ספטמבר 2009 ירשם בתולדות הבלוג כחודש לא מילולי במיוחד. כנראה.
אבל הבלוג כבר סוגר השנה ספטמבר רביעי ברציפות, ופתאום עניין אותי לדעת מה חשבתי בספטמברים הקודמים.
שיוו איזה דברים שאני מצאתי שם...
ספטמבר 2006 :
המדינה חזרה לשיגרה עם תום ההפצצות מלבנון. לי כבר היה בלוג בן חצי שנה. כבר הייתי גרושה כמעט שנה תמימה, עם בן שעולה לכיתה א`, ועוד בן שעולה לכיתה ג`, ומצב כלכלי רע מאי פעם: בלי בית, בלי אוכל, בלי עבודה. אלו המילים שהוקלדו בימים האלה, של ספטמבר 2006:
"הערב היתה לנו מסיבת תחילת שנת הלימודים, למרות ששנת הלימודים מתחילה רק בשבוע הבא. שעה לפני כן סימתי לסדר בעטיפה יפה שנארזה בקפידה את הדברים שקניתי לכם שבוע שעבר באחת החנויות הזולות בעיר. שתי ערימות, שני תלמידים. כיתה א`, כיתה ג`. חיכיתי לרגע הזה בהתרגשות בשנה שעברה, שיהיו לי כבר שני תלמידים. ילדים נבונים וגדולים שלי. כעת ההרגשה היתה כבדה מול שתי הערימות הללו. לכל אחד 5 מחברות שורה , מחברת חשבון, 10 עפרונות, דבק יוהו, 2 מחקים לבנים, מחדד, 12 גירי פנדה, 12 טושים. סידרתי והלב שלי היה כבד. כמה דלה מתנת תחילת הלימודים שלכם.
כשעמדתי בתור לשלם עבורם לפני כמה ימים, היו מסביבי מלא אנשים וטף. שמחה גדולה אחזה בהם, או שכך היה נדמה לי. עמדתי בשקט עד שהגיע תורי. הנחתי את הערימה הקטנה מול המוכרת בקופה. הפעם לא היה מקום להתחשב באופנות אפילו לא יכולתי לקנות לכם קלמר וילקוט. אתם, כדרככם, שמחתם על הילקוטים שהצעתי לכם. הם באמת תיקים יפים וטובים. רק לא חדשים. לא השנה. לא היה הטקס של למצוא את הדמות המצויירת האהובה על כל אחד שתעטר את הקלמר ואת התיק. לא השנה. 75 ש"ח נמסרו למוכרת. 75 ש"ח שקיבלתי בהלוואה ללא מועד פרעון מחברה טובה. הארנק נותר ריק. הקופאית שמה את הדברים בשקית כתומה ענקית. השקית נראתה כמעט ריקה, אבל היא מסרה אותה לידי וחייכה באדיבות. "מי הבא בתור?". "
"אלול. ישנן סליחות שאפשר להגיד בפנים. ישנן סליחות שראוי שיכתבו על מנת שיקבלו משנה תוקף.
סליחה לך אשה יפה.
את סימלית לי. כמו אייקון מיוחד בלוח האומניטקים של תפוז. אייקון שמביע יותר ממה שיכולה אני להגיד במילים. מראה מוזרה לחלקים בי. ואני לא מרגישה שאני מעיזה לגעת בך באמת.אני מבקשת ממך סליחה אשה יפה. סליחה שפגעתי בך בישירות שלי. באימפולסיביות שלי. סליחה שגרמתי לך עצב.
סליחה לך איש יקר.
נכה אתה בגוף ונפש עצומה וכואבת אתה. את הסליחה לך אמרתי גם בטלפון, עוד בטרם הגיע אלול. אבל כאן, ברשימת הסליחות שלי אני רוצה לומר שאני מצטערת שפגעתי. ולא משנה שהייתי בעצמי פגועה אז ונסחפתי להיות לך מה שלא הייתי לעצמי בלי משים. וכשאחזתי במציאות בלי כוחות, ניערתי את כל מי שהיה עלי משא כבד. אתה היית. סליחה.
סליחה לך עלם צעיר.
שלא הכרנו באמת אבל ידענו הכל כמעט זה על זו. נעלמתי כי לפתע היה נדמה לי שהחיים שלי קשים מכדי לתת לך לגעת בהם. עלומים צעירים פורצים ממך בויטאליות שאני לא יכולה להתחרות בה. זה יפה וזה משמח באופן שאני לא רוצה להודות בפני עצמי אפילו. סליחה שנעלמתי, אני עוד אשוב.
סליחה לך הקרובה אלי ביותר.
שנתת לי מקלט בזמן הקשה בחיי. והבלגת, וספגת, וחלקת עמי את הפרטי לך ביותר. סליחה שלא תמיד הצלחתי להיות הכי. סליחה שמה שרצינו לא התגשם. שמתוך התקווה צמח עוד יאוש. סליחה ותודה משולבות יחד. את הנשיקה שלי תקבלי. עם סליחה.
סליחה לכם ילדי.
בפניכם אני אומרת סליחה יום יום. על הקושי, על החיים הרחוקים כלכך ממה שנשקף לכם מהפרסומות בטלויזיה. סליחה עם המון הבטחות לטוב יותר. הוא יגיע.
סליחה מכל מי שפגעתי בו בלי משים. יודעת אני שאני אוטיסטית כזו לפעמים ואין זה אומר שזה הופך את הדברים לחמורים פחות.
ותודה:
תודה לך עלם צעיר ומתולתל
על שנתת לי ונתת לי ונתת לי בלי גבול. היית לי חיים בימים שבהם לא היו לי משלי. היית לי אח בימים בו חלק ממשפחתי הסבה אלי גב. אין גבול לתודה.
תודה לך חברתי מלאת הפלפל,
על שתמיד ידעת להקשיב ולא ברחת גם כשהראיתי לך את המיץ של הזבל בו שחיתי. כשכולם סגרו לי דלת המשכת להיות לי כנפיים. ולא ברחת.
תודה לך איש רחב לב וחד לשון,
כי אתה נותן לי תקווה ומביא לי מזל טוב. מאז פגשתי אותך דברים מתחילים להסתדר לי ממש כמו שצריך. והחיים על אף שהם שקועים עמוק וזיזי מציאות קשים עוד מונעים ממני מלנוע קדימה- אתה משחרר את הזיזים אט אט ונותן לי מרחב תנועה. תודה על כך שבלי להכירני עשית עמי חסד גדול יותר ממה שיכול אתה לשער.
תודה לכם אנשים טובים באמת, אנשים שפגשו אותי באמצע הדרך והושיטו לי יד אוהבת. ולו יכולתי להשיב לכולכם כפי שמגיע לכם. ולו הכרתי את כולכם. תודה לכם.
שנה טובה לכל מי שאוהב מישהו בעולם הזה באמת
" "האבק שנצבר בחודשים הקשים מתחיל להתפוגג עם הרוחות.
לא, לא האבק מהאוטו שלי שעומד לו כרגע חסר אונים לאחר שאדי הדלק עליהם נסעתי אזלו כנראה גם הם. והביטוח שלו התפוגג גם, כאמור, וטרם חודש. וכך אהובי האדמוני נותר יתום על הדשא מתחת לעץ הפיקוס (אני חושבת שזה פיקוס) ומתמלא אבק. הבטחתי לו אתמול בלילה שבקרוב הוא יחזור לכביש. לאוטו זו הבטחה מבטיחה. בניגוד ל- למשל אם הייתי מבטיחה אותו הדבר למישו , מה שבטוח לא הייתי עושה. לאוטו זה חיובי להבטיח דברים כאלה. ובכל זאת, מוזר להבטיח לרכב אדום וקטן וחבוט הבטחות בשעה אחת בלילה, מה שמעיד אולי על מצב נפשי מעורער או מאידך על סנטימנטליות דביקה.
אבל מה שהתחלתי ללחוש מ-קודם, זה ש- האבק האחר, זה של החיים, בהחלט מראה סימנים של התפוגגות. הוא אמנם דביק כמעט כמו היתושים שנמחצו בקיץ על שמשות הרכב (אלה שגם מיים מהשפריצר של הוִישֶרים לא ממש מורידים וצריך מש לשפשף אותם במברשת וסבון. וזה יש לי כח לעשות בערך פעמיים בשנה. סתם, אני מגזימה. או שלא.) אבל - אני אופטימית מאוד. הפעם - לשם שינוי - אני יכולה להגיד באובייקטיביות ראויה - שיש לי סיבות טובות.
ואגב, מאוד קל להתרגל לאור. רק נורא מפחיד, החושך ההוא בפינה".
ספטמבר 2007 :
מחודש יולי 2007 ועד אמצע אוקטובר 2007 לא היה לי אינטרנט והמצב הכלכלי עדיין לא היה מזהיר, אם כי לפחות קורת גג כבר היתה. אז את המילים האלה רשמתי באוקטובר, ובספטמבר הסתפקתי בלוווי להסעה לבן שעולה לכיתה ב`, ולעוד בן שעולה לכיתה ד:
"בשעה טובה ומוצלחת מאין כמותה, חוברתי לרשת (



) לאחר שבראשון ליולי, בדקתי את התאריך המדוייק, אכן ראשון ליולי- מת המחשב הישן נושן שלי ואני נותקתי מהאינפוזיה התפוזית. זה היה לפני שלשה וחצי חודשים. שלשה וחצי חודשים יותר מידי.
לחיות בלי מחשב, ויותר מזה, בלי אינטרנט, זו הוויה מוזרה. לחיות בלי טלויזיה, למשל (לא מדוייק, יש לנו מסך. מה שאין זה חיבור לקיר, חיבור לכבלים או לאנטנה- זה אין. הטלויזיה משמשת כמוניטור לסרטי וידאו או די.וי.די. בכל אופן, זה מה שאנשים קוראים "בלי טלויזיה". כלומר לא המכשיר הוא המהותי אלא העובדה שאין לי מושג מי התמודד בכוכב נולד ומה עושה כרגע דודו טופז ואיזו תסרוקת יש למיקי חיימוביץ ואין לי יכולת לברר את השאלות הגורליות הללו דרך הדלקת המסך. בכל אופן- זה) לא מעיק באופן מהותי על החיים. לעומת זאת, לחיות בלי אינטרנט זה כמעט כמו לחיות בלי קו טלפון (גם זה היה לי חודשיים בחיים, לא מומלץ

) - זה פשוט ניתק אותי מהיכולת למצות את החלק המעשי בחיים. עד כדי כך.
לחיות בלי אינטרנט זה אומר ש-90 אחוז מההודעות שהגיעו אלי- הגיעו באיחור ניכר (=דרך הדואר או דרך הבאת הודעה פיזית ביד), לעיתים באיחור קריטי. לחיות בלי אינטרנט זה אומר שאי אפשר לתקשר עם חברים דרך מיילים ומסנג`ר, מה שמחייב שיחות טלפון (יקרות יחסית, ולעיתים קרובות בזמנים לא נוחים למי מהצדדים) ולכן- קצרות למדיי ולא ממצות.
לחיות בלי אינטרנט זה אומר שהילדים מנותקים ממקורות ידע (ויקיפדיה, לדוגמא, יש עוד) מה שפוגע בלימודים שלהם (הלימודים הבית ספרים והלימודים האוטודידקטים - כאחד) וגם אני לא יכולה להכנס למקורות מידע כמו אתרים להצעות תעסוקתיות ולחפש לעצמי עבודה. לחיות בלי אינטרנט בהוית החיים שלי- זה פשוט עניין מעיק, מגביל וכמעט בלתי נסבל מבחינתי.
בזמן הזה קראתי ימבה ספרים שכולם מומלצים לגמרי (דונה פלור ושני בעליה, המוסיקה של המספרים הראשונים, המפץ הגדול, אהבה בימי כולרה, מגילת סן מיקלה, הדוד פטרוס והשערת גולדבך ואפילו התחלתי את נילס הולגרסון), ראיתי כמה סרטים טובים מאוד (צפייה חוזרת בעינים בוגרות ב"בז ואיש השלג", "stend by me", ו"גליפולי", וצפייה איטית וחוזרת במשך מספר ימים ומספר צפיות של "דוני דארקו" - סרט מעולה באופן יוצא דופן) הייתי אמא ממש משקיענית עם הילדים שלי ועם הילדים שלו (כייף שאפשר מידי פעם לעשות הפסקה בחיים המטורפים ולהנות מהילדים), התחלתי ללמוד קצת על ניהול עסק (לימודי ערב פעם בשבוע. במהלכם כבר הבנתי שאני הולכת מהר לפתוח תיק במס הכנסה ולא מותרת על האפשרות להיות שכירה אם תהיה לי עבודה ממש ממש מענינת אינטלקטואלית וממש ממש מכניסה מבחינה כלכלית) המשכתי לצייר ציורי שמן ואני נהנית מזה באופן מדהים וחולמת על תערוכה באיזו גלריה וגם רקמתי חלומות על כל מיני דברים שלא קשורים לעבודה כמו לחסוך כסף לאופניי כביש+אביזרים נלוים ולהתחיל לרכב לצד האיש שלי.
זהו, בכל אופן, ההעדרות שלי מהבלוג הסתימה. הנני כאן והציפורים שרות. משררד רוה"מ סידר לנו מחשב נחמד וחדש במסגרת פרוייקט "מחשב לכל ילד" ואני שמחה מאוד כי אם לא - סביר להניח שלא היה לנו מחשב גם בעוד שנה. ובסך הכל, יש לי עוד מלא מה לכתוב. אבל צריך גם לעבוד. כביסות, קיפול, שטיפת כילים, סידור חדרים, הסעות, ושעורי בית עם הילדים- כן, זה לא פשוט להספיק הכל (איך עשיתי את כל אלה מתי שעבדתי משרה וחצי בתקשורת?!, הא, נזכרתי, לא עשיתי את כל אלה, או כמעט לא. או באמצע הלילה אם הייתי בסוג של ג`ננה)."
"היום אני יכולה להודות: עד כיתה ג` התקשיתי מאוד בקריאה.
היו לנו ספרי קריאה בכיתה: סדרה אדומה למתחילים, סדרה כחולה, סדרה ירוקה. התקנאתי בילדים האחרים שלגמו את המילים ועלו בסולם הצבעים. אני נותרתי בספרייה האדומה ללא יכולת להמשיך. במשך תקופה ארוכה ומתסכלת, עד שהספקתי לקרוא שורה כבר שכחתי מה היה כתוב בשורה שקדמה לה.
אבל בחושך, במיטה בבית הילדים הייתי מוציאה את דפי הציור שקופלו לחצי והוסתרו תחת הכרית מבעוד מועד, ובשורות צפופות הייתי כותבת לי סיפורים. על ילדים גיבורים, וילדים יתומים, וילדים משוויץ, וילדים מיפן. סיפורים שרצו לי בתוך הראש ולא התחשבו כלל בשגיאות כתיב ובתיסכולי קריאה של ילדה אחת מכיתה ג`."
""שנה טובה" "מי זה?" לקח לי כמה שניות להתאפס על הקול הזה. בטח שבסוף זיהיתי. הרגשתי נהדר. זה בכלל לא קשור לדברים של יום יום ולחיים עצמם. שכשסגרתי את השיחה נכנס לי בלב ערב ראש השנה. ככה. החגיגיות שפעמה אי שם במעלה הבטן ופעפעה לה בהדרגה החוצה לא היתה קשורה לשום דבר. אולי כן קצת קשורה. לשמחה שבחברים שלי. לשמחה שהארנבת ג`ינג`ר המליטה. לשמחה שמלאה אותי כשנשרה לבכור עוד שן. ושהצעיר סיפר לי שאתמול בטקס הוא היה גאה באחיו שעלה לבימה בטקס ראש השנה בבית הספר. דברים קטנים כאלה. משפחה כאן או כאן, חולצה לבנה או אופוויט או סתם חולצה יפה, עוף בתנור או צלי בקר, לקנות קוסמטיקה או ספר. הדילמות הלא פטורות האלה שמביאות בי לרוב ציניות מרירה התאדו. כמו ילדה טובה ניקיתי מעליי את שאריות פירורי ההרגשה המעצבנת. על כל התודעה שלי נמרח פתאום דבש. נהרות של דבש. אני יודעת שמחר אני אסתכל על זה ואהיה בטוחה שהחלקתי על השכל. אבל כרגע, בדיוק ככה אני מרגישה. "

ספטמבר 2008 :
נראה כאילו לא עברה שנה מאז חלף ספטמבר 2008, כאילו עברו רק כמה ימים... אבל זה קרה לפני שנה: המצב הכלכלי השתפר אבל בדיוק אז הודיעו לי שפיטוריי מהרשות נכנסו לתוקף, שאין שי לחג, כי פיטרו לפני. בבית יש לי בן שעולה לכיתה ג`, ועוד בן שעולה לכיתה ה, ובלי קשר לזה קורה שהחיים האישיים עולים על שרטון עצום (ושורדים):
"היום בא לי לשמוע בעיקר מה שלומי. וזה קצת קשה לי. זה לא עניין של אשמה, לא עניין לקחת אשמה ובטח שלא להטיל אשמה. אני רק אומרת עובדה, קשה לי כרגע לשמוע את עצמי.
בחיי, כנראה שכבר המון זמן לא הייתי לבד. יותר מידי זמן. והנה, עכשיו אני פתאום נשארתי לבד. זה היה לי קצת מפחיד, שזה טיפשי כי כולם יודעים שדברים כאלה אף פעם לא הפחידו אותי.
אבל אחרי שזה עבר לי, הבהלה, גיליתי שיש שקט נעים. שאני מצליחה לשמוע גם את עצמי. זה אולי יישמע טיפשי, אבל הבית מכיל אותי פתאום. אם אני לא צריכה לשקול מילים, ואני ממש לא צריכה לשקול מילים- אז- נעים לי מאוד. כבר המון המון זמן לא היתה לי הזדמנות כזו. אבל זה לא רק זה. גם המרחק, נדמה לי, שמשחק פה תפקיד חשוב. ייתכן שבסוף אני אגיד המון תודה.
כשהייתי ילדה, אמא שלי אמרה לי המון פעמים "אם תמשיכי לאכול ככה תהיי בסוף כמו דינה השמנה". כנראה שהאמנתי. כלומר, אני מניחה שהאמנתי כי בסוף באמת נהייתי שמנה. בחיי, ביום הגיוס שלי שקלתי 98 קילו על 1.70 מ`. זה היה אחרי דיאטה. חצי שנה לפני כן שקלתי 102 קילו. נכון שדינה השמנה היתה הרבה יותר שמנה אבל גם אני לא ביישתי את התחזיות הקודרות של אמא שלי, שהיו לה הרגליים הכי יפות שראיתי בחיים. עד אז.
שנאתי את עצמי והשמנתי. המשכתי להשמין גם כשניסיתי להלחם בזה. כשהקאתי את נשמתי אחרי כל ביס ירדתי למשקל 70 קילו. אבל אני לא אנורקטית בנשמה, וויתרתי מהר על ההקאות ואז, כמובן, המשכתי להשמין. למעשה, בגיל 30, אחרי שתי לידות ובטחון עצמי שואף למינוס עשרים הגעתי למשקל האגדי 114 קילו, ממנו הצלחתי לרדת אחרי עוד סדרה של הקאות ולהתייצב על 90 קילו עם חריגות דכאוניות לכיון המאה.
היו כמה ששמו לב אליי, כמעט בטעות מבחינתי, ואמרו לי שאני מוכשרת, מקסימה. ואני לא יכולתי לשמוע כלום, ולא רציתי לראות ולא רציתי להראות, כי תמיד ידעתי שיותר מהכל אני שמנה. כמעט כמו דינה השמנה.
והמראה שרואה אותי יום יום מחייכת -החזירה אליי היום מבט נוקב ואמרה לי שוב, להקשיב ולסנן את הרעש המיותר שנמצא סביבי וטוחן לי בראש כמה תלותית אני.
אמרה גם שאני חייבת להתחיל ועכשיו. ממש כמו אז, כשהתחלתי לרזות אחרי שהצלחתי לסנן את הרעש שהיכה לי בראש סיפר לי דברים מרושעים שלא היה להם שום קשר עם הילדה היפה בעלת שתי הצמות השחורות והעיניים הצוחקות תמיד שלא נראתה שמנה יותר מהילדות האחרות בתמונות של כיתה א`. הרעש שהדהד בי אז - עד שהתחלתי להקשיב לקול שלי. היום היתה לה תובנה בשבילי, היא אמרה לי שזה רעש דומה. "

אני לא יודעת מה שזה אומר. עליי או על בכלל.
אבל היה נחמד לראות איך ספטמבר, חודש הסליחות וחשבונות הנפש מצא את מקומו בבלוג של השמוצניקית והצליח לשקף את המסלול שעשיתי לי במשך 4 שנות חגים.
היה מענין :-)
