוב ושמן דגים.

ויטמינים מקבוצת B

קיימים שמונה סוגים בקבוצה זו הם שונים האחד מהשני במבנה ובתפקיד ואת רובם אפשר למצוא בקטניות ודגנים מלאים.

ויטמין B 1 (תיאמין)

מסייע בחילוף החומרים של חלבונים ופחמימות ובפעילות של מערכת העיכול והעצבים. נמצא בלחם, אורז, דגים, שמרים, קטניות, נבטים ואגוזים. מחסור בויטמנין זה עלול לגרום לדיכאון, בלבול, הפרעות בעיכול, חוסר תיאבון וחולשה בשרירים.

ויטמין B 2 - ריבופלבין

מסייע בגדילה ומונע מחסור בדם, חשוב לעיכול סדיר,לבריאות העור והשיער,ולפעילות תקינה של העיניים. מסייע אף לפעילות ויטמין B 6 . נמצא בשמרים,קטניות,חיטה מלאה, וירקות ירוקים עלים. מחסור בו עלול לגרום לסדקים בזווית הפה,צריבה או גירוי בעיניים.

ויטמין B 3 - ניאצין

משתתף בחילוף החומרים של הסוכרים והחלבונים. חשוב ביותר לעצבים,לנשימה,לעיכול תקין ויצירת אנרגיה. מחזק את הזיכרון ומונע כאבי ראש ונדודי שינה. נמצא בסויה,גרעיני דלעת,שעועית,עדשים,תרד,שמרים,לחם חי,ואורז. מחסור בו עלול לגרום להפרעות בעור,במערכת העיכול ובמערכת העצבים המרכזית. עודף עלול לגרום לסומק,לבחילות וסחרחורות.

ויטמין B 5 חומצה פטותנית

חיוני לפעולת העצבים, מערכת החיסון, ההורמונים הנשיים והכדוריות האדומות. נמצא בדבש מלכות,זרעי חמניה, אורז, לחם, יוגורט,תפוח אדמה ובטטה.מחסור בו עלול לגרום לעצבנות,עיפות,חוסר תיאבון ותחושת נימול.

וטימין B 6 - פירידוקסין

מסייע בחילוף החומרים של החלבון ופעילות העצבים. נמצא בחומוס,אורז תפוח אדמה, עגבניה, דגים, קטניות, אגוזים, בננות, נבטים ושמרים.מחסור בו עלול לגרום לאנמיה,עיפות ובעיות נוירולוגיות.

ביוטין

שומר על העור ועל הכדוריות האדומות ומקטין מתח נפשי.נמצא בבוטנים,אגוזים,קטניות,וירקות עלים.

ויטמין B 9 חומצה פולית

שייכת לויטמין מקבוצת B, מחזקת את פעילות מערכת העיכול והזיכרון.חשובה מאוד לחילוף החומרים הקשור לויטמין B 12, מחסור באחד מהן עלול להוביל למחסור בשני. חומצה פולית חיונית לצמיחת תאים שמתחלקים בגוף. בעלת תפקיד חשוב בהיריון במניעת מומים מולדים ואף מחסור בו גורם לאנמיה.נמצא בדגים,תרד,אגוזים,דגנים וירקות עלים.

ויטמין B 12 - ציאנוקובלאמין

חשוב לגדילה, למערכת העצבים וליצירת כדוריות הדם האדומות. נמצא באופן טבעי בדגים.מחסור בו עלול לגרום לאנמיה ולפגיעה במערכת העצבים. B 12 הוא ויטמין שמיוצר רק על ידי מיקרואורגניזם ולכן אם המקור הצמחי לא הותסס הוא לא יכול לספק B 12.

ויטמין C - חומצה אסקורבית

מסייע ביצירת רקמות העצמות,שומר על נימי הדם והשיניים,מחזק את מערכת החיסונית. נמצא בפלפל אדום וירוק,ברוקולי,הדרים,קיווי,עגבניות,ירקות עלים,תפוח אדמה ותות שדה. מחסור בו עלול לגרום לדימומים ברקמות ולפגיעה בבניית העצם.

ויטמין D 

 מסייע בספיגה תקינה של הסידן והזרחן מהמזון. עוזר בבניית עצמות השיניים. הגוף מסוגל ליצר 90%  מימנו על ידי חשיפה לשמש - מספיקה רבע שעה ביום של חשיפה לשמש.את 10% הנוספים יש צורך לקבלו ממזון. נמצא ב דגים,חלמון ביצה, פטריות שיטאקי,שמן דגים, ומאכלים מועשרים בויטמין. מחסור בוויטמין D גורם לא רק לרככת בילדים, אלא גם לחולשת שרירים, לסיכון מוגבר לנפילות ולשברים, לאוסטיאופורוזיס ולאוסטיאומלציה.

ויטמין E - אלפא טוקופרול

הינו נוגד חמצון  הוא מעורב בייצור תאי דם אדומים, ביצירת אנרגיה לתפקוד הלב והשרירים ובהגנה על הריאות מחומרים מזהמים. נוסף על כך הוא מאט את תהליך ההזדקנות, מחיש ריפוי צלקות ומסייע בשמירה על גמישות העור.נמצא בגרעינים מלאים,דגנים,אגוזים,ביצים,שמנים צמחיים וירקות ירורים עלים.מחסור עלול לגרום לאנמיה,קוצר נשימה, חולשה בשרירים.

ויטמין K - מנדיון

אחד ממרכיבי הדם, המשפיע על קרישת הדם. נוצר בגוף. הוא שייך לויטמינים המסיסים בשומן. מסייע בקליטת סידן ממקורות מזון, ואף בבניית העצמות וכלי דם.נמצא בירקות ירוקים - תרד ברוקולי,חסה,תפוח אדמה,סויה,ביצים,פטריות,בשר ומוצרי חלב. מחסור עלול להתבטא בדימומים פנמיים, בהסתיידות של הסחוס,ובעיות במפרקים.

לדף הרשומה

עץ הפלאים המרפא למעלה מ- 300 מחלות

עץ המורינגה נחשב לצמח העשיר והמזין עלי האדמות. מקורו של של העץ בהודו שם הוא גדל ומשמש באופן מסורתי אלפי שנים לטיפול במגוון מחלות, דלקות חיצוניות ופנימיות ולתגבור תזונתי. לפי תורת הרפואה ההודית המסורתית משמש המורינגה לריפוי כ-300 מחלות. לעץ על כל מרכיביו יש שימושים רבים, הן תזונתיים והן רפואיים. 

סגולות מרפא

מחקרים אחרונים הוכיחו כי הצמח הינו אנטי ויראלי, אנטי בקטריאלי, נוגד דלקות וזיהומים, אנטי אלרגני, משכך כאבים ונוגד חמצון (אנטיאוקסידנט) ונועד לטיפול בכאבי ודלקות מפרקים (כולל דלקת שגרונית), טיפול בלופוס (זאבת),בדלקות למינהן,באסטמה,בבריחת סידן, חיזוק מערכת החיסון, הורדת רמת הסוכר בדם והורדת רמת ה- TSH בבלוטת התריס.בנוסף התגלה אף הצמח יעיל בטיפול במיגרנות, ניקוי הגוף מרעלים וממתכות כבדות, קטילת פרזיטים ותולעים במעיים, תמיכה בזמן הקרנות וכימותרפיה, טיפול בחוסר תאבון אצל ילדים ומבוגרים, מחלות דרכי הנשימה, תגבור חלב אם אצל אמהות מיניקות.הצמח משמש לתגבור תזונתי ולטיפול בנשאי HlV, מסייע בהורדת הכולסטרול הרע.

שתי מחלות בולטות שצמח המורינגה מטפל ומסייע בהפחתת התסמינים שלהו הן סוכרת ודלקות.

עוד יתרונות לעץ הנפלאות

♠ משפר את המערכת החיסונית.

♠ נותן תמיכה בחילוף החומרים ובמבנה תאי הגוף.

♠ משפר את מערכת הדם.

♠ עוזר לעיכול תקין

♠ מקדם את תפקודם התקין של הכבד והכליות.

♠ משפר את פעילות הלב.

♠ השפעה חיובית על ירידה בריאה במשקל.

♠ מאט תהליכי הזדקנות.

♠ מונע ומטפל בסרטן הערמונית.

♠ מסייע ומקל בתסמיני בלוטת התריס.

ערכים תזונתיים

המורינגה הינו "תחנת כוח תזונתית" הוא מכיל כ - 90 חומרים מזינים,כ - 46 נוגדי חמצון, כ - 20 חומצות אמיניות,כ - 36 חומרים אנטי דלקתיים, 6 סוגי מינרליים - סילניום,גופרית,מנגן,מגנזיום,אשלגן ונחושת. ההרכב התזונתי  של העלים  מגלה שהם מכילים כמויות משמעותיות של ויטמינים מקבוצת - A, B 1 ,B2,B3 ,E, D, C כמו כן יש בצמח אומגה 3-6-9. בהשוואה לירקות ופירות שונים נמצא מחקרית שעץ המורינגה מוביל מובהק בריכוז הויטמינים ומינרלים שנמצאו בו.

פי 7 ויטמין C בהשוואה לתפוזים.

פי 4 סידן בהשוואה לחלב.

פי 13 ויטמין A בהשוואה לגזר

פי 2 חלבון בהשוואה לחלב.

פי 3 אשלגן בהשוואה לבננות.

פי 13 ויטמין A בהשוואה לתרד.

פי 50 ויטמין B2 בהשוואה לסרדינים.

פי 36 מגנזיום בהשוואה לביצים.

לפי אגף החקלאות האמריקאי, עץ המורינגה מכיל שמונה עשרה חומצות אמיניות החיוניות לגוף מתוך עשרים.ישנן תשע חומצות אמיניות שהגוף אינו יכול לייצר בעצמו על כן הוא מקבל אותן על ידי מזון חיצוני.עץ המורינגה מספק את כל אותן חומצות האמיניות שהכרחיות לגוף ותורם בכך לתזונה נכונה ולבריאות האדם.

שייק עם אבקת המורינגה

מרכיבים:

1 כוס מיץ תפוזים.

1 אגס או 1/4 אננס.

1 כף זרעי צ`יה מושרים בחצי כוס מים למשך הלילה.

1 כף אבקת מורינגה.

ההכנה: לערבב הכל בבלנדר וליהנות מבריאות מלאה.

 רוטב לסלט עם אבקת מורינגה

המרכיבים:

1/4 כוס מים.

1/4 כוס לימון סחוט טרי.

1 כף אבקת מורינגה.

1 כפית ג`ינג`ר מגורד.

2 כפיות שמן זית

1/4 כפית מלח ים.

קורט אבקת צ`ילי (לא חובה)

ההכנה: לערבב את כל המרכיבים בצנצנת וליהנות.

טיפים לגידול עץ המורינגה בארץ,שתילה והכנת אבקה מעליו

 

לדף הרשומה

הזכות לאכול בריא - למישהו באוצר כנראה חשוב ביותר לסתום לנו את הוורידים

09/05/2014

החל מ- 2014 התבשרנו שצוות משותף של משרד האוצר,משרד הכלכלה ומשרד החקלאות החליט על הקלות על ייבוא עגלים ומוצרי חלב הכוללים בתוכן - אשל,חמאה,גבינות קשות, שמנת וחלב. לרשימה המלאה מטרת ההחלטה הינה להפחית את מחירי מוצרי החלב, המהווים כ - 17% מההוצאה של משפחות בישראל על מזון. בעקבות ההחלטה עולה השאלה התזונתית - במה תורמת ההחלטה על הבריאות? ומה קורה לאנשים משכבות סוציו - אקונומיות נמוכות יותר.

הכנסת המוצרים לפיקוח - הם לא יותר מאקמול לחולה סרטן

ביטחון תזונתי מתקיים כאשר לכלל האנשים יש גישה כלכלית ופיזית לכמות מזון מספקת, מזינה ובריאה. בישראל של היום מזון בריא נחשב למותרות ואינו תמיד בר השגה לכולם.

מזון בריא לא לעשירים בלבד

בישראל חיים כיום אזרחים במצב של אי ביטחון תזונתי, מבוגרים נאלצים לעשות את הבחירה בין תרופות או מזון,ילדים הולכים לישון רעבים ומשפחות נזקקות מקבלות מזון מעמותות שונות שעם השנים הולך ומצטמצם עקב מחסור בתורמים.זה כשלעצמו מהווה מצב של סימן למחלה חברתית. יש לזכור שהזכות למזון בריא היא זכות בסיסית שנועדה לאפשר גדילה והתפתחות נאותים.

נטל על החברה

מכיוון שהמוצרים זולים יותר מסתבר שחלק גדול במעמד של סוציו - אקונומי הנמוך, קונים את המוצרים הזולים ביותר והלא בריאים במיוחד.  מה שמסמן חוסר ביטחון הולך וגדל מבחינת שעור האוכלוסיה והן מבחינת הרכב המזונות הנצרכים.במשך השנים אותה אוכלוסיה במעמד הסוציו אקונומי הנמוך מפתחים מחלות כגון: לחץ דם גבוה,סוכרת,מחלות לב ועוד..ולבסוף הופכים אותם צרכנים לנטל על החברה, אשר בלי ברירה מממנים את הטיפולים שלהם על ידי העמסה על מערכת הבריאות.

קידום מודעות והוזלת מזונות בריאים

היום קידום המודעות גדלה יותר למזונות בריאים. הן בבתי הספר והן במרכזי ערים מעבירים ידע ומידע על מזונות בריאים. נשאלת השאלה מדוע מקצצים בבשר החי? מקדמים מידע, ומה עם סוגיית המחירים על מוצרי מזון בריאים כדי לעודד את צריכתם כגון: פירות וירקות,דגנים מלאים וקטניות, שמנים צמחיים - שמן אגוזים ושמן זית שמחקרים מראים כמועילים ומובילי בריאות. במקביל צריך להוזיל את מוצרי המזון הבריאים ולהטיל מיסוי על מזונות עתירי שומן רווי ומזיקים כגון: מלח, סוכר, מיני חטיפים,ממתקים,ג`אנק פוד ומאכלים תעשייתים.

בחירות נכונות יכולות לסייע בשיפור בחירת המזון שנעשות באוכלוסיה הרחבה וכך לתרום להפחתת שיעורי המחלות הכרוניות. כפי שאנו רואים,יש גורמים שונים המשפיעים על בחירת המזון, וברור שהפחתת מחיר לבדה אינה מספיקה ולא תמיד תגרום לאנשים בהכרח לבחור באלטרנטיבות הבריאות יותר, אך בהחלט תגדיל את הסיכוי לבחירה באלטרנטיבה הזולה יותר.

ידע ונגישות

חשובה לא פחות היא היכולת של האוכלוסיה לרכוש את המזון הבריא. ברגע שיש ידע ואין נגישות שום דבר לא נעשה.חלק ניכר מהמזונות הבריאים יקרים יחסית (פרט לקטניות),מה שמוביל את האוכלוסיה לקנות מוצרים זולים יותר ובריאים פחות כגון: מוצרי קמח לבן,מזונות מעובדים,וחטיפים למינהן. למרבה הצער, המחירים של המוצרים הבריאים נוטים רק לעלות במקום לרדת. מראש הם מוותרים ובוחרים במזון מעובד וזול יותר. דוגמא לכך - משפחה בת 6 נפשות מבינים את החשיבות של אכילת לחם מחיטה מלאה - מה הסיכוי שאותה משפחה תקנה את הלחם מחיטה מלאה כשהמחיר נעמד על 12 ש"ח ויותר, בעוד שלחם רגיל עולה 5 ש"ח, כשצריך כמה פיות להאכיל? 

 למישהו באוצר כנראה חשוב ביותר לסתום לנו את הוורידים

סוכר,מלח,שמנת מתוקה,מרגרינה,חמאה,בשר ומוצריו,קמח לבן ולחם אחיד, הם מזמן לא מוצרי בסיס שהיינו רוצים לראות אותם במטבח אצלנו. הזמנים השתנו, יש להתאים את המערכת בהתאם.צריך לפעול להנגשת המזון הבריא לכל שכבות האוכלוסיה. בסופו של דבר, זה ישתלם לכולם - אנשים בריאים ותפקודיים יותר ללא מעמסה על מערכת הבריאות.

לתשומת לבכם שם למעלה

בפעם הבאה כשיושבים להחליט על סוגיית המזון לכלל האוכלוסיה,אולי כדאי לשקול לשלב אנשי מקצוע בתחום התזונה. יש לי תחושה שיהיה להם מה לתרום ולהועיל לדיון.

לדף הרשומה

יום העצמאות - חג המנגלים - איך ננפנף דיאטטי ובריא יותר?

06/05/2014

יום העצמאות הינו חגיגת המנגלים. אי אפשר להימנע מארוחת "על האש" ביום זה. אבל במאמץ מינימלי אפשר להפוך את הארוחה הזו ממלכודת קלוריות,לבריאה יותר,טעימה יותר ולמזער נזקים.

המפגש בין הבשר לגריל

מסתבר ששיטת ההכנה של בשר "על האש" או "בר-בי-קיו" גורמת ליצירה של חומרים מסרטנים בגוף. במהלך צליית הבשר על הגחלים הלוחשות נוצר חומר שנקרא בנזופירין - אשר בתוך הגוף הופך לחומר מסרטן. צלייה על גבי גחלים בטמפרטורות גבוהות למשך יותר מכמה דקות עד לחריכה,אינה בריאה בשל פוטנציאל קרצינוגני (מעודד סרטן). צליית הבשר על האש,כרוכה בסיכון לבריאות עקב הווצרות של חומרים מסרטנים כתוצאה מחריכת הבשר ומספיגת עשן במזון. למרות האמור אפשר למזער נזקים וליהנות מארוחה טעימה עם מינימום נזקים ואף דיאטטית. בואו איתי אל המסע בעקבות המנגל שלב אחר שלב.

איך נמזער את נזקי הנפנוף

ההדלקה: הדליקו את המנגל כשעה לפני הארוחה,כך הפחמים יספיקו לצלייה של שעה לפחות. אין להוסיף פחמים במהלך הצלייה ,מאחר שבעת הבעירה הראשונית נוצרים גזים רעילים ובנוסף,האש לא תהייה אחידה.

הדלקת הפחמים: מומלץ להדליק את הפחמים על ידי הספגת קרטון של ביצים -שמותאם לתבנית המנגל, בשמן טיגון רגיל ומדליקים. במידה ואתם נמצאים באתר פיקניק הממוקם בחורשת אורנים. מומלץ לאסוף מחטי אורן יבשות, לבנות מצע, להערים עליו פחמים ולהדליק.

פחמים: מומלץ להשתמש בפחמי עץ שלא הושרו בחומר דליק.- אם בכל זאת אתם מעדיפים להשתמש בפחמים דליקים,תנו להם לשהות זמן ממושך יותר על המנגל לפני שתניחו עליו את הבשר. כך תגרמו לחומרי הבעירה ולריחות להתנדף.

מתי הפחמים מוכנים?

הפחמים מוכנים כשהם מקבלים גוון אפרפר - לבן. רק אז ניתן להניח את הבשר על האש.

הרשת: לפי השיטה המסורתית, נועצים במזלג חצי בצל או תפוח אדמה ומעבירים על הרשת. שימוש בשומן צמחי אינו מומלץ מאחר והוא נוטה להישרף במהירות. ניתן לשמן את הרשת בגוש שומן בקר שמספיק לשעה ארוכה. לצליית נתחי בשר רזה מומלץ להרחיק את הרשת 2-3 ס"מ מהפחמים. לצליית נתחים שמנים יש להקפיד שהרשת תהיה במרחק של 20 ס"מ .

וויסות החום: איך יודעים שהחום מספיק? הניחו את כף ידכם מעל הרשת וספרו עד 10. במידה ואתם מסוגלים לסבול את החום למשך מספר שניות בלבד. סימן שהחום מספיק לצליית הבשר.

מתי מנפנפים?

מנפנפים רק בהתחלה עם ההדלקה כדי להגביר את האש. במידה והאש דועכת יש להסיר את הבשר מעל האש ורק לאחר מכן לנפנף. לא מומלץ לנפנף כשהבשר על האש אחרת יידבקו אל הבשר פירורי אפר וטעמו של הבשר יפגע.

בחירת השיפודים

שיפודי ברזל עדיפים על שיפודי עץ חד פעמיים, הם מתחממים וצולים את הבשר גם מבפנים. במידה ובכל זאת אתם מעדיפים שיפודי עץ, מומלץ להשרות את השיפודים במים או במרינדה של הבשר לפני שמשפדים את הבשר, על מנת שהשיפודים לא ישרפו והבשר ידבק אליהם. 

איך ננפנף דיאטטי?

ירקות

רצוי להתחיל את המנגל עם מנת ירקות ושילוב מזונות בריאים: רמת הסיכון בניזונים מבשר אדום יורדת כאשר בתפריט נמצאים מזונות העשירים בסיבים תזונתיים לכן הקפידו לצרוך עם הבשר ירקות ודגנים מלאים כגון סלטי ירקות למיניהם,פיתה מחיטה מלאה ועוד.. מומלץ אף להוסיף ירקות ממשפחת המצליבים עליהם נמנים הכרוב, כרובית, ברוקולי, כרוב ניצנים, קולורבי, צנון, עלי רוקט ועלי חרדל ידועים ביכולתם להפחית הסיכון לסרטן לכן מומלץ להרבות בצריכתם.רצוי להעדיף סלטים שהוכנו בבית מעל פני הקנויים ברשתות השיווק.

 לא לוותר על הפחמימות! תפקידן לספק שובע באותה ארוחה ולשדר למוח שמספיק לנו. החלבון (הבשר) נותן לנו שובע עד הארוחה הבאה. לכן, כאשר אנו מוותרים על תוספת הפיתה או תפוח האדמה קשה לנו יותר לשבוע ואנו אוכלים יותר בשר – עוד שישליק, עוד שיפוד, עוד סטייק עוד קבב ובעצם אוכלים כמות הרבה יותר גדולה ממה שהיינו אוכלים אם היינו משלבים פחמימה. שלבו במידה 1/2 פיתה מחיטה מלאה או תפוח אדמה בינוני או אף קלח תירס שיספקו לנו את הפחמימה המשביעה.

תפוח אדמה - מבשלים חלקית בבית ממליחים ומזלפים מעט שמן זית, עוטפים בנייר כסף ומניחים על הרשת.

עגבניות - מניחים אחדות על הרשת למספר דקות.

ירקות משופדים - חצאי פלפלים,פלחי כרובית,חצילים,פטריות בצל וקישואים. מושחים בשמן מפזרים מלח ופלפל גרוס משפדים ומניחים על המנגל למספר דקות.

קלחי תירס - מומלץ לבשל בבית לדרגת אל דנטה ולצלות על הרשת מספר דקות מכל צד.

חצילים - חציל שלם לעטוף בנייר כסף ולהניח על הרשת. לאחר מכן לחצות לחצי ולהוציא את הפנים .אפשר לשלב עם 2 כפות טחינה להוסיף לימון מלח ושן שום.

פטריות - להניח על הרשת למספר דקות ולשלב אותם עם סלטים למינהם.

הפחתת נזקי הבשר

 שני החסרונות הבולטים בצלייה על האש הם החום הרב בו נצלה הבשר והמגע בין הלהבה לבשר. הלהבה חורכת את הבשר, מקלקלת אותו וגורמת להיווצרות של חומרים מסרטנים. למעשה ככל שהבשר מכיל יותר שומן ועובר יותר תהליכי עיבוד כך גדל הפוטנציאל שלו להתקלקל ולהכיל חומרים מסרטנים.

המגזין האמריקאי למזון ומדע, פרסם לאחרונה מחקר חדש בו מצא כי השריית הבשר במרינדות למשך שעה, הקטינה באופן משמעותי ( 57% - 88% ) את רמת התרכובות המסרטנות בבשר. לדעת החוקרים ההסבר לכך הוא כי המרינדות מכילות תבלינים ועשבי תיבול בעלי נוגדי חמצון, ואלה מסייעים להפחתה בהיווצרות התרכובות המסרטנות במהלך הצלייה, מדללים אותם ומנטרלים את השפעתן על הגוף. השתמשו בשום,ג`ינג`ר ובעיקר כורכום במרינדות שלכם. כך תפיקו יותר בריאות.

הבשר

מומלץ לבחור בשרים רזים:בין נתחי הבקר הרזה נמצאים הפילה, הסינטה, הכתף השייטל ועוד, רק תשאלו את הקצב. בין נתחי העוף, החזה הוא הרזה ביותר ובשאר החלקים רצוי להסיר את העור מאחר שהוא מכיל כמות גבוהה של שומן רווי המזיק לכלי הדם.

צלייה במידה:ככל שזמן הבישול ארוך יותר והחום שאליו נחשף הבשר גבוה יותר כך מתקלקל הבשר וניזוק. לכן ככל שזמן חשיפת הבשר לחום יתקצר כך יקטן הנזק.

שיטת צלייה: מומלץ להניח על רשת כפולה נייר כסף,להוסיף מעט שמן לבשרים ועוף על מנת שלא ידבקו לנייר הכסף, ולהניח את הבשרים על נייר הכסף מידי פעם להפוך את הבשר.(זהירות - בסוג הצלייה הזה ניגרים נוזלים על כן יש להקפיד לא להיכוות מהנוזלים ולסנן את הנוזלים לפני כל הפיכה) כך הבשר עובר תהליך אידוי. לאחר מכן להעביר את הבשרים על המנגל לצריבה קלה.

עיבוד בשר:ככל שהבשר מעובד (נקניקים, נקניקיות, קבבים...) ומכיל שומן כך גדל הפוטנציאל שלו להכיל חומרים מסרטנים לעומת בשר שאינו מעובד (נתח בקר, עוף...) ולכן מומלץ להשתמש בבשר שאינו מעובד.בשר כבש הינו בעל רמת סיכון גבוה יותר להכיל חומרים מסרטנים לעומת בשר פרה או עגל ולכן מומלץ להמעיט את צריכתו.

הכנה ביתית: מומלץ להכין קבבים, המבורגרים, קציצות ונקניקים בבית מעל פני בשרים מעובדים הנמכרים ברשתות השיווק. המלצה נוספת היא לקנות את המוצרים האלה מקצביות המכינים אותם בהכנה יחודית ובלעדית להם הם משתמשים בחומרים הרבה פחות מעובדים ומופחתי שומן.

♥ ניקוי הרשת כשהרשת עדין חמה,היא קלה יותר לניקוי. מומלץ לשפשף אותה במברשת פלדה.

לפני שעוזבים את השטח, מחכים שהפחמים יתקררו. אם הזמן דוחק, מכבים אותם במים ואוספים לשקית אשפה.

כמה בשר מומלץ לאכול?

מנת בשר לאישה: 150 - 100 גרם.

מנת בשר לגבר: 200 - 150 גרם.

הבחירה שלכם למנגל ביום העצמאות

מנה דיאטטית מנה רגילה
1 שיפוד פרגית - 100 קלוריות 1 שיפוד כבד - 240 קלוריות
1 סטיק פרגית במרינדה - 150 קלוריות 1 המבורגר - 250 קלוריות
סלט ירקות ביתי ללא שמן - ללא קלוריות 1 קבב - 100 קלוריות
2 כפות טחינה - 90 קלוריות 1 כנף - 200 קלוריות
1 פיתה קלה מקמח  מלא - 100 קלוריות סטיק בקר קטן - 300 קלוריות
שיפוד ירקות - ללא קלוריות 1 פיתה רגילה - 300 קלוריות
2 כפות חומוס או מיונז - 140 קלוריות מנת צ`יפס - 300 קלוריות
1 כוס יין - 150 קלוריות 0.5 ליטר בירה - 180 קלוריות
1 כף חומוס או סלטים מוכנים - 40 קלוריות 1 פרוסת עוגה - 250 קלוריות
1 נקניקיה קטנה - 100 קלוריות 100 גרם פיצוחים - 600 קלוריות
1 שיפוד לבבות - 120 קלוריות 1 כוס שתייה מתוקה - 125 קלוריות
1 קלח תירס - 80 קלוריות 1 צלע - 300 קלוריות
1070 קלוריות 3145 קלוריות
ובנימה אופטימית גמבה מנגל סטייל
 

לדף הרשומה

למי יש שש רגלים,ובכל זאת זוחל תמיד על הראש?

21/04/2014

במצרים הצליחו בני ישראל לחמוק מעשר המכות, אבל בני ישראל של ימינו לא מצליחים בשום אופן להינצל ממכת הכינים.כמידי שנה עם פרוץ האביב,חג הפסח מגיע לביקור ומה נשתנה? הכנים, כמובן! היום הכינים מודרניות ועמידות יותר לתכשירים היוצאים לשוק הרחב. וכך ומידי שנה יוצאים לשוק פתרונות עדכניים יותר לטיפול בכינים.

מחזור החיים של הכינה

הכינה היא חרק ולה שש רגליים,ללא כנפיים. ובנוסף לכך,היא טפיל החי על חשבון דמו של המארח. לכינה יש מחזור חיים מיוחד,הכולל כמה גלגולים. הכינה הבוגרת חיה כשלושים יום ומטילה בכל יום עד תשע ביצים.שבעה ימים לאחר ההטלה בוקעים מן הביצים זחלים. הללו עוברים שלושה גלגולים במשך כשבועיים ונהפכים לכינים בוגרות ומזדווגות ומתחילות במלאכת הטלת הביצים.

הביצים

הביצים נצמדות לשערה באמצעות חומר דביק המכונה כיטין. חומר זה עוטף את הביצים ואת השערה ויוצר מעין שרוול על השערה.לכן אפשר למשוך את הביצים רק לאורך ציר השערה, מה שמחייב אותנו להרחיק את הביצים המתות מהשערות על ידי העברת מסרק צפוף לאורך השערה.

היכן הכינים אוהבות להטיל את ביציהן?

יש לחפש ביצי כינים בעיקר באזור העורף ומאחורי האוזניים. הכינים מטילות את ביציהן באזורים חמים, קרוב לקרקפת, ובמקומות המכוסים בשער בדרך כלל מתחת לזנב - סוס או לצמות.

אורך השער וניקיונו

בניגוד למה שמקובל לחשוב,שער ארוך ומלוכלך מפריע לכינים ומגן מפני הדבקה,הסיכויים של בעלי שער ארוך ומלוכלך להידבק בכינים בקרקפת הראש,קטנים יותר. לצורך הטלת הביצים והכנת הדור הבא,הכינה צריכה להימצא קרוב לחום ולמזון.לכלוך ושער ארוך מפריעים לכינה במלאכתה. שער דליל מקשה על הכינים. הכינה אינה קופצת ואינה עפה, כינה שנפלה מן הראש ונמצאת על גבי ריהוט,סדינים,ומסרקים! פגועה,איטית וחלשה מכדי להיאחז במארח חדש,ומתה בדרך כלל תוך זמן קצר. מכאן שההדבקה היא במגע ישיר מראש לראש.

זמן בקיעה

זמן הבקיעה של הכינים מהביצים הוא 7 - 10 ימים. במקרה שהטיפול לא הצליח, מומלץ לחזור על הטיפול כעבור 8 ימים.

הטיפול בעבר

בעבר היה נהוג להשתמש בנפט. מערבבים 5 כפות חומץ,5 כפות שמן,5 כפות נפט.מערבבים ושמים על הראש למספר שעות,לכסות את השער בכובע אמבטיה או מטפחת .לאחר מכן חופפים ומסרקים עם מסרק צפוף.

טיפול טבעי במרגרינה

מרגרינה היא שיטה יעילה,ולרוב פותרת את הבעיה בטיפול אחד.המרגרינה עוטפת את הכינים כמעיין סיליקון וחונקת אותם. מומלץ להבריש את השער לפני הטיפול מקל לאחר מכן על הסירוק.יש להמיס 1/4 מרגרינה מספר שניות במיקרוגל (הכמות מספיקה לשער באורך קארה עד לכתפיים).זהירות יש לבדוק שהמרגרינה אינה חמה למגע יד. למרוח על השער ולעסות את הראש כדי שהמרגרינה תיכנס עד לקרקפת.להמתין כחצי שעה. להבריש את השער ולאחר מכן לסרק עם מסרק צפוף.

חפיפה

מאוד קשה להסיר מרגרינה מהשער. על פי נסיון אישי מילדי מומלץ להרטיב את הראש ולהקציף את השער עם סבון מוצק, לשטוף את השער ולאחר מכן לחפוף עם שמפו רגיל.אין צורך במרכך שער לאחר הטיפול מאחר והמרגרינה מרככת את השער.

טיפול במרכך שער

יש למרוח על שער יבש מרכך שיער לכסות בכובע אמבטיה או מטפחת ולהמתין חצי שעה. לאחר מכן יש להבריש את השער ולסרק במסרק צפוף.

מסרק יעיל

בשווקים ניתן למצוא מבחר גדול של מסרקים להסרת כינים. המסרק היעיל ביותר הינו מסרק ASSY אסי 2000. המבנה בעל ידית אחיזה רחבה עם פסים מפלסטיק למניעת החלקה.השינים של המסרק ארוכות וצפופות בעלות מבנה ספירלי.יעיל ביותר ללכידת הכינים והביצים גם יחד.

מניעת הדבקה

לרוזמרין יש תכונות שעוזרות למניעת הדבקה. ניתן להשיג בשווקים מרככי שיער על בסיס רוזמרין וכן שמן רוזמרין לטפטוף מאחורי האוזנים ובעורף.

שמן רוזמרין להכנה ביתית

יש לקטוף בערך כוס ענפי רוזמרין (גדל בר ברחבי הארץ) ולהוסיף כ- 2 כוסות שמן צמחי. להכניס לצנצנת או בקבוק לסגור את המיכל ולהעמיד על עדן החלון כשבוע.לאחר מכן לסנן את השמן ולהעביר לבקבוק דקורטיבי ואחסנו במקום קריר אך לא במקרר. יש לטפטף מספר טיפות מאחורי האוזנים ובעורף מיד לאחר כל חפיפה.

חליטת רוזמרין לשטיפת השער

להעמיד סיר עם מים על הגז להוסיף מספר עלי רוזמרין, להביא לרתיחה ולכבות את הגז.כשהחליטה נעימה למגע יש לשטוף את השער בחליטה.

לדף הרשומה
© כל הזכויות לתוכן המופיע בדף זה שייכות ל מזון למחשבה1 אלא אם צויין אחרת