פורומים מומלצים

טיפים

  • - אל תתפתו להושיב תינוק לפני שהוא מתיישב בעצמו
  • - בזמן הביוץ יש תחושה של נפיחות, חום וסימנים דומים
  • - בתקופת הבחילות רצוי להיות מצוידות בקרקרים בתיק
  • - לכל הורה מומלץ לעבור קורס עזרה ראשונה לתינוק
  • - עצירות לאחר הלידה: הקפידי על דיאטה עשירה
לטיפים נוספים...
 
שאלות ותשובות עם ד``ר עופר מרקוביץ` - חלק שני

שאלות ותשובות עם ד``ר עופר מרקוביץ` - חלק שני

ד"ר עופר מרקוביץ, מומחה במיילדות גינקולוגיה ופריון, רופא בכיר ביחידת אולטרה סאונד נשים ויולדות בבי"ח מאיר, כפר סבא, עונה על שאלות בנושא דיקור מי שפיר, מומים בעובר והריון בר-סיכון


פורסם :  13/09/2005 09:48:00
 

דיקור מי שפיר

 

שאלה: אני בשבוע 15 להריוני, עומדת לעבור דיקור בשבוע הבא בשל תוצאות שקיפות משוקללות בינוניות (גיל 27, 1:560). מספר שאלות לי:
1.  הדיקור יתבצע בשבוע 16+0. האם זה בסדר? (התאריך חשוב לנו בשל אילוצי עבודה ונסיעה).
2. האם אפשרי לטוס בדיוק שבוע לאחר הדיקור?
תשובתו של ד"ר עופר מרקוביץ':

לגבי מועד הדיקור - מבוצע בין שבוע 16 ל 19 . יש לודא כי גודל העובר לא קטן מ 16 שבועות בזמן הדיקור .
לגבי טיסה - אין עבודות מבוקרות שבדקו את הנושא , אבל אם מהלך הדיקור תקין והמהלך לאחריו תקין ( כלומר ללא דימומים כאבי בטן  או חום ובנוכחות בדיקת אולטרה סאונד תקינה מספר ימים לאחר הבדיקה ) איני רואה כל מניעה לטוס

שאלה:  מכיוון שאני עושה את הדיקור מוקדם, 16+0, בדיקת החלבון העוברי נערכת אחריו בסוף אותו שבוע, 16+5. האם בכלל יש טעם לעשותה אחרי הדיקור?

תשובתו של ד"ר עופר מרקוביץ':

לדעתי , כדאי לבצע חלבון עוברי למרות הדיקור שכן בתבחין המשולש נמדד גם אסטריאול (E3) שלא נבדק בדיקור . רמה אפסית שלו יכולה להצביע על מחלת עור נדירה . כדאי לבצע את בדיקת הדם לפני הדיקור  מכיוון שלאחר הדיקור יכולות להופיע רמות גבוהות של חלבון עוברי בדם האם כתוצאה מהדיקור

 

שאלה:  אעבור דיקור מי שפיר בשבוע 19+2. יש לי בבית ילד בן שנתיים וקצת, שנקלט בימים אלה לראשונה בגן הילדים. איך אני משלבת את הצורך שלו (ושלי) לקחת אותו הרבה בידיים (שוקל 14.5 קילו) עם ההוראה לנוח כמה ימים? (ל-48 שעות הראשונות יש לי סידור ואני מתעתדת לא לצאת מהמיטה)

תשובתו של ד"ר עופר מרקוביץ':

מקובל לנוח 24 שעות ראשונות לאחר הדיקור , כאשר אין צורך בשכיבה מוחלטת במיטה אלא במנוחה והמנעות ממאמצים .  אני בטוח שתמצאי את הדרך לשלב בין הנחיות אלה לצרכים האחרים שלך ושל ילדך. בכל מקרה כדאי להמנע מלהרים אותו לפחות ב 24 השעות הראשונות

שאלה: אני בשבוע 28 + 4 ימים. הריון שני ותקין.
בסקירה המאוחרת המורחבת שעשיתי אצלך נצפה ריבוי מי שפיר. שלחת אותי להעמסת סוכר של 100 + אקו לב עובר. שתי התוצאות היו תקינות. הלכתי לרופא הנשים שלי (ד"ר ישעיה) והוא אמר שיש הרבה סיבות לריבוי מי שפיר לא לכולן יש הסבר ושאם הרופא שעשה לי את הסקירה אמר שהכל בסדר אז הכל בסדר.
אני מרגישה לא רגועה, בעיקר כי היה לי CMV חצי שנה לפני הכניסה להריון. האם היית ממליץ על מי שפיר?
תשובתו של ד"ר עופר מרקוביץ':

לריבוי מי שפיר גורמים רבים בינהם סכרת הריונית,הפרעות אנטומיות בעובר (לדוגמא חסר חלקי או מלא של ושט שגורם להפרעות בליעה וכתוצאה מכך לריבוי מי שפיר ולחסר קיבה) וכן הפרעות כרומוסומליות .
אם השקיפות והחלבון עוברי הינם תקינים הרי שהסיכוי להפרעה כרומוזומלית הוא קטן .
לגבי זהומים - בד"כ קיימים סימנים נוספים , ולגבי CMV - הדבקה של חצי שנה ומעלה הינה הדבקה ישנה, ניתן לחזור על בדיקות דם ל CMV על מנת לראות שאין זיהום חוזר .
על פניו  לא נראה כי יש התויה רפואית לביצוע דיקור. הייתי ממליץ לבצע גם יעוץ גנטי בנושא הנ"ל ולשמוע את דעתם . כמו כן יש לבצע מעקבי גדילה ומעקב אחר כמות מי השפיר

מומים בעובר

שאלה:  בסקירה  מוקדמת אובחנה בעוברי כליית פרסה- מה ההמלצות להמשך מעקב הריון לדעתך? מקריאת חומר בנושא מצאתי שהסיכוי לילד ללא סימפטומים הוא רק 30% והשאר- מגוון סמפטומים מקלים עד קשים. האם לרוב הם קלים? האם המום מצדיק הפלה לדעתך?
אני בדילמה גדולה מאוד ויש לי תחושה כואבת שכל עוד הלב עובד ויש כליה והמוח שם- רופא ימליץ על המשך הריון כשאני זו שאשאר לטפל לעד בילד חולה כליות....

תשובתו של ד"ר עופר מרקוביץ':

כליית פרסה הינה ממצא המופיע בשכיחות של 1: 400 באוכלוסיה הכללית (שכיחות גבוהה לכל הדעות). השאלה המרכזית באבחנה כזו הנעשית בסקירה מוקדמת היא קיומם של מומים נוספים . כאשר הממצא בודד ללא מומים נוספים ,30% מהמקרים יהיו ללא תסמינים (בדיווחים שונים בספרות עד 90%) . הסיבה העקרית לתחלואה בילדים אלה הינה זיהומים חוזרים בדרכי השתן ואבנים . אין ירידה בשיעורי חיות (השרדות) לטווח ארוך בילדים אלה  כשהממצא בודד
כאשר קיימים מומים נוספים ( ב 30% מהמקרים) - התסמינים תלויים במומים הנוספים . מומים נוספים הם בד"כ של מערכת השתן, מערכת העיכול , מומים במערכת העצבים השלד וכן הלב . כמו כן הדבר עלול להיות קשור בהפרעות כרומוזומליות (טריזומיה 18 ו תסמונת טרנר)
לאחר הקדמה קצרה זו , לדעתי עליך לפנות לרופא המטפל שלך ולשקול לבצע יעוץ גנטי, סקירה מורחבת בשבוע -21-24, אקו לב עובר ורק לאחר איסוף הנתונים להתיעץ ולהחליט . לגבי החלטה על הפסקת הריון , זוהי החלטה אישית ואינדיוידואלית וקשה שעל בני הזוג לקחת לאחר שקילת כל הנתונים

 

שאלה:  אני בשבוע 20. טרם עשיתי סקירה מאוחרת, אך בסקירה מוקדמת לא נמצאה כלייה אחת. גם בבדיקה חוזרת לאחר שבועיים הכלייה עדיין לא נמצאה. נאמר לנו שכל עוד כמות מי שפיר תקינה, זה מעיד על תפקוד תקין לחלוטין של הכלייה הבודדת.
יש לי מספר שאלות:
1.  האם יכול להיות שהכלייה תתגלה בסקירה מאוחרת?
2. האם יכול להיות בעיות בתפקוד הכלייה הנוכחית גם אם כמות מי שפיר תקינה?
3. מה הסיכוי למומים נוספים בעובר? לא הומלץ לנו לעשות בדיקת מי שפיר כי מום זה לא תורשתי ויחידני, לכן ויתרנו על הבדיקה.

תשובתו של ד"ר עופר מרקוביץ':

לא סביר שכליה שלא נצפתה בסקירה מוקדמת תופיע בסקירה מאוחרת , אולם יש לבצע סקירה מאוחרת מדוקדקת שכן לעיתים מזהים מבנה כליה שאינו נמצא במקומו האנטומי , אלא נמוך יותר באגן ("כליה אגנית")
כאשר הכליה השניה בגודל ומבנה תקין ,כאשר קיימת שלפוחית שתן המשנה את גודלה, וכאשר כמות מי השפיר תקינה , סביר כי קיים תפקוד כלייתי תקין (קיימים אנשים מבוגרים להם תפקוד כלייתי תקין עם כלייה אחת ) .למרות שמדובר ברוב המקרים בממצא בודד יש לבצע סקירה מורחבת מאוחרת ואקו לב עובר על מנת לשלול מומים נוספים העלולים להיות קשורים למום זה (לדוג' תסמונת VACTREL הכולל הפרעה בעמוד שדרה, עצמות יד ומעיים).

 

הריון בר-סיכון

 

שאלה: אני בשבוע 20. נמצאת בשמירת הריון משבוע 13 (דימום בעקבות המטומה נרחבת)
הדימום פסק מזה ארבעה שבועות והשבוע נצפה כי ההמטומה נקרשה כמעט לחלוטין ונותרו רק סימני היפרדות קרומים ישנים. אולם, מי השפיר עכורים מאוד ואני חוששת שמא יזיקו לקטנה לטווח הקצר או לטווח הארוך. שאלותיי הן:
* האם מי שפיר עכורים בעקבות דימום עלולים להזיק לעוברית?
* האם יש סיכוי או דרך כשלהיא לזרז את ניקיונם?
* האם אני עדיין בסיכון ללידה מוקדמת בגלל שהיתה המטומה נרחבת בדופן השליה?
 
תשובתו של ד"ר עופר מרקוביץ':

מי השפיר העכורים לא יכולים להזיק . צריץ לזכור שבגלל שהעובר בולע את מי השפיר , הדבר יכול להתבטא במעי אקוגני בבדיקת אולטרה סאונד . אין דרך לזרז את נקיונם.
ברגע שאין דימום פעיל וההמטומה נספגה , אין סיכון מוגבר ללידה מוקדמת . בכל מקרה מומלץ מעקב קפדני של רופא נשים מטפל

 

שאלה: התבקשתי בעבודה לטוס לארה"ב לכשאהיה בשבוע 27.
שאלותיי:
1. מכיוון שאני בהריון עם תאומים והבנתי שבהגדרה זה הריון עם סיכון, אני תוהה אם אוכל לטוס אז? אני מבינה שהתשובה צריכה להיות ספציפית על פי מצבי הפרטי (עד עתה הכל תקין וגם בהריון הקודם טסתי לאנגליה בשבוע 26 ללא בעיות), אבל אני תוהה מה ההנחייה הכללית?
2. עד איזה שבוע ניתן לטוס? (אני שואלת יותר מהבחינה הבריאותית ולא עפ"י הביטוח הרפואי)
תשובתו של ד"ר עופר מרקוביץ':

צריך להפריד כאמור בין החלק הביטוחי (שם צריך לשים לב שהביטוח כולל גם כיסוי לסבוכי הריון) לבין החלק הרפואי. הבעיתיות עם טיסות מבחינה רפואית היא הסכון המוגבר לתופעות של קרישיות יתר עקב הישיבה הממושכת והסיכון להופעת צירים / לחצים עקב שינויי לחצים באויר. באופן עקרוני לא צריכה להיות בעיה עם טיסה במידה ומהלך ההריון תקין ואת נבדקת מס , ימים לפני הטיסה .במהלך הטיסה יש לקום ולהסתובב מס' דקות באופן יזום בכל שעה-שעתיים,על מנת להוריד את הסכון של קרישיות היתר. צריך לזכור שבהריון תאומים קיימים יותר סבוכים . בכל מקרה עלייך להיוועץ ברופא המטפל שלך ולפעול לפי הנחיותיו








 

 



 



 



להמשך קריאה בנושא:
מתוך מאמרי פורום ``הריון ולידה - תמיכה``

כתבות נוספות ב

ערוץ הריון ולידה באתר תפוז- נלווה אותך לאורך 9 חודשים ואחריהם
Copyright©1996-2020, תפוז אנשים בע"מ   אקום
;